direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: De Geer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0642.bp08degeer-3001

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Zwijndrecht 2020 'De ondernemende tuinstad'

In de Structuurvisie Zwijndrecht 2020 'De ondernemende tuinstad', vastgesteld door de gemeenteraad op 16 februari 2010, heeft de gemeente haar ruimtelijk beleid voor de komende tien jaar vastgelegd. Speerpunten hierin zijn de versterking van het aanbod van woningen voor iedereen, aantrekkelijke vestigingslocaties voor bestaande en nieuwe bedrijven en een blijvend goede bereikbaarheid vanuit de Randstad en vanuit het zuiden van het land.

In de visie worden diverse opgaven omschreven waaronder het streven naar meer specialistische kennisintensieve en dienstverlenende bedrijvigheid. Daarbij is van belang dat de economische basis van Zwijndrecht versterkt wordt door zowel bestaande bedrijvigheid te koesteren, als de vestiging van nieuwe bedrijvigheid te stimuleren. In de visie worden een twintigtal structuurvisieprojecten beschreven die moeten bijdragen aan de versterking van een goede bereikbare ondernemende tuinstad.

afbeelding "i_NL.IMRO.0642.bp08degeer-3001_0005.png"

De westhoek van het plangebied De Geer, Achterlindt (1), is aangewezen als compensatielocatie om het verlies van het huidige bedrijfsareaal op te vangen en te ontwikkelen als bedrijventerrein.

Met het project 'Reconstructie bedrijventerrein De Geer' (20) wordt het bedrijventerrein opgewaardeerd naar een eigentijds en duurzaam terrein. Hierbij zullen de wegen worden opgehoogd en de riolering vernieuwd. Ook zal het openbaar groen worden aangepakt en komt er meer ruimte voor parkeren.

Het bestemmingsplan biedt de planologische kaders om zowel Achterlindt te ontwikkelen en het bedrijventerrein te herstructureren.

3.4.2 Welstandsnota Zwijndrecht 2004

De Welstandsnota Zwijndrecht (juni 2004) is een beleidsdocument dat de gemeente de mogelijkheid geeft om cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectonische waarden te benoemen en een rol te geven bij de ontwikkeling en beoordeling van bouwplannen, maar ook om gebieden aan te wijzen waar een bijzondere kwaliteit gewenst is. Met de gebiedsgerichte benadering wil de gemeente de waardevolle eigenschappen van bijvoorbeeld de kernen en ieder afzonderlijk gebied behouden. De relatie met het bestemmingsplan is van belang omdat datgene wat buiten de reikwijdte van een bestemmingsplan geldt door de welstandsnota wordt geregeld. De in de nota genoemde welstandscriteria kunnen ten behoeve van de ruimtelijke kwaliteit waar nodig invulling geven aan de ruimte die het bestemmingsplan biedt. Als een bouwplan in overeenstemming is met het bestemmingsplan maar alternatieve invulling mogelijk is, kan een negatief welstandsadvies worden gegeven als de gekozen oplossing te sterk afbreuk doet aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

In Zwijndrecht zijn drie welstandsregimes mogelijk:

  • het bijzondere welstandsgebied waar extra inspanning ten behoeve van de ruimtelijke kwaliteit gewenst is,
  • het reguliere welstandsgebied waar de basiskwaliteit moet worden gehandhaafd,
  • het welstandsvrije gebied.

Het plangebied De Geer valt onder het reguliere welstandsregime 'traditioneel bedrijventerrein'. Bij de welstandsbeoordeling van dit gebied wordt er ondermeer getoetst op:

de ligging; oriëntatie op de weg en opslag bij voorkeur uit het zicht;

  • de massa: gebouwen zijn in principe individueel, afwisselend en eenvoudig van opbouw;
  • architectonische uitwerking: sober en zorgvuldige architectonische uitwerking;
  • materiaal- en kleurgebruik: baksteen, pleisterwerk en/of plaatmateriaal in een terughoudende kleur met onderlinge samenhang.

