Plan: | Rijndijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0638.BP00003-VAS1 |
Archeologie
Als gevolg van het Verdrag van Valetta, dat in 1998 door het Nederlandse parlement is goedgekeurd en in 2006 zijn beslag heeft gekregen in de nieuwe Monumentenwet, stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.
Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère, de Vijfde Nota Ruimtelijke ordening 2000/2002, het Structuurschema Groene Ruimte 2, een brief van de Staatssecretaris van OC&W aan de Tweede Kamer van 17 april 2000, de herziene Monumentenwet 2006 en diverse publicaties van het Ministerie van OC&W.
De provincie Zuid-Holland hanteert in de Nota Regels voor Ruimte 2005 het uitgangspunt dat op terreinen die voorkomen op de Archeologische Monumentenkaart Zuid-Holland en in gebieden die op de kaart archeologische waarden van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS-kaart) ten minste een redelijke tot grote kans op archeologische sporen hebben, archeologisch vooronderzoek in het kader van de planvoorbereiding dient plaats te vinden.
Voor zover er onzekerheid bestaat over de precieze aanwezigheid van archeologische waarden, dient in het bestemmingsplan voor werkzaamheden dieper dan 30 cm een aanlegvergunningstelsel te worden gehanteerd. Het verlenen van een aanlegvergunning wordt daarbij afhankelijk gesteld van de uitkomsten van nader archeologisch onderzoek en de belangenafweging op grond daarvan.
De Cultuurhistorische Waardenkaart van Zuid-Holland (www.chs.zuid-holland.nl) geeft aan dat een klein deel van het plangebied (rond de Hoge Rijndijk) is gelegen in een gebied met een zeer grote kans op archeologische sporen. Direct langs de Oude Rijn is geen kans (meer) aanwezig op archeologische sporen. De rest van het plangebied ligt in een gebied met een redelijk tot grote kans op archeologische sporen. Vanwege de redelijk tot zeer hoge archeologische verwachtingswaarde in het grootste deel van het plangebied, dient hier voorafgaand aan werkzaamheden van bepaalde omvang een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.
Cultuurhistorische Waardenkaart Zuid-Holland
Monumenten
Binnen het plangebied bevinden zich twee rijksmonumenten. Het betreft de Meerburgkerk en boerderij 'De Uithof' aan de Hoge Rijndijk. Verder is nog een aantal gemeentelijke monumenten in het plangebied aanwezig. Via de Monumentenverordening en de Monumentenwet worden deze waardevolle bouwwerken beschermd.
Een overzicht van de rijks- en gemeentelijke monumenten in het plangebied is opgenomen in bijlage 1.