direct naar inhoud van 2.4 Ontwikkelingen
Plan: De Geer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.bp08degeer-3001

2.4 Ontwikkelingen

In het plangebied vinden twee ontwikkelingen plaats. Recentelijk is voor het bedrijventerrein een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Op basis hiervan wordt de openbare ruimte van het bedrijventerrein geherstructureerd. Daarnaast wordt op het Achterlindt een nieuw bedrijventerrein ontwikkeld.

2.4.1 Herstructurering bedrijventerrein

De herstructurering van het bedrijventerrein is tweeledig. Voor het gehele bedrijventerrein is een beeldkwaliteitplan opgesteld. In dit beeldkwaliteitplan wordt het gewenste toekomstbeeld geschetst. Het gaat hierbij om de buitenruimte en de bebouwing op het bedrijventerrein.

Daarnaast onderneemt de gemeente het initiatief in de herontwikkeling van de buitenruimte. Hierbij wordt de riolering op het bedrijventerrein aangepakt en wordt de openbare ruimte heringericht. Hierbij worden aan de Gildeweg extra parkeerplaatsen aangelegd.

Beeldkwaliteitsplan

In het beeldkwaliteitsplan wordt een streefbeeld weggezet. Het beeldkwaliteitsplan is een toetsingskader bij nieuwe ontwikkelingen. In het beeldkwaliteitsplan worden voornamelijk eisen gesteld ten aanzien van de positionering en het uiterlijk van nieuwe bedrijfsgebouwen. Het beeldkwaliteitsplan wordt uitgebreid besproken in paragraaf 3.4.6.

Er zijn wel een aantal wijzigingen ten opzichte van de maatregelen die worden genoemd in het beeldkwaliteitsplan. De geplande nieuwe ontsluiting van het bedrijventerrein op de Geerweg komt er niet, de oude ontsluiting zal hier gehandhaafd blijven. Dit betekent ook dat de, in het beeldkwaliteitplan opgenomen, ontwikkeling van de hoek Geerweg - Fruiteniersstraat - Lintsedijk niet doorgaat.

Er zullen aan de Gildeweg meer parkeerplaatsen worden aangelegd dan in het beeldkwaliteitsplan was beoogd. De vrachtwagenparkeerplaats in het zuiden van het bedrijventerrein zal niet worden vergroot.

De aanleg van het extra oppervlakte water aan de Gildeweg is komen te vervallen. Dit is in overleg met het waterschap besloten. Wel wordt de aanleg van extra oppervlaktewater in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt.

In het beeldkwaliteitsplan is een voorstel gedaan voor een eenrichtingsstructuur op het bedrijventerrein. Uit nadere analyse bleek dat voor de vrachtwageninritten bredere wegen nodig zijn.

2.4.2 Ontwikkelingen op Achterlindt

Tussen de Lindtsedijk en het bedrijventerrein is een onbebouwd gebied gelegen. Dit gebied is momenteel een onbestemd gebied, waar bomen en bossages aanwezig zijn. In de structuurvisie van Zwijndrecht is dit gebied aangewezen als compensatielocatie voor het huidige bedrijfsareaal.

Het gebied hoort ruimtelijk gezien bij het binnendijks gelegen bedrijventerrein. Binnen de gemeente is vraag naar nieuwe bedrijfsruimte, ondermeer ter compensatie van bedrijfsruimte die elders (ter plaatse van bedrijventerrein De Gors) vervalt. Met de ontwikkeling van Achterlindt kan worden voldaan aan deze behoefte. In totaal wordt ca. 2,5 ha bedrijventerrein gerealiseerd. De doelgroep voor het bedrijventerrein zijn bedrijven in dezelfde categorie als die aanwezig zijn op het bestaande bedrijventerrein De Geer.

Het nieuwe bedrijventerrein zal via een cul-de-sac worden ontsloten. Hiervoor wordt een nieuwe ontsluiting gerealiseerd op de Geerweg. Daarnaast zal een tweede ontsluiting worden gerealiseerd via de woonwagenlocatie naar de Achterlindtsestraat. Deze ontsluiting is in principe alleen bedoeld voor langzaamverkeer, maar zal wel een dusdanig profiel krijgen, dat de weg bij calamiteiten ook gebruikt kan worden door hulpdiensten.

Rondom het nieuwe bedrijventerrein worden de bestaande watergangen verbreed, zodat wordt voorzien in voldoende watercompensatie. Doordat de oevers groen ingericht worden, zal ook dit bedrijventerrein in een groene setting gerealiseerd worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0642.bp08degeer-3001_0003.jpg"

Het bedrijventerrein zal gaan bestaan uit een aantal bedrijvenclusters. De maximale bouwhoogte zal in de strook langs de Geerweg 12 meter bedragen. Op de rest van het Achterlindt is maximaal 10 meter toegestaan. In het gehele gebied is een bebouwingspercentage van ten hoogste 80% toegestaan. Hierbij wordt aangesloten op de hoogte en de dichtheid van de bedrijfsbebouwing op het bestaande terrein De Geer.

Daarnaast is de huidige woonwagenlocatie in beeld om op termijn te worden herontwikkeld en onderdeel uit te maken van het bedrijventerrein. Omdat op deze locatie op dit moment nog bewoning plaatsvindt is hier een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Een andere ontwikkeling op Achterlindt is de realisatie van een recreatievoorziening. Hiervoor is een haalbaarheidsstudie3 uitgevoerd, hieruit blijkt dat een hotel op deze locatie niet levensvatbaar is, de locatie zal wel gebruikt kunnen worden voor de realisatie van een luxe wellnesscentrum, al dan niet in combinatie met een beperkt aantal gastenverblijven. Aangezien de plannen hiervoor nog in een zeer prematuur stadium zijn, wordt deze ontwikkeling niet mogelijk gemaakt middels dit bestemmingsplan. Voor een dergelijke ontwikkeling zal een aparte planologische procedure worden gevoerd.