Plan: | Bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0643.BP1012BT004-VA01 |
De Stuurgroep Groene Hart van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht heeft één uitvoeringsprogramma opgesteld voor het gehele Groene Hart. Het algemene beleidsuitgangspunt is dat kwaliteit gaat voor kwantiteit. Het bedrijfsleven moet zich evenwichtig kunnen ontwikkelen, bijdragen aan de vitaliteit van de kernen en aan de kwaliteit van het Groene Hart. Daarvoor is het nodig om de opgaven voor herstructurering van verouderde terreinen, de aanleg van nieuwe terreinen en de problematiek van de verspreide vestigingslocaties in samenhang te bezien. Dit kan alleen op regionale schaal.
De actualisatie van het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat past binnen de hierboven gestelde doelstellingen.
Op 2 juli 2010 stelden de Provinciale Staten van Zuid-Holland de Structuurvisie, de Verordening Ruimte en de Uitvoeringsagenda vast. In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De Structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. De nieuwe integrale Structuurvisie voor de ruimtelijke ordening komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte.
De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke peilers. Gestreefd wordt naar een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Kenmerkende kwaliteiten zijn een goede bereikbaarheid en een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur.
In de Structuurvisie wordt aangegeven welke zaken de provincie Zuid-Holland van provinciaal belang vindt. De basis daarvoor ligt in de integrale hoofdopgaven die zijn benoemd in de provinciale Structuurvisie. Die vijf integrale hoofdopgaven en de bijbehorende provinciale belangen betreffen:
1. Concurrerend en aantrekkelijk internationaal profiel;
2. Duurzame en klimaatbestendige Deltaprovincie;
3. Divers en samenhangend stedelijk netwerk 2020;
4. Vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
5. Stad en land verbonden.
De eerste twee ambities hebben met name betrekking op de lange termijn (2020). De visie tot 2020 wordt bepaald door het verweven van de lange termijn ambities met het bestaande beleid. Op de functiekaart van de Structuurvisie is het plangebied aangeduid als “Bedrijventerrein”. Het gebied ligt binnen de bebouwingscontouren van Krimpen aan de Lek.
Afbeelding 3.1: uitsnede uit functiekaart Provinciale Structuurvisie
Bebouwingscontouren
De provincie kiest ervoor om stedelijke functies zoveel mogelijk in bestaand stedelijk gebied te concentreren. Hiermee wordt volgens de provinciale visie de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Het stedelijk netwerk en alle kernen hebben bebouwingscontouren, die de grens van de bouwmogelijkheden voor wonen en werken aangeven. Verstedelijking buiten deze contouren is in principe niet toegestaan. Voor alle stedelijke ontwikkelingen geldt in principe: eerst intensiveren van bestaand gebruik, vervolgens nagaan of door herstructurering de beschikbare ruimte in bestaand bebouwd gebied beter kan worden benut en pas daarna uitbreiden.
Bedrijventerreinen
Behoud van bedrijvigheid staat voorop. De afstemming tussen vraag en aanbod vindt plaats door intensiveren, innoveren en herstructureren van bestaande en geplande bedrijventerreinen. Streefwaarde bij herstructurering is een ruimtewinst van 10 procent.
Detailhandel
Uitgangspunt is versterking van de bestaande detailhandelsstructuur. Dit betekent beperking van toelaatbare branches op perifere locaties. Het beleid dat is neergelegd in de Provinciale Structuurvisie Detailhandel 2007 wordt voortgezet. Veel van de huidige grootschalige detailhandel is gevestigd op bedrijventerreinen. Vanuit het beleid om dit areaal juist voor de reguliere bedrijven te behouden, wordt uitbreiding van de perifere detailhandel op bedrijventerreinen terughoudend benaderd.
Kantoorlocaties
Nieuwe kantoorontwikkeling moet zoveel mogelijk plaatsvinden in de (hoog)stedelijke centra en op knooppunten van hoogwaardig openbaar vervoer. Kantoren moeten in principe worden gebouwd in het gebied binnen de invloedssfeer van het Zuidvleugelnet, afgestemd op stationsprofielen. Deze centra zijn weergegeven op de functiekaart bij de structuurvisie.
Het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat" is in overeenstemming met dat wat voortvloeit uit de provinciale structuurvisie.
De provinciale structuurvisie geeft aan welke zaken de provincie van provinciaal belang vindt. De borging van een aantal hiervan vindt plaats door middel van de provinciale Verordening Ruimte, die tegelijk met de structuurvisie is vastgesteld. Zaken die ondermeer in de verordening zijn vastgelegd zijn de bebouwingscontouren, de uitzonderingen die gelden voor het bouwen buiten de contouren en de ontheffingsmogelijkheden. De bebouwingscontouren zijn aangegeven op kaart 1 bij de verordening. Ter plaatse van het bedrijventerrein Middelland/Dorpsstraat is de contour strak langs de bestaande bebouwing gelegd, er is geen ruimte meer voor uitbreiding van het bedrijventerrein.
In de Verordening is bepaald dat bestemmingsplannen die zijn gelegen op bedrijventerreinen, bedrijven uit de hoogst mogelijke milieucategorie van de Staat van Bedrijfsactiviteiten passend bij de omgeving van het bedrijventerrein mogelijk moeten maken, waarbij rekening wordt gehouden met toekomstige ontwikkelingen die mogelijk zijn op grond van een onherroepelijk bestemmingsplan of de provinciale structuurvisie. Op bedrijventerreinen moet detailhandel zoveel mogelijk worden geweerd, het voeren van nevenassortiment is onder voorwaarden mogelijk. Ook de vestiging van kantoren is in principe uitgesloten, dit met uitzondering van kantoren die zijn gericht op de lokale omgeving, zoals kleinschalige kantoren (tot 1.000 m2), gemeentehuizen en bankfilialen. Conform artikel 8 uit de Verordening Ruimte zijn nieuwe (bedrijfs)woningen binnen een bedrijventerrein niet mogelijk. Dit om de ruimte voor bedrijventerreinen optimaal beschikbaar te houden.
Eerste herziening
Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 23 februari 2011 de Eerste Herziening van de Provinciale Structuurvisie en de Verordening Ruimte vastgesteld. De herziening heeft betrekking op enkele onderwerpen die bij de vaststelling bij de Provinciale Structuurvisie in juli 2010 nog onvoldoende waren afgerond. Geen van deze onderwerpen is van belang in het licht van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat".
Ook met de bepalingen uit de provinciale verordening is de actualisatie van het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat in overeenstemming.
Het conserverende karakter van het bestemmingsplan brengt met zich mee dat het bedrijventerrein binnen de gemeente Nederlek in zijn huidige vorm behouden blijft. Hiermee wordt aan de provinciale doelstellingen voldaan en past het bestemmingsplan in het provinciale beleid.