direct naar inhoud van 5.4 Functionele analyse
Plan: Rijndijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0638.BP00003-VAS1

5.4 Functionele analyse

De locaties van de verschillende (niet-woon)functies zijn weergegeven in figuur 5.2.

Wonen

Het woningbestand in het plangebied bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen. Deze zijn complexgewijs in de vorm van rijtjeshuizen gebouwd. Aan de noordzijde van de Hoge Rijndijk is meer gevarieerde woonbebouwing aanwezig. Deze variatie heeft zijn oorsprong in de historische situatie: de (lint)bebouwing is over een lange periode perceelsgewijs tot stand gekomen. De bebouwing varieert van vrijstaande woningen en korte rijtjes tot appartementencomplexen. Ook aan de Ommedijkseweg is een aantal vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen aanwezig.

Aan de Hoge Rijndijk en aan de kant van de Meerburgerwatering is een aantal appartementencomplexen gesitueerd.

Binnen het plangebied zijn (nog) geen specifieke ouderenwoningen aanwezig. Het woningbouwprogramma van de gemeente is grotendeels gericht is op senioren (en starters), zodat bij nieuwbouw van woningen deze groep(en) prioriteit krijgen.

Het wooncomplex tussen de 5 Meilaan en Willibrordusstraat voldoet niet meer aan de woon- en bouwtechnische eisen van deze tijd. Voor deze 35 woningen wordt gewerkt aan een plan met een combinatie van renovatie en sloop/nieuwbouw. Inmiddels is het onderdeel renovatie afgerond (12 woningen).

Voorzieningen

Maatschappelijk

Binnen het plangebied is een aantal maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Een aantal hiervan is geclusterd rond het Kooikerspad: multicentrum De Eendenkooi en de Bernardusschool voor basisonderwijs. In de school zijn ook voorzieningen voor buitenschoolse kinderopvang. Op basis van de leerlingenprognose tot 2022 is uitbreiding of inkrimping van de school voorlopig niet aan de orde.

In De Eendenkooi zijn verschillende maatschappelijke en sportfuncties bijeengebracht, zoals de bibliotheek, peuterspeelzaal, muziekschool en activiteiten voor ouderen. Ook worden ruimtes verhuurd aan diverse verenigingen en incidenteel voor feesten.

Naast de Eendenkooi is een nieuw kinderdagverblijf gerealiseerd.

Verder is aan de Hoge Rijdijk 16/18 de r.k.-Meerburgkerk met pastorie aanwezig. Op de hoek van de Nassaulaan en de Pancratiusstraat is een gezondheidscentrum gevestigd.

Detailhandel/dienstverlening

Binnen het plangebied is op de hoek Nassaulaan/Pancratiusstraat een supermarkt aanwezig en aan de Hoge Rijndijk op de hoek van de Rijnegommerstraat was tot voor kort een bakker gevestigd. Verder zijn aan de Hoge Rijndijk een bloemenwinkel en een kookstudio gevestigd. Dit zijn de enige winkels in het plangebied.

Bij de ontwikkeling van de woon-/werklocatie Verde Vista Meerburg, tussen de Meerburgerwatering en de A4, wordt de realisatie van een nieuwe supermarkt onderzocht.

Aan de Mauritsstraat is in een voormalige garage een kapsalon gevestigd. Ook aan de Hoge Rijndijk is op nummer 113 een kapsalon gevestigd. Aan de Hoge Rijndijk nummer 51 is een galerie aanwezig en in het bedrijfspand op nummer 103 een schoonheidssalon.

Horeca

Aan de Hoge Rijndijk zijn twee horecavestigingen aanwezig.

Verder is in De Eendenkooi ter ondersteuning van de overige activiteiten ondergeschikte horeca aanwezig.

Kantoren en bedrijven

Op de hoek van de Hoge Rijndijk en de Burgemeester Smeetsweg is aan de Kopperwetering een cluster van moderne kantoorgebouwen gelegen. Een stukje verder aan de Hoge Rijndijk is nog een solitair kantoorgebouw aanwezig. Doordat deze kantoren hun eigen ontsluiting hebben, functioneren ze ondanks hun ligging los van het woongebied.

De van oudsher aanwezige bedrijvigheid aan de Hoge Rijndijk is langzamerhand vrijwel geheel vervangen door woningbouw. Alleen op nummer 103 is nog een bedrijf aanwezig.

Het plangebied is wel omgeven door bedrijventerreinen: Grote Polder en Barrepolder (Heineken).

