direct naar inhoud van 3.7 Luchtkwaliteit
Plan: Bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0643.BP1012BT004-VA01

3.7 Luchtkwaliteit

3.7.1 Beleidskader

Wet milieubeheer

Volgens de Wet milieubeheer is het nodig een planontwikkeling te toetsen aan luchtkwaliteitseisen. Op 1 augustus 2009 is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) in werking getreden, met als doel om alle overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen op te lossen. Het NSL omvat een omvangrijk pakket maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

In het NSL is gewaarborgd dat vanaf 11 juni 2011 aan de Europese grenswaarden voor fijn stof (PM10) wordt voldaan, en vanaf 1 januari 2015 aan de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide (NO2). Tot deze momenten heeft Nederland uitstel gekregen van de Europese unie om aan de grenswaarden voor stikstofdioxide en fijn stof te voldoen.

Een ruimtelijke ontwikkeling kan vanuit het oogpunt van luchtkwaliteit doorgang vinden indien wordt voldaan aan één van de volgende punten:

  • a. Er is geen sprake van normoverschrijding;
  • b. Er is per saldo sprake van een verbetering (saldo-benadering);
  • c. Het project draagt niet in betekenende mate (NIBM) bij aan de luchtkwaliteit;
  • d. Het project is opgenomen in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Alleen projecten die 'niet in betekende mate' (NIBM) bijdragen aan een verslechtering van de luchtkwaliteit kunnen zonder toetsing aan de grenswaarden voor het aspect luchtkwaliteit uitgevoerd worden. Een project draagt niet in betekende mate bij aan de luchtverontreiniging wanneer aannemelijk is (door berekening of motivering) dat de 3% grens niet wordt overschreden. Deze grens is 3% van de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie van fijnstof (PM10) of stikstofdioxide (NO2). Dit komt overeen met 1,2 microgram/m3 voor zowel PM10 als NO2. Dit criterium is een 'of-benadering', wanneer een project voor één stof de 3%-grens overschrijdt, dan verslechtert het project 'in betekenende mate' de luchtkwaliteit.

De 3%-grens is voor een aantal categorieën projecten in een ministeriële regeling omgezet in getalsmatige grenzen, bijvoorbeeld:

  • woningbouw: 1.500 woningen netto bij 1 ontsluitingsweg, 3.000 woningen bij 2 ontsluitingswegen;
  • kantoorlocaties: 100.000 m2 bruto vloeroppervlak bij 1 ontsluitingsweg, 200.000 m2 bruto vloeroppervlak bij 2 ontsluitingswegen.

Gebiedsgerichte milieuvisie Nederlek

De gemeente Nederlek heeft op 27 april 2010 de Gebiedsgerichte milieuvisie Nederlek vastgesteld. In deze milieuvisie zijn ten aanzien van het aspect luchtkwaliteit per gebiedstype een ambitieniveau aangegeven. Het plangebied valt onder de gebiedstypering Werken I.

Voor zowel fijnstof als stikstofdioxide geldt dat het niveau binnen Werken I onder de wettelijke grenswaarden valt. Bovendien vallen de waarden binnen het hoge ambitieniveau van Nederlek.

3.7.2 Onderzoek plangebied

Binnen het plangebied worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Om een beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in de huidige situatie zijn de gegevens uit de monitoringstool weergegeven. De monitoringstool is een instrument dat ten behoeve van de onderbouwing en monitoring van het NSL door het ministerie van IenM (voormalig VROM) is ontwikkeld. Uit de monitoringstool blijkt dat het plangebied aan de wettelijke grenswaarden voldoet.