direct naar inhoud van 4.6 Niet-agrarische bedrijven, horeca en detailhandel
Plan: Buitengebied Zwijndrecht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.bp15buitengebied-3002

4.6 Niet-agrarische bedrijven, horeca en detailhandel

De bestaande niet-agrarische bedrijven, voor zover niet illegaal gevestigd, hebben de bestemming 'Bedrijf' gekregen. Ter plaatse zijn bedrijven uit categorie 1 en 2 uit de Standaard Staat van Bedrijfsactiviteiten (Standaard SvB) algemeen toelaatbaar. Indien hier in de huidige situatie een bedrijf aanwezig is dat niet binnen de algemene toelaatbaarheid past, krijgt dit bedrijf een specifieke bedrijfsaanduiding.

Horeca wordt niet als zelfstandige (vervolg)functie toegestaan maar slechts toegestaan als ondergeschikte nevenfunctie bij een andere (hoofd)activiteit. Reden hiervoor is dat de gemeente deze functies in principe in de kernen wil concentreren.

Uitbreidingsmogelijkheden

In de planregels is aangegeven dat via afwijking de bouwmogelijkheden op basis van bestaande bouwrechten met 10% mag worden vergroot. De bestaande bouwmogelijkheden zijn met een maximaal bebouwingspercentage op de verbeelding aangegeven.

Bedrijfswoningen

Het bestemmingsplan gaat uit van handhaving van de bestaande bedrijfswoningen. Wanneer geen bedrijfswoning aanwezig is, is dit expliciet op de verbeelding aangegeven. Oprichting of uitbreiding van het aantal bedrijfswoningen is niet toegestaan.

Nieuwvestiging

Nieuwvestiging van niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied is niet mogelijk. Nieuwvestiging zou leiden tot een ongewenste verstedelijkingsdruk en verdichting van het buitengebied. De gebiedswaarden en functies in het buitengebied kunnen daardoor worden aangetast. Wel zijn er mogelijkheden voor vestiging in vrijkomende agrarische bebouwing. Het beleid hiervoor staat beschreven in paragraaf 4.2.7.

Vrijkomende bedrijvigheid

Bij beëindiging van het bedrijf zijn er twee keuzemogelijkheden. Of het betreffende bedrijf wordt verkocht en door een ander voortgezet, of de functie wordt gewijzigd in wonen. Voor de laatste mogelijkheid is in de planregels een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om bij beëindiging van de bedrijfsactiviteiten de bestaande dienstwoning te gebruiken als burgerwoning.

Indien het bedrijf wordt verkocht en door een ander wordt voortgezet, speelt de algemene toelaatbaarheid een rol. In algemene zin worden alleen bedrijven die gerekend worden tot de categorieën 1 en 2 van de Standaard SvB in het plangebied toelaatbaar geacht. Dit zijn bedrijven die, gelet op hun aard en invloed op de omgeving, toelaatbaar zijn tussen of onmiddellijk naast woonbebouwing (in gebieden met gemengde functies). Indien een bedrijf vertrekt, kan zich ter plaatse elk bedrijf uit genoemde categorieën vestigen. Door deze categorisering wordt de milieuhinder beperkt.

Horeca

Uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening is een onderscheid gemaakt in categorieën van horecabedrijven. De categorie-indeling in het bestemmingsplan voor het toelaten van horecabedrijven is gebaseerd op basis van ruimtelijk relevante criteria zoals aard, omvang en parkeerdruk dit in relatie tot overlast die horecabedrijven voor omwonenden kunnen meebrengen.

In dit bestemmingsplan is een functionele differentiatie in verschillende typen van horecabedrijven opgenomen. De regeling geeft een kwalitatieve/functionele beperking ten aanzien van het type horecabedrijf dat zich mag vestigen in het plangebied. De regeling beoogt enerzijds de nadelige invloeden van de vestiging van horeca-bedrijven op het woon- en leefklimaat in de omgeving te voorkomen. Anderzijds stimuleert het expliciet het toestaan van bepaalde categorieën van horecavestigingen in het plangebied als een faciliterende functie van deze vestigingen ten aanzien van bezoekers in het plangebied.

De volgende categorieën van horecabedrijven worden onderscheiden met als uitgangspunt hun invloed op het woon- en leefklimaat:

categorie:   inrichting:  
categorie A   lunchroom, koffie-/theehuis, ijssalon, cafeteria (snackbar, fastfood-restaurant, grill-room)  
categorie B   restaurant (bistro, eetcafé, grand café)  
categorie C   café, bar  
categorie D   discotheek, bar-dancing, zalenexploitatie, hotel, partycentrum  

In het bovenstaande gaat het nadrukkelijk om zelfstandige horecavestigingen.

Een nadere toelichting op het onderscheid tussen de categorieën is opgenomen in de Lijst van Horeca-activiteiten, zoals die als bijlage bij de regels is opgenomen. Daarin zijn de verschillende horecavormen onderscheiden en toegelicht. Het onderscheid is gebaseerd op de mate van hinder/overlast voor de woon- en leefomgeving. De bijlage bevat ook een korte toelichting op de categorie-indeling.

In het plangebied is horeca in de categorieën tot en met B toegestaan. Dit zijn de lichtste vormen van horeca met het minste hinder/overlast voor de woon- en leefomgeving. Een zwaardere horecacategorie in het plangebied is, gelet op het karakter van het plangebied niet gewenst.

De zone langs de Munnikensteeg wordt als zoeklocatie voor horeca opgenomen. Op de verbeelding wordt dit met een wijzigingsbevoegdheid opgenomen en tevens gekoppeld aan de Lijst van Horeca-activiteiten.