Groen en recreatie

In de Meerburgerwetering zijn ligplaatsen voor recreatiebootjes aanwezig. Aan de randen van het gebied zijn kanoroutes en wandelpaden gelegen.

Op een aantal plekken binnen het plangebied zijn in het aanwezige groen en in de overige openbare ruimte speelplekken ingericht voor verschillende leeftijdscategorieën. Deze variëren van een traditioneel speeltuintje voor kleuters tot een voetbalkooi en avontuurlijke speelplek voor grotere kinderen. Voor de jongeren is aan de Oranjelaan een Jop aanwezig.

Binnen de wijken is verder weinig ruimte voor extra speelplekken of groen. De landelijke tendens ten aanzien van spelen is dat in de inrichting van het openbaar gebied aandacht dient te worden besteed aan spelaanleidingen, in de vorm van bijvoorbeeld een muurtje, boom of straatmeubilair. Hier kan mogelijk rekening mee worden gehouden bij het vernieuwen dan wel onderhouden van de speelvoorzieningen.

Naast deze openbare speelvoorzieningen zijn aan het Kooikerspad de tennisbanen van tennisvereniging Meerburg gelegen.

Verkeer

In deze paragraaf wordt de huidige verkeerstructuur beschreven voor zowel het gemotoriseerd verkeer, het langzaam verkeer als het openbaar vervoer. Eveneens wordt de huidige parkeersituatie beschreven.

Verkeersstructuur

Ontsluiting gemotoriseerd verkeer

De belangrijkste ontsluitingsroute door het plangebied wordt gevormd door de Hoge Rijndijk, welke verbinding geeft met Leiden in westelijke richting en met de Burgemeester Smeetsweg in oostelijke richting. Vanaf de Burgemeester Smeetsweg kan via de N11 (Leiden-Bodegraven) naar de A4 (Delft-Amsterdam) gereden worden. Vanaf de Hoge Rijndijk kan deze weg ook bereikt worden via de Willem van der Madeweg in Leiden.

De Laan de Goede Herder, de Oranjelaan en de 5 Meilaan vormen de belangrijkste erftoegangswegen binnen het plangebied. Via deze wegen worden de woonbuurten ontsloten naar de Hoge Rijndijk.

De Burgemeester Smeetsweg en de Hoge Rijndijk zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h. Er is een verkeersbesluit in voorbereiding voor instelling van een 30 km/h zone op de Hoge Rijndijk tussen de 5 Meilaan en de Stadhouderslaan. De overige wegen binnen het plangebied zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h.

Ontsluiting langzaam verkeer

Langs de Hoge Rijndijk is een vrijliggend fietspad in 2 richtingen gelegen. Vrijliggende fietspaden zijn niet conform de inrichting volgens Duurzaam Veilig. Uit veiligheidsoverwegingen, de Hoge Rijndijk is een druk bereden fietsroute, heeft de gemeente er voor gekozen om de vrijliggende fietspaden te behouden.

Langs de Burgemeester Smeetsweg is eveneens een vrijliggend fietspad gelegen. Op de overige wegen wordt het fietsverkeer gemengd met het autoverkeer afgewikkeld. Dit is conform de inrichting voor deze wegen.

Ontsluiting openbaar vervoer

Binnen het plangebied zijn bushaltes gelegen langs de Hoge Rijndijk ter hoogte van de Oranjelaan en ten westen van de rotonde met de Burgemeester Smeetsweg. Hier halteren de openbaarvervoersdiensten in de richtingen Alphen a/d Rijn en Leiden en in de richtingen Leiden en Gouda. Nabij het plangebied, op de Productieweg, halteert de buslijn die Oegstgeest, Leiden en Heineken verbindt. De loopafstand naar een bushalte bedraagt nergens meer dan 500 m.

Parkeren

In het plangebied wordt voornamelijk geparkeerd in het openbaar gebied langs wegen en straten. Bij een aantal woningen wordt op eigen terrein geparkeerd.

Conclusie

De bereikbaarheid voor het gemotoriseerd verkeer is goed te noemen, mede doordat de Hoge Rijndijk, als onderdeel van de hoofdwegenstructuur van Zoeterwoude-Rijndijk, het plangebied doorkruist. Eveneens is de bereikbaarheid voor het langzaam verkeer en het openbaar vervoer goed. Door de inrichting van de verschillende wegen conform Duurzaam Veilig is de verkeersveiligheid in het plangebied voldoende gewaarborgd.