direct naar inhoud van 4.4 Regionaal beleid
Plan: Bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0643.BP1012BT004-VA01

4.4 Regionaal beleid

Op regionale schaal maakt de gemeente Nederlek samen met tien andere gemeenten deel uit van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Midden-Holland. Hierbinnen vormt het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven, Vlist en Bergambacht een subregio.

4.4.1 Structuurvisie K5 gemeenten (2009)

De Structuurvisie K5 is in 2009 vastgesteld en biedt inzicht in de beoogde ontwikkeling voor de diverse gemeenten en de relaties daartussen.

De centrale opgave voor de K5 is het voeren van een evenwichtige koers in het spanningsveld tussen behoud van de grote omgevingskwaliteiten van de Krimpenerwaard en het waarborgen van een vitale en leefbare regio. De belangrijkste gehanteerde uitgangspunten zijn daarbij leefbaarheid, bereikbaarheid van voorzieningen en een woningbouwcapaciteit die het mogelijk maakt om in de eigen woningbehoefte te voorzien. De structuurvisie voorziet daarbij in een kernenprofilering, die een kader biedt voor de afstemming en sturing van investeringen tussen kernen. De kernen Schoonhoven, Bergambacht en Lekkerkerk worden hierbij voorzien van een subregionale functie. Hier zijn voorzieningen aanwezig en uit te breiden met (sub)regionale voorzieningen zoals voortgezet onderwijs, opvang bedrijvigheid, detailhandel, cultuur en dergelijke. Het beleid is gericht op handhaving en waar mogelijk versterking van deze subregionale functie.

De actualisatie van voorliggend bestemmingsplan is van conserverende aard. Met het vastleggen van bestaande waarden wordt de naleving van bovenstaande uitgangspunten uit de structuurvisie K5 gemeenten gegarandeerd.

4.4.2 Ruimtelijke agenda Midden-Holland – Geslaagde kwaliteit in een vitale regio (2010)

De gemeenten in Midden-Holland hebben in 2009 besloten om gezamenlijk het bestaande ruimtelijk beleid verder te ontwikkelen tot een uitvoeringsgerichte ruimtelijke agenda. Deze agenda moet de kwaliteiten en samenbindende identiteit van het gebied formuleren en leiden tot meer regie op de ruimtelijke ontwikkelingen in de regio in relatie tot ontwikkelingen vanuit provinciaal en rijksbeleid. De agenda moet de regio ook een duidelijk eigen gezicht geven in het geheel van de Randstad.

Speerpunten zijn:

- verbetering van de noord-zuidverbinding door ontwikkeling van de N207-corridor;

-een regionaal programma ketenmobiliteit met een bijzondere functie voor de Gouweknoop;

- een regionaal programma voor verbeterde voorzieningen;

- een regionaal programma voor een gastvrij Midden-Holland, gekoppeld aan marketing van de regio;

- een regionaal fonds gekoppeld aan de doelen van de ruimtelijke agenda.

Krimpen aan de Lek is in de ruimtelijke agenda aangemerkt als verzorgingskern. Centraal voor alle kernen staat behoud en versterking van de vitaliteit. Daarvoor richten men zich op een evenwichtige bevolkingsopbouw, bouwen voor opvang van de eigen bevolking en een voorzieningenniveau met een duidelijke eigen identiteit. Ruimte voor bedrijvigheid moet in eerste instantie komen door intensivering van bestaande bedrijventerreinen. De ruimtelijke kwaliteit van bedrijvigheid speelt vooral in de kwetsbare (veenweide)gebieden. Daar is landschappelijke inpassing van de bedrijfslocaties een steeds belangrijker thema. Bij de herstructurering van bedrijvigheid zullen nieuwe financieringsstrategieën gevonden moeten worden om een meer samenhangende programmering te realiseren.

Het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat" is conserverend van aard en legt daarmee de huidige gebruiksfuncties van het bedrijventerrein vast. Hiermee wordt aangesloten bij de bovenstaande uitgangspunten om bedrijvigheid te intensiveren op bestaande locaties.

4.4.3 Regionaal beleid

Met het conserverend bestemmen van het bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat blijft de subregionale functie uit de 'Structuurvisie K5 gemeenten' gehandhaafd. Daarnaast past het clusteren van bedrijvigheid binnen de gemeente Nederlek op bestaande bedrijventerreinen binnen het beleid van de Ruimtelijke agenda Midden-Holland. Hiermee is het nieuwe bestemmingsplan in overeenstemming met het regionaal beleid.