Plan: | Bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0643.BP1012BT004-VA01 |
De Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) legt de verantwoordelijkheid voor de bescherming van het archeologische erfgoed bij de gemeenten. Zolang de gemeente geen eigen beleid heeft gelden de regels van de provincie. De gemeente Nederlek heeft waarden- en beleidskaarten opgesteld. De nieuw op te stellen Erfgoedverordening, waarvan vaststelling in 2012 wordt verwacht, verwijst naar deze kaarten. Tot het moment van vaststelling sluit de gemeente aan bij de regelgeving van de provincie Zuid-Holland.
Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reƫle verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient door de initiatiefnemer voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken. Het belangrijkste doel is de bescherming van archeologische waarden in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe de 'verstoorder' betaalt voor het opgraven en het documenteren van de aangetroffen waarden als behoud in de bodem niet tot de mogelijkheden behoort.
De taken in het kader van de Wamz behelzen verder onder andere het integreren van archeologie in de RO-procedures (zoals vergunningen en projectbesluiten) en de koppeling tussen bestemmingsplannen en archeologische waarden en verwachtingen (art. 38 en 41 Wamz).
Op zowel de Cultuurhistorische Hoofd Structuur (CHS) van de provincie Zuid-Holland als de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) staat voor het plangebied de verwachtingswaarde aangegeven voor het aantreffen van archeologische sporen. Het betreft een kleine kans op het vinden van archeologische sporen. De lage verwachtingswaarde is gebaseerd op de ligging in het komgebied van de Lek. Dit gebied lag in het verleden lager en was aanmerkelijk natter waardoor het minder aantrekkelijk bleek als bewoningsplaats. De CHS geeft aan dat bewoning hier kan voorkomen vanaf de Middeleeuwen.
De kans op het aantreffen van archeologische waarden wordt op de IKAW voor het plangebied eveneens laag ingeschat (zie afbeelding 4.2).
Afbeelding 4.2: Uitsnede Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW)
De lage trefkans op archeologische waarden zijn geen aanleiding tot het opnemen van nadere regels in de vorm van een archeologische dubbelbestemming binnen de planregels.