3.4.3 Groenstructuurplan 2009

Het ontwerp Groenstructuurplan 2005-2015 (25 augustus 2009) geeft een meerjaren visie op beheer en inrichting van de openbare ruimte, met speciale aandacht voor het groene materiaal. Voor de visie is een inventarisatie en analyse uitgevoerd naar het groen en aanverwante zaken De hieruit voortgekomen knelpunten en potenties vormden aanknopingspunten voor het opstellen van de groenvisie, een essentieel onderdeel van het Groenstructuurplan. Uit de visie blijkt dat de hoofdgroenstructuur een basis biedt voor de ontwikkelings- en beheermaatregelen om het groen in de gemeente aantrekkelijk te maken en een duurzaam karakter te geven. Met betrekking hierop zijn diverse uitgangspunten geformuleerd om zowel de hoofdgroenstructuur als de wijkgroenstructuur en het overig groen te handhaven en te versterken.

De hoofdgroenstructuur van het stedelijk gebied loopt gelijk met de plangrens van het bestemmingsplan De Geer. De dijk langs de noordzijde van het plangebied, de Geerweg, vormt een hoofdstructuur van bomen. De kruising met de Munnikensteeg vormt tevens één van de stadsentree's van Zwijndrecht. In het plangebied zelf bevindt zich een nevenstructuur van bomen langs de Gildenweg.

3.4.4 Waterstructuurplan 2007

Het Waterstructuurplan Zwijndrecht (mei 2007) is een beleidsdocument dat een aanvulling vormt op het stedelijk waterplan van H tot Z. Het betreft een actualisatie aan de hand van de normen vanuit het beleidskader Waterbeheer 21ste eeuw (WB21) en vormt tevens een doorvertaling van het waterstructuurplan IJsselmonde naar gemeentelijke ruimtelijke plannen.

Op het bedrijventerrein De Geer is een verbeterd gescheiden rioolstelsel aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat in het plangebied De Geer een bergingstekort is van 0.6 ha (4.300 m³). In het Waterplan van H tot Z zijn de doelstellingen geformuleerd, waaraan de watergangen moeten voldoen Naast technische ingrepen ten aanzien van het aanpakken van bronnen (o.a. riolering) ligt een belangrijke kans voor het verbeteren van de waterkwaliteit in het creëren van ruimte voor water (natuurlijker inrichting, robuustere systemen) en in het creëren van verbindingen en doorspoelmogelijkheden.

3.4.5 Duurzame herstructurering Groote Lindt en De Geer (2007)

Het herstructureringsplan is het resultaat van het onderzoek naar de herstructurering van de bedrijventerreinen Groote Lindt en De Geer in Zwijndrecht. In dit onderzoek hebben de gemeente Zwijndrecht, ondernemers van deze bedrijventerreinen en diverse andere publieke en private partijen gezamenlijk, met elk hun eigen verantwoordelijkheden, een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van herstructureringsmaatregelen. Bovendien is aandacht besteed aan het draagvlak dat voor deze maatregelen bestaat. De invulling van deze maatregelen stond hierbij niet op zichzelf maar is gebaseerd op de vraag of de maatregelen bijdragen aan de gewenste ontwikkeling van de bedrijventerreinen.

In de visie van de gemeente Zwijndrecht staat centraal dat de bedrijfsactiviteiten op Groote Lindt en De Geer blijven gehandhaafd. Dit betekent dat beide terreinen elk hun eigen identiteit behouden.

In de visie staat centraal dat de bedrijventerreinen een goed werk- en vestigingsklimaat moeten bieden. Dit abstracte beeld uit zich in de verbetering van beide bedrijventerreinen op diverse thema's. Voor De Geer geldt hier onder andere:

  • werkgelegenheid: doelstelling is dat de werkgelegenheid ten minste in stand gehouden wordt en bij voorkeur een verdere uitbreiding;
  • veiligheid: het verhogen van de veiligheid op diverse aspecten, door met name door (enkele) aanpassingen in de infrastructuur en het verminderen van geparkeerde vrachtwagens en opleggers op ongewenste plaatsen op de openbare weg;
  • kwaliteit: de kwaliteit van beide bedrijventerreinen uit zich in een goede uitstraling. De herstructurering biedt de kans het kwaliteitsniveau ook op langere termijn te waarborgen;
  • duurzaamheid: Hierbij gaat de aandacht uit naar het verbeteren van de vestigingsmogelijkheden van bedrijven als gevolg van een betere benutting van de geluidruimte en een optimalisatie van de ruimte op de kavel en het openbaar gebied (o.a. parkeren, oppervlaktewaterkwaliteit).

