direct naar inhoud van 1.2 Ligging en begrenzing plangebied
Plan: Kapelle Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.buitengebied-OW01

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Met betrekking tot de omvang van het plangebied wordt uitgegaan van het totale buitengebied van de gemeente Kapelle, dat wil zeggen zowel het landelijk gebied op het vasteland als het buitendijksgebied, met slikken en schorren van de Oosterschelde en de Westerschelde. Het plangebied Stormezandepolder en het plangebied Haven- en Sluizencomplex Wemeldinge blijven buiten het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied in verband met specifieke vraagstukken die voor die gebieden aan de orde zijn (recreatie, bedrijvigheid). Rond de kernen is gekozen voor een praktische plangrens waarbij het uitgangspunt is gehanteerd: agrarische gronden in het bestemmingsplan Buitengebied, woonfuncties en randzones in de bestemmingsplannen voor de kernen. De ligging en begrenzing van het plangebied zijn aangegeven op figuur 1.

Kenschets plangebied
De afwisseling van fruitboomgaarden en akkerbouwpercelen met incidenteel voorkomende veehouderijen kenmerken het buitengebied van Kapelle. Het gebied kan globaal worden onderscheiden in enkele deelgebieden.

  • Gebied tussen Wemeldinge en Kapelle

Het gebied tussen Wemeldinge en Kapelle is een gebied waarin openheid en beslotenheid worden afgewisseld door de verspreid gelegen fruitboomgaarden. Opvallend zijn de vergezichten (openheid). De Wemeldingse Zandweg vormt een duidelijke basis, de centrale as van het deelgebied, van waaruit de bebouwing zich heeft ontwikkeld. Bebouwing komt incidenteel voor en is voornamelijk geconcentreerd aan de historische wegen. De begrenzing van het gebied wordt gevormd door de kern Kapelle, de Postweg, het Kanaal door Zuid-Beveland, de kern Wemeldinge, de Oosterschelde alsmede de Oude Waterleiding als grens met de gemeente Goes.

  • Gebied tussen Kapelle en Goes

Het gebied tussen Kapelle en Goes staat onder druk van de stedelijke ontwikkelingen. De contouren van de kernen zijn hier ook duidelijk waarneembaar. Deze stedelijke druk komt voort uit de ligging, de kleinschaligheid en de inmiddels gerealiseerde niet-agrarische functies. De grotere mate van versnippering ten opzichte van het eerste gebied is bepalend voor deze druk. In het gebied tussen de kern Biezelinge en de rijksweg A58 is sprake van een vergelijkbare situatie.

  • De Kapelse Moer

De Kapelse Moer is een uiterst belangrijk natuurgebied waarbij de landschappelijke openheid ook beeldbepalend is. Dit is ook grotendeels nog het beeld van het gebied tot aan de kern Kapelle. De toekomstige invulling van deze buffer vraagt met name specifieke aandacht, gericht op een (meer) duurzame functie als antwoord op eventuele stedelijke druk (bos-, boomgaardontwikkelingen of behoud openheid).

  • Gebied ten zuiden van de rijksweg A58

Het gebied ten zuiden van rijksweg A58 heeft kenmerken vergelijkbaar met de andere gebieden, hoewel het kleinschaliger is en sprake is van minder stedelijke druk. Dit is het beeld nabij Vierwegen en Eversdijk alsmede in de omgeving van Schore. Nabij Schore is overigens een vraagstuk omtrent landgoederen actueel.

  • Willem-Annapolder

De Willem-Annapolder was van oorsprong een open, grootschalige polder met aan de randen fruitboomgaarden. Er heeft een transformatie plaatsgevonden door het glastuinbouwproject. Tevens zorgen de rioolwaterzuivering en het windturbinepark voor een bijzonder karakter in het westelijk deel van deze polder. In de oostelijke helft is nog wel sprake van grootschaligheid, duidelijk anders dan voorheen.

Verspreid in het plangebied komen zeer fraaie bospercelen en boerderijen (zoals in Eversdijk) voor.