direct naar inhoud van 5.6 Recreatie
Plan: Nieuwe Driemanspolder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00035-0004

5.6 Recreatie

Na herinrichting zal het plangebied ruimte bieden aan verschillende vormen van recreatie, die allen in meerdere of mindere mate gericht zijn op de natuur- en landschapsbeleving. Meer concreet betreft het hierbij:

  • Openluchtrecreatie;
  • Recreatie met gebouwde voorzieningen;
  • Verblijfsrecreatie.

Openluchtrecreatie
De grote verscheidenheid aan natuurlijke milieus (permanent droge dan wel natte gebieden, overgangszones etc.) is bevorderlijk voor de landschapswaarden en de landschapsbeleving in de Nieuwe Driemanspolder. De grootste recreatievorm in het gebied zal naar verwachting de “routegebonden openluchtrecreatie” zijn. Hierbij moet gedacht worden aan: wandelen, fietsen, kanoën, paardrijden en skeeleren. Ter verbetering van de recreatiemogelijkheden voorziet het toekomstperspectief dan ook in een uitbreiding van het wegen- en padenstelsel en een doelgerichte koppeling met aangrenzende woonwijken. Bijzondere verbeteringen zijn onder andere:

  • de uitbreiding van het fietspadenstelsel;
  • de uitbreiding van wandelroutes;
  • de aanleg van ruiterpaden die gedeeltelijk ook voor de mensport kunnen worden gebruikt;
  • de realisatie van een “cultuurhistorische route” door Potteveen en Wilsveen;
  • de aanleg van paden in het bergingsgebied, die in het geval van calamiteiten tijdelijk onder water kunnen komen te staan;
  • specifieke voorzieningen zoals laarzenpaden, vlonderbruggen of een trekpontje;
  • de inrichting van de Hoogeveenseweg als route binnen een groter recreatief netwerk;
  • de aansluiting van de Nieuwe Driemanspolder op het Westerpark door middel van een nieuwe fietsbrug over de N469;
  • de fiets- en wandelmogelijkheden op de kades rondom de berging;
  • recreatierouten op of evenwijdig aan de Landscheiding (met koppelingsmogelijkheden richting Roeleveen);
  • de bruggen van en naar vaste oversteekplaatsen bij Leidschenveen.

De droge delen in het bergingsgebied worden volgens het plan ingericht als struinnatuur. Moeraszones en rietkragen zullen hier worden afgewisseld met “vloedzones” of permanent droge delen met ruigte en struweelbeplanting. Door deze van nature slecht toegankelijke delen ontstaat een zonering met een aantal, beschermde rustige plandelen waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan.

Recreatie met gebouwde voorzieningen
Rekening houdend met de aanhoudende vraag naar recreatieve voorzieningen vanuit de aangrenzende stadswijken biedt het inrichtingsvoorstel voor de Nieuwe Driemanspolder ruimte voor recreatievoorzieningen gericht op de natuur- en landschapsbeleving. Denkbaar zijn onder andere:

  • voorzieningen ten behoeve van de natuurobservatie;
  • scouting- of adventureterreinen;
  • een roeiboten- of kanoverhuur en een horecavoorziening;
  • sportvoorzieningen.

De hiervoor genoemde voorzieningen kunnen in de toekomstige structuur van bosschages, houtwallen en eilanden worden ingepast. Bij de roeiboten- of kanoverhuur en de horecavoorziening is ook een bedrijfsowning voorzien, omdat het wenselijk is dat de beheerder in de nabijheid van zijn bedrijf kan wonen.
Om de neveneffecten op het vlak van verkeer (doorsnijding en parkeerdruk) zo veel mogelijk te beperken wordt het merendeel van deze voorzieningen langs een centrale ontsluitingszone geconcentreerd, die het gebied vanaf de N469 toegankelijk maakt. De parkeerdruk zal daarbij worden opgevangen op parkeerplaatsen voor de voorzieningen zelf en op openbaar toegankelijke parkeerplaatsen.

In de bebouwingslinten kan vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing ook voor recreatieve doeleinden worden ingericht, mits het functies betreft waarvan de verkeersaantrekkende werking geen belemmering met zich meebrengt voor de functie van de ontsluitende wegen. Naast bovengenoemde functies, wordt daarbij vooral gedacht aan logiebedrijven en/of paardensportvoorzieningen.

Verblijfsrecreatie
Ter bevordering van de natuur- en landschapsbeleving biedt het inrichtingsvoorstel voor de lange termijn ook de mogelijkheid voor een camping van circa 3 hectare voor circa 90 standplaatsen. De camping is een gebiedsondersteunende functie, die eveneens in de nabijheid van de centrale ontsluiting gesitueerd zal worden. Het kampeerterrein zal door de bosschages niet zichtbaar zijn vanaf de N469. Voor de beheerder van het kampeerterrein is (in plaats van de twee stacaravans die in het vorige bestemmingsplan waren opgenomen) een bedrijfswoning in dit bestemmingsplan voorzien.

Een tweede vorm van verblijfsrecreatie kan voorkomen in de oude bebouwingslinten van Stompwijkseweg, Wilsveen en Voorweg. Hier kan behoefte bestaan om in vrijkomende agrarische bebouwing mogelijkheden te bieden voor logiebedrijven (zie de reeds bestaande Groene Hart logiebedrijven in de directe en wijdere omgeving van het plangebied).
In dit bestemmingsplan zijn een bed & breakfastaccommodatie, een groepsverblijfaccommodatie en trekkershutten voorzien in de vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen van het bedrijf aan het perceel aan de Voorweg 155. Een dergelijke voorziening zal geen belemmering vormen voor de andere bedrijven aan de Voorweg en ook zal er geen sprake zijn van een onvevenredige verkeersaantrekkende werking van het verkeer op de Voorweg. Het benutten van de vrijkomende agrarische bebouwing voor verblijfsrecreatie is een goede invulling van de bestaande bebouwing, zonder dat er sprake is van toename van de verstedelijking.