In het herstructureringsplan zijn in het totaal ca. 30 maatregelen opgenomen. Een deel van de maatregelen zijn ruimtelijk fysieke ingrepen die verder kunnen worden uitgewerkt en waar in een beeldkwaliteitplan richtlijnen voor kunnen worden opgenomen.

Naast de kansen die herstructurering voor de locale omgeving biedt, is er ook sprake van een regionale uitstraling.

Zodra de organisatorische/procesmatige kant van de herstructurering is ingevuld, kunnen de eerste herstructureringsmaatregelen worden uitgevoerd. Een aantal van de maatregelen kan in het beeldkwaliteitplan verder worden uitgewerkt binnen de totaalvisie voor het plangebied.

  • Verwijderen van openbaar groen dat een belemmerend effect heeft op openbare verlichting;
  • Verbetering van de waterbergingscapaciteit en de verbetering van de waterkwaliteit op De Geer (en andere delen van Zwijndrecht);
  • Onderzoek naar energiebesparende mogelijkheden;
  • Verbeteren van de verkeersveiligheid door aanpak parkeerproblematiek.

3.4.6 Beeldkwaliteitsplan

Voor het bedrijventerrein is recentelijk het 'Beeldkwaliteitsplan bedrijventerreinen Groote Lindt en De Geer 2008' opgesteld. Het beeldkwaliteitsplan is erop gericht de ruimtelijke kwaliteit van de bedrijventerreinen te waarborgen en te versterken.

In het beeldkwaliteitplan zijn een aantal uitgangspunten opgenomen om te komen tot een streefbeeld voor het bedrijventerrein.

  • 1. Bouwhoogte
    De bouwhoogte bedraagt maximaal 10 meter. Bebouwing die in het vigerende bestemmingsplan of in werkelijkheid hoger is, is positief bestemd. Deze uitzonderingen op de regel zijn op de verbeelding aangegeven.
    Voor De Geer geldt voor specifieke punten een maximale bouwhoogte van 16 meter. Het betreft de entrees van De Geer, de koppen van de Gildenweg en de hoek van de Geerweg met de Lindtsedijk.
    In het noordelijke deel van De Geer loopt parallel aan de Geerweg een strook van dertig meter waar een ander bouwhoogteregime geldt. Hier mag de bouwhoogte maximaal 12 meter bedragen.

  • 2. Gevellijn minimaal 70% bebouwd
    Ten minste 70% van de bebouwing dient in of evenwijdig aan de gevellijn gebouwd te worden. Bij terugliggende begane grondvloer geldt dit voor de volgende verdiepingen. De gevellijn is de naar de openbare weg gekeerde voorste bebouwingslijn. Op de verbeelding is een gevellijn aangeduid.

  • 3. Oriëntatie hoekbebouwing
    In het geval van hoekbebouwing dient de bebouwing zich naar meerdere kanten te oriënteren. Alle naar de openbare ruimte gekeerde gevels dienen een hoogwaardige uitstraling te hebben. Op de hoeken zijn aan beide zijden gevellijnen opgenomen op de verbeelding.

  • 4. Nieuwe bedrijfswoningen zijn niet toegestaan
    In het bestemmingsplan worden nieuwe bedrijfswoningen niet toegestaan. Bestaande bedrijfswoningen worden geconsolideerd bestemd.

  • 5. Parkeren zoveel mogelijk op eigen terrein
    In algemeenheid moet het parkeren op de openbare weg zoveel mogelijk worden voorkomen. Parkeren van vrachtauto's dient op het eigen erf plaats te vinden en onttrokken te zijn aan het zicht vanaf de openbare ruimte. Eventueel kan hiervoor ook gebruik worden gemaakt van de daarvoor bestemde vrachtwagenparkeerplaatsen.

  • 6. Erfafscheidingen
    Erfafscheidingen mogen maximaal 2,5 meter hoog zijn. Met dien verstande dat dichte erfafscheidingen minimaal 1 meter achter de voorgevelrooilijn dienen te worden gerealiseerd.