Plan: | Oosterheem / Zegwaartseweg-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00024-0004 |
De planvorm van het bestemmingsplan Oosterheem / Zegwaartseweg-Noord is tweeledig van opzet. Voor de bestaande woonbebouwing en functies is een gedetailleerde planvorm opgesteld waarbij iedere functie zijn specifieke maatbestemming heeft gekregen en nieuwe grootschalige ontwikkelingen niet mogelijk zijn. Voor de ontwikkellocaties in het plangebied is een globale bestemmingsregeling opgesteld.
Bij een gedetailleerde bestemmingsregeling wordt een bepaald eindbeeld vastgelegd, vaak gericht op één inrichting en concrete functies en bouwwijzen. Een globaal bestemmingsplan laat daarentegen ruimte voor verschillende stedenbouwkundige ontwerpen. Bij globaal bestemmen hebben de kaart en de regels een globale opzet.
Om in te spelen op de huidige marktsituatie is voor de ontwikkellocaties in het plangebied (zie ook paragraaf 4.2) dus een globale en flexibele bestemmingsplanregeling opgesteld. In het bestemmingsplan is ter plaatse van de ontwikkellocaties voor woningbouw gebruikgemaakt van twee verschillende globale woongebiedbestemmingen (Woongebied - 1 voor Oosterheem en Woongebied - 2 voor de Zegwaartseweg). Op gronden met deze woongebiedbestemmingen zijn interne wegen, parkeerplaatsen en groenvoorzieningen, water etc. mogelijk. De bouwregels zijn zo opgezet dat de exacte locatie van de woning niet is vastgelegd en het woningtype naar keuze vrij, tenzij dit specifiek is uitgesloten.
In het bestemmingsplan Oosterheem / Zegwaartseweg-Noord is gebruikgemaakt van de landelijke richtlijn Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Hierin zijn verplichtingen opgenomen ten aanzien van de opbouw en presentatie van het bestemmingsplan.
Uitgangspunt is dat de plankaart zoveel mogelijk informatie geeft over de in acht te nemen maten en bestemmingen. De regels geven duidelijkheid over de bestemmingsomschrijving, de bouwregels en de specifieke gebruiksregels. In de regels zijn daarnaast eventuele afwijkings- en wijzigingsregels opgenomen.
De in het plangebied aanwezige bestemmingen bestaan in de meeste gevallen uit twee vlakken: een bestemmingsvlak en een bouwvlak. Bij een aantal bestemmingen, zoals bijvoorbeeld 'Groen', 'Verkeer' en 'Water' geldt uitsluitend een bestemmingsvlak. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat binnen deze bestemmingen geen gebouwen mogen worden gebouwd. Het bestemmingsvlak geeft namelijk aan waar een bepaald gebruik toegestaan is. Het bouwvlak is over het algemeen een gebied dat op de plankaart is aangeven waarvoor de mogelijkheden om gebouwen en overkappingen te bouwen in de regels zijn aangegeven.
Op de plankaart is een onderscheid gemaakt in verschillende aanduidingen. Alle aanduidingen die betrekking hebben op afmetingen, percentages en oppervlakten, zowel ten aanzien van het bouwen als ten aanzien van het gebruik, zijn maatvoeringsaanduidingen, waaronder bijvoorbeeld de goot- en bouwhoogte, het maximum bebouwingspercentage en het maximum aantal wooneenheden.
Een aantal functieaanduidingen is gebruikt om de gebruiksmogelijkheden binnen een bestemming of een gedeelte daarvan nader te specificeren. Het kan hierbij gaan om een nadere specificatie van de gebruiksmogelijkheden, een expliciete verruiming daarvan of juist een beperking. Voorbeelden hiervan zijn 'parkeerterrein', 'railverkeer', 'woonwagenstandplaats'.
Alle aanduidingen met betrekking tot de wijze van bouwen en de verschijningsvorm van bouwwerken, worden bouwaanduidingen genoemd. In het plangebied zijn bijvoorbeeld bouwaanduidingen opgenomen voor onderdoorgangen en specifieke gebieden waar twee-aaneengebouwde woningen gebouwd mogen worden.
Een gebiedsaanduiding is een aanduiding die verwijst naar een gebied waarvoor bij de toepassing van het bestemmingsplan specifieke regels gelden of waar nadere afwegingen moeten worden gemaakt. In het plangebied is een aantal gebiedsaanduidingen opgenomen voor percelen waar een specifieke wijzigingsbevoegdheid van toepassing is. Ter plaatse is dan de gebiedsaanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied' opgenomen. In de omgeving van de Stadsboerderij De Weidemolen is een gebiedsaanduiding 'milieuzone - geurzone' opgenomen, om te voorkomen dat geurgevoelige objecten (zoals woningen) te dichtbij worden gebouwd.