Plan: | Oosterheem / Zegwaartseweg-Noord |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00024-0004 |
Het plangebied valt binnen de beheersgrenzen van twee Hoogheemraadschappen. Het gebied ten westen van de Zegwaartseweg ligt binnen de Polder de Noordplas en maakt onderdeel uit van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het overige deel van het plangebied ligt in de waterstaatkundige eenheid de Binnenwegse Polder en valt binnen de beheersgrenzen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De Hoogheemraadschappen zijn de waterkwantiteits- en kwaliteitsbeheerders.
De wijk Oosterheem ligt in één waterstaatkundige eenheid. Een waterstaatkundige eenheid is een gebied waarin het watersysteem een geheel vormt. Het waterpeil in dit peilvak is -6 m ten opzichte van NAP. Het water in het gebied wordt op peil gehouden door het poldergemaal aan de Rotte.
Het gebied ten oosten van de Zegwaartseweg en ten zuiden van de Ruimtebaan ligt in een apart peilvak, waarbij het waterpeil - 5,75 m ten opzichte van NAP is.
Het watersysteem van Oosterheem bestaat uit singels die een doorgaand circuit vormen, waarin het water middels een circulatiegemaal continu in beweging wordt gehouden. Deze doorstroming is ter bevordering van de waterkwaliteit. De watergangen Lange Tocht en Plastocht zijn integraal opgenomen in het watersysteem. Een deel van de singels (20%) is voorzien van natuurlijke oevers. De singels hebben een standaardbreedte van 10 m op de waterlijn en liggen op een onderlinge afstand van 400 m. De singels zijn ter plaatse van weg-/railkruisingen voorzien van een doorvaarbare eco-duiker of brug met voldoende spanwijdte, mede ten behoeve van de ecologische passeerbaarheid.
Het gebied ten westen van de Zegwaartseweg ligt in twee waterstaatkundige eenheden. Het eerste peilvak (PBS_WW-25U) heeft een waterpeil van -5,9 m ten opzicht van NAP (zowel zomerpeil als winterpeil). Het andere peilvak (PBS_25B) heeft een zomerpeil van -6,3 m en een winterpeil van -6,48 m ten opzichte van NAP. Voor alle peilvakken waarbinnen het plangebied is gelegen geldt geen waterbezwaar. Het water van de Zegwaartsewetering maakt onderdeel uit van de Zoetermeerse Tussenboezem (PBS_WW-18). Deze kent een zomer- en winterpeil van -1,69 m ten opzichte van NAP.
Een belangrijk deel van het oppervlaktewater in het plangebied wordt gevormd door het Heemkanaal dat de wijk van noord naar zuid doorkruist. De watergangen binnen Oosterheem zijn via ondergrondse verbindingen op elkaar aangesloten. Een groot deel van het oppervlaktewater wordt via de Lange Tocht, een watergang aan de zuidkant van het gebied, in oostelijke richting afgevoerd. Daar wordt het door een gemaal uitgeslagen op de Rotte.
Het plangebied is voorzien van een gescheiden rioleringssysteem. Een gescheiden rioolstelsel wil zeggen dat het regenwater van verharde oppervlakken via het schoonwaterriool afgevoerd wordt naar het oppervlaktewater, terwijl het afvalwater via het vuilwaterriool afgevoerd wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Nieuwe verharde oppervlakken wateren af op het schoonwaterriool en zijn dus afgekoppeld. Hierbij wordt rekening gehouden met het landelijk beleid en het beleid van de waterkwaliteitsbeheerder hierover. Voor Oosterheem geldt dat het huishoudelijk- en bedrijfsafvalwater wordt afgevoerd naar het hoofdrioolgemaal in Meerzicht en dat de neerslag via regenwaterriolen naar de singels wordt gevoerd. Voor nieuw op te richten bebouwing geldt dat er geen uitloogbare materialen mogen worden toegepast.