direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Buitengebied Zwijndrecht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.bp15buitengebied-3002

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

2.3.1 Structuurvisie Randstad 2040

De Structuurvisie Randstad 2040 geeft aan hoe de rijksoverheid denkt dat de Randstad over pakweg 30 jaar kan uitgroeien tot een internationaal krachtige, duurzame en aantrekkelijke regio. Eind oktober 2009 is de vaststellingsprocedure van deze rijksnota afgerond.

De Structuurvisie gaat uit van vier speerpunten (principes) om van de Randstad een duurzame en internationaal concurrerende Europese topregio te maken. De speerpunten zijn:

  • leven in een veilige, klimaatbestendige en groenblauwe delta;
  • versterken van de wisselwerking tussen groen (natuur), blauw (water) en rood (bebouwing);
  • wat internationaal sterk is, sterker maken;
  • krachtige, duurzame steden en regionale bereikbaarheid.

Voor het buitengebied van Zwijndrecht is hetgeen de Structuurvisie zegt over het speerpunt versterken van de wisselwerking tussen groen, blauw en rood van belang. In de Structuurvisie onderkent het Rijk het belang van recreatief groen rond steden en het feit dat het noodzakelijk is een extra kwaliteitslag te maken. Dit gebeurt door groenblauwe topkwaliteit nabij de steden te realiseren. Het Rijk ziet dit als een gezamenlijke inspanning van overheden en marktpartijen. Groenblauwe topkwaliteit is niet alleen van belang voor de inwoners van de steden, maar oefent ook aantrekkingskracht uit op (inter)nationale bezoekers. Het verhoogt de kwaliteit van leven en verbetert het vestigingsklimaat in de buurt van steden. Daarnaast vormt groenblauwe topkwaliteit nabij de steden een aantrekkelijke contramal tegen de verstedelijking. Deltapoort is volgens de Structuurvisie Randstad een mogelijke locatie voor het realiseren van groenblauwe topkwaliteit.

2.3.2 Structuurvisie Zuid-Holland (vastgesteld 2 juli 2010)

De provincie heeft een integrale structuurvisie voor de ruimtelijke ordening in Zuid-Holland vastgesteld. In deze Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie.

De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.

De Visie op Zuid-Holland is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:

  • aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
  • duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • stad en land verbonden.

Het buitengebied van Zwijndrecht komt op verschillende manieren in de provinciale structuurvisie aan de orde, waarbij vooral de hoofdopgave 'stad en land verbonden' relevant is. Het buitengebied van Zwijndrecht is onderdeel van het provinciaal landschap IJsselmonde. In de begrensde provinciale landschappen ligt een beschermings- en ontwikkelingsopgave. De bescherming geldt voor het waardevolle cultuurhistorische landschap en rust. De ontwikkeling is gericht op een recreatief routenetwerk, natuur en verbrede landbouw, in evenwicht met de beschermingsdoelen. Zuid-Holland wil de provinciale landschappen inbedden in een robuuste, samenhangende ruimtelijk-economische structuur. Een fijnmazig groenblauw netwerk en verbreding van de landbouw in combinatie met recreatie, natuur en water zijn hiervoor basisingrediënten. Hierdoor neemt de recreatieve bruikbaarheid toe van waardevolle landschappen in de invloedssfeer van het stedelijk netwerk. Een aanzienlijke verbetering van toegankelijkheid en ontsluiting van de gebieden is een voorwaarde voor een goede relatie met de omringende steden. Een fijnmazig netwerk van wandel- en fietspaden en vaarroutes moet hieraan bijdragen. Hierdoor neemt de recreatieve bruikbaarheid van deze waardevolle landschappen in de invloedssfeer van het stedelijk netwerk toe. Dan pas zijn de provinciale landschappen een voorziening voor het stedelijk systeem en zullen steden meer verantwoordelijkheid voelen voor de ontwikkeling en het behoud van deze gebieden.

De provincie karakteriseert IJsselmonde als een relatief kleinschalig en afwisselend veen- en kleipolderlandschap, dat begrensd wordt door stedelijk gebied of rivier. Verstedelijking en zware infrastructuur (A16, A15, Betuweroute, HSL en rangeerterrein Kijfhoek) hebben het landschap beïnvloed en gefragmenteerd. De Oude Maas, omzoomd met getijdengrienden en recreatiegebieden vormt de verbindende schakel tussen oost en west en is daarmee een belangrijke drager van het landschap. Gebiedsopgaven in IJsselmonde is een belangrijke opgave de robuuste versterking van de recreatieve en landschappelijke kwaliteit en ontwikkeling tot provinciaal landschap als onderdeel van het landschappelijk netwerk. Dit betekent de ruimtelijke fragmentatie verminderen, infrastructuur beter inpassen en verrommeling aanpakken en saneren. De samenhang tussen de gebiedsprojecten Park Deltapoort en Buytenland is hiervoor een voorwaarde.

