direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Rokkeveen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00010-0004

2.2 Provinciaal beleid

In deze paragraaf wordt ingegaan op een aantal voor de onderhavige herziening relevante onderdelen van het provinciaal beleid.

2.2.1 Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland'

Op 2 juli 2010 hebben provinciale staten van Zuid-Holland provinciale structuurvisie "Visie op Zuid-Holland" vastgesteld. Op 23 februari 2011 en 29 februari 2012 hebben provinciale staten de provinciale structuurvisie gewijzigd en geactualiseerrd door het vaststellen van respectievelijk de 1e Herziening Provinciale Structuurvisie "Visie op Zuid-Holland" en de Actualisering 2011.

In deze structuurvisie beschrijft de provincie haar doelstellingen en geeft zij haar kijk op de ruimtelijke ontwikkeling tot 2040. De kern van de Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil de provincie bereiken door middel van realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.

In de Visie op Zuid-Holland is het provinciale belang geordend aan de hand van vijf integrale en ruimtelijk relevante hoofdopgaven:

  • aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
  • duurzame en klimaatbestendige Deltaprovincie;
  • divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • stad en land verbonden.

Voor het plangebied is vooral de hoofdopgave "Divers en samenhangend stedelijk netwerk" relevant. Het hoofddoel is verstedelijking concentreren in en rond de steden in het stedelijk netwerk. De ontwikkelingen die in dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt (waaronder kantoren langs de A12, woningbouw en een woonzorgcomplex op het Katwijkerlaantracé) passen in het provinciaal beleid. Er vindt geen verstedelijking plaats buiten de rode contour. Het bedrijventerrein aan de oostzijde van Rokkeveen blijft bestemd voor bedrijven. Ook voor de zone langs de A12 (de locaties Lus Zilