direct naar inhoud van 3.2 Bodem
Plan: Bedrijventerrein Middelland-Dorpsstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0643.BP1012BT004-VA01

3.2 Bodem

3.2.1 Beleidskader

Bij de verkenning van de mogelijkheden om nieuwe functies in een gebied te realiseren dient de bodemkwaliteit te worden betrokken. Inzicht in eventuele beperkingen aan het bodemgebruik (i.v.m. milieuhygiënische risico's voor mens, plant en dier) is noodzakelijk. Tevens dienen de mogelijkheden en kosten om deze beperkingen door middel van actief bodembeheer weg te nemen te worden aangegeven.

De Wet bodembescherming (Wbb), het Besluit bodemkwaliteit en de Woningwet bepalen het wettelijk kader omtrent de bodemkwaliteit. Indien verontreinigingen in het plangebied aanwezig zijn, wordt op basis van de Wet bodembescherming bepaald welke gevolgen dit heeft voor de uitvoering van het plan. Indien de verontreiniging qua aard en omvang de uitvoering van het plan niet in de weg staat is er een mogelijkheid zonder sanering het plan uit te voeren. Indien echter blijkt dat sanering noodzakelijk is moet er een saneringsplan opgesteld worden waarmee de provincie moet instemmen.

3.2.2 Onderzoek plangebied

Van het plangebied is met behulp van het Bodem Informatie Systeem (BIS) alle bij de Milieudienst Midden-Holland bekende informatie verzameld over de onderwerpen:

  • Voormalige bedrijven;
  • Huidige bedrijven;
  • Brandstoftanks;
  • (Sloot)dempingen;
  • Bodemonderzoekslocaties;
  • Toepassing grond (grondwerken);
  • Bodemkwaliteitskaart en grondstromenbeleid.

Het onderzoek beperkt zich tot het plangebied. Binnen het plangebied zijn al zeer veel bodemonderzoeken uitgevoerd. Het voert in het kader van dit conserverend bestemmingsplan te ver deze allen op te nemen en te beschouwen in verband met de hoeveelheid informatie en de grootte van het plangebied. Wel worden de aantallen en soorten verontreinigingen genoemd. Onderstaande afbeelding is een uitsnede van de bodeminformatiekaart van de Milieudienst.

afbeelding "i_NL.IMRO.0643.BP1012BT004-VA01_0003.jpg"

Afbeelding 4.1: Uitsnede bodeminformatiekaart Milieudienst Midden-Holland

Brandstoftanks

Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat er binnen het plangebied meerdere tanks bekend zijn In de tabel V zijn alleen de tanks opgenomen waarvan uit het bodeminformatiesysteem blijkt dat de status onbekend is en mogelijk een vervolgonderzoek noodzakelijk is. Van deze tank wordt op basis van de wel bekende informatie niet verwacht dat ze tot een bodemverontreiniging hebben geleid waarvoor een spoedeisende sanering noodzakelijk is.

Voormalige bedrijven

Uit het voormalige bedrijfsbestand (HBB) van de provincie Zuid-Holland blijkt dat er in het verleden binnen het plangebied meerdere inrichtingen waar potentieel bodembedreigende activiteiten zijn uitgevoerd gevestigd zijn geweest. Alle voormalige bedrijfsactiviteiten binnen het plangebied die potentieel spoedeisende verontreinigingen hebben kunnen veroorzaakt, zijn/worden onderzocht door de provincie Zuid-Holland. Locaties waar eventueel nog vervolgonderzoek noodzakelijk is, zijn meegenomen onder het kopje “Bodemonderzoeklocaties”. Momenteel is de provincie bezig met het opstellen van een lijst met spoedlocaties.

Spoedlocaties zijn locaties met bodemverontreiniging waarbij sprake is van humane risico’s, de zogenaamde humane spoedlocaties, locaties met ecologische risico’s en locaties met verspreidingsrisico’s. De humane spoedlocaties zijn reeds in kaart. Binnen het plangebied zijn geen locaties met humane risico’s aanwezig. Mogelijk zijn er wel spoedlocaties met ecologische of verspreidingsrisico’s, maar de inventarisatie hiervan is nog niet afgerond. In het kader van het onderhavige conserverend bestemmingsplan adviseert de Milieudienst om vooralsnog geen actie te ondernemen en het onderzoek van de provincie af te wachten.

Huidige bedrijven

Uit de BIS-toets blijkt dat er binnen het plangebied diverse bedrijven zijn gevestigd. De huidige bedrijven vallen onder een melding of omgevingsvergunning voor het onderdeel milieu, waarmee voorwaarden ten aanzien van voorkoming van bodemverontreiniging zijn vastgelegd.

Bodemonderzoeken

Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat binnen of overlappend met het plangebied op 23 locaties onderzoeken zijn uitgevoerd. Op 9 locaties daarvan is slechts een vermoeden van een bodemverontreiniging en moet nog een historisch bodemonderzoek plaatsvinden op basis van de voormalige verdachte activiteiten. Er zijn 10 bodemonderzoekslocaties waar nog een vervolgonderzoek/ vervolgactie noodzakelijk is.

Gedempte sloten

Uit het bestand met slootdempingen blijkt dat er in het verleden binnen het plangebied twee sloten zijn gedempt. Het dempingmateriaal bestaat uit zand en riet. De slootdempingen zijn niet verdacht voor verontreinigingen. Daarom is geen actie nodig ter plaatse van deze slootdempingen.

Bodemkwaliteitskaart

De gemeente Nederlek beschikt over een vastgestelde bodemkwaliteitskaart en over bijbehorend grondstromenbeleid. Het plangebied ligt in zone 4: Dijkbebouwing. Er is inmiddels een nieuwe bodemkwaliteitskaart opgesteld. Het plangebied ligt daarin binnen zone 13: zware industrie. De bodemkwaliteit van de bovengrond wordt ingedeeld in de Klasse Industrie. Hiermee voldoet de gemiddelde kwaliteit het plangebied aan de functie van het gebied.

3.2.3 Conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat er geen directe vervolgacties op het gebied van bodem dienen te worden uitgevoerd ten behoeve van het bestemmingsplan. Het gebied is geschikt voor de bestemming bedrijventerrein. Er zijn geen humane spoedlocaties binnen het plangebied. Er zijn weliswaar nog enkele locaties waar nog een vervolgonderzoek of actie noodzakelijk is, maar die zijn niet van dien aard dat zij het vaststellen van voorliggend conserverend bestemmingsplan in de weg staan.