2.3.3 Verordening Ruimte (vastgesteld 2 juli 2010) en 1e herziening (februari 2011)

In samenhang met de structuurvisie is ook de Verordening Ruimte opgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke bestemmingsplannen. De volgende bepalingen zijn relevant voor het bestemmingsplan.

Regels voor het gebied buiten bebouwingscontouren

Bebouwing ten behoeve van stedelijke functies buiten bebouwingscontouren is niet toegestaan, uitzonderingen hierop zijn onder andere:

  • Ruimte voor Ruimte;
  • nieuwe landgoederen;
  • niet-agrarische functies in vrijkomende agrarische bebouwing;
  • woningen in bebouwingslinten na sloop van bestaande bebouwing;
  • uitbreiding bestaande niet-agrarische functies.

De regeling Ruimte voor Ruimte is bedoeld om de kwaliteit van het landschap in Zuid-Holland te vergroten. Daartoe stimuleert de regeling afbraak van voormalige agrarische bedrijfsgebouwen en kassen, met in ruil daarvoor de bouw van woningen met een veel kleinere bouwmassa. Per 5.000 m² gesloopte kas mag 1 compensatiewoning worden teruggebouwd tot een maximum van 3 woningen. Per 1.000 m² gesloopte bedrijfsbebouwing mag 1 compensatiewoning worden teruggebouwd tot een maximum van 3 woningen. Dit geldt alleen voor gebouwen en kassen die voor 1 januari 2003 zijn opgericht en als het hele complex met bedrijfsgebouwen en/of kassen wordt gesloopt.

Nieuwe bebouwing ten behoeve van recreatieve functies buiten bebouwingscontouren is toegestaan voor:

  • kleinschalige bebouwing, uitgezonderd recreatiewoningen en bedrijfswoningen, passend bij en ondersteunend aan de recreatieve functie van een gebied;
  • recreatiewoningen binnen gebieden voor verblijfsrecreatie.

Agrarische bedrijven

In de verordening zijn specifieke regels opgenomen waarmee in bestemmingsplannen rekening moet worden gehouden:

  • agrarische bebouwing wordt geconcentreerd binnen het bouwperceel dat een maximale omvang heeft van 2 ha;
  • nieuwe bebouwing is alleen mogelijk als deze noodzakelijk en doelmatig is voor de bedrijfsvoering van volwaardige agrarische bedrijfsvoering;
  • voor een volwaardig agrarisch bedrijf is maximaal een bedrijfswoning toegestaan of het aantal dat reeds is vergund;
  • nieuwe intensieve veehouderijen zijn uitgesloten;
  • nieuwvestiging van glastuinbouwbedrijven is buiten de concentratiegebieden niet toegestaan;
  • bij bestaande volwaardige glastuinbouwbedrijven is een oppervlak van 2 ha aan kassen toegestaan;
  • nieuwvestiging van boom- en sierteeltbedrijven is buiten de concentratiegebieden niet toegestaan;
  • bij bestaande volwaardige boom- en sierteeltbedrijven is een oppervlak van 300 m² aan kassen toegestaan;
  • nevenfuncties zoals zorg, minicampings en overige agro-gerelateerde voorzieningen zijn onder voorwaarden bij agrarische bedrijven toegestaan.

Ecologische Hoofdstructuur

  • Bestemmingsplannen dienen de bestaande natuurgebieden te beschermen tegen significante aantasting van de wezenlijke kenmerken en waarden.
  • Bestemmingsplannen voor de gronden die zijn aangewezen als zoekgebied wijzen geen bestemmingen aan die de instandhouding en ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden van deze gebieden significant beperken.

2.3.4 Regionale structuurvisie 'Ruimte geven'

De regionale structuurvisie 'Ruimte geven' is gebaseerd op het streefbeeld: We zijn een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bewoners, bedrijven en bezoekers en een stedelijk gebied dat aantrekkelijk is voor de markt om in te investeren. De recreatieve routes over land en water die samen het netwerk van lokale recreatieve voorzieningen vormen te versterken. Op IJsselmonde is niet zozeer sprake van een landschappelijk waardevol gebied, maar van de behoefte een niet stedelijke duurzame buffer te ontwikkelen tussen het stedelijk gebied van de regio Rotterdam en de Drechtsteden. IJsselmonde kent agrarisch landschap maar dit landschap is reeds dusdanig versnipperd ten gevolge van infrastructuur, stedelijke ontwikkelingen en Kijfhoek, maar ook ontwikkelingen binnen de agrarische sector zoals glastuinbouw. Er is dus op IJsselmonde geen sprake meer van een pastoraal agrarisch landschap dat behouden dient te blijven. De vraag is hier niet welke ontwikkelingen nodig zijn om de kwaliteiten te behouden, maar welke ontwikkelingen ervoor zorgen nieuwe kwaliteiten te bereiken. Een interstedelijk stadspark met een passende mix van rood, groen en blauw is het beste antwoord om tot een aantrekkelijk gebied te komen dat de stedelijke druk die vanuit twee richtingen komt om te zetten in een kans. Zo kunnen de contouren van zowel de Rotterdamse regio als de Drechtsteden duurzaam en zorgvuldig vastgelegd worden.

Recreatieobjecten, horeca, bijzondere publieksfuncties, activiteiten etc. maken dit gebied aantrekkelijk om te wonen, robuust tegen verdere versnippering en verloedering, en uiteindelijk het recreatief uitstapje bij uitstek. Daarin kunnen ook bijzondere vormen van wonen gerealiseerd worden. Voor substantiële volumes is dit gebied minder geschikt.

2.3.5 Groenblauwe netwerk Drechtsteden

De regio Drechtsteden streeft naar een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. Groen draagt daar in belangrijke mate aan bij. In dit kader is de ambitie uitgesproken dat in de regio een samenhangend groenblauw netwerk wordt gerealiseerd. Met het groenblauwe netwerk wil de regio een kwalitatief, bereikbaar en samenhangend gebied van groenblauwe structuren en gebieden in en rond de stedelijke bebouwing organiseren die met elkaar en de stad verbonden zijn. De toegenomen natuurwaarden, diversiteit en toegankelijkheid van natuurgebieden die door dit netwerk ontstaan, dragen bij aan een aangenaam leefklimaat in de Drechtsteden. De Drechtsteden worden omringd door vier natuurlandschappen: de Dordtse en Sliedrechtse Biesbosch, de Alblasserwaard, Hoeksche Waard en IJsselmonde. Door de vele onderbrekingen door bebouwing, wegen en sporen, is er vaak nauwelijks verbinding tussen de gebieden waardoor ecologische diversiteit beperkt is. De toegang tot natuurgebieden kan sterk worden verbeterd zodat inwoners en bezoekers beter gebruik kunnen maken van de natuur. De ontwikkeling van het groenblauwe netwerk biedt ook kansen voor recreatie. Meer toegang en meer ecologische diversiteit maken de natuurgebieden tot een aantrekkelijk verblijf voor inwoners en bezoekers van de regio. Met een uitgekiend systeem van fietspaden, wandelroutes en recreatieve knooppunten wordt hiervoor gezorgd.

Voor de periode 2008-2013 is een uitvoeringsprogramma opgesteld. In de bestaande groenprogrammering is inmiddels focus aangebracht aan de hand van vier iconen waarvan één op grondgebied van Zwijndrecht: Park Deltapoort.

2.3.6 Beleidsvisie Groen provincie Zuid-Holland

De beleidsvisie Groen zal de beleidsagenda gaan vormen voor de groene ruimte (thema's natuur, recreatie, landschap, landbouw) in de provincie Zuid-Holland tot het jaar 2016 (met een doorkijk naar 2025). In deze visie komt minder de nadruk te liggen op de aanleg van hectares (kwantiteit) en meer op de verbetering van de kwaliteit van de groene ruimte. Bij de beleidsvisie Groen hoort een concreet uitvoeringsprogramma waarin in eerste instantie voorrang wordt gegeven aan provinciale projecten en ambities. De provincie Zuid-Holland stelt daarnaast gemeenten in de gelegenheid om projecten aan te dragen voor dit uitvoeringsprogramma. Projecten die uiteindelijk in het uitvoeringsprogramma worden opgenomen, komen in aanmerking voor subsidie (maximaal 50% cofinanciering door de provincie). Voor onze gemeente is het van belang dat ingezet wordt op realisatie van de Quick Win-projecten en routenetwerken in de Drechtsteden en lopende projecten die bijdragen aan realisatie van de gebiedsvisie, zoals het Develbos en polder Buitenland. De beleidsvisie Groen en het uitvoeringsprogramma zal in oktober 2012 ter vaststelling aan Provinciale Staten worden voorgelegd.

2.3.7 Gebiedsvisie Deltapoort

De Gebiedsvisie geeft handvatten om het landschap aantrekkelijker, bruikbaarder en toegankelijker te maken voor de recreant uit de omgeving. Hiertoe moeten versnippering en verrommeling worden teruggedrongen, dit sluit aan bij de ambities uit de ontwikkelstrategie buitengebied Zwijndrecht. Verbetering van het recreatieve routenetwerk, gericht op fietsen, wandelen, paardrijden en kanoën, krijgt in de visie veel aandacht. Voor de verschillende themagebieden zijn in de visie (regionale) opgaven benoemd: bereikbaarheid, herstructurering bedrijventerreinen, glastuinbouw, grondgebonden landbouw en routenetwerk. De uitwerking van deze opgaven gaat de basis vormen voor het uitvoeringsprogramma met daarin concrete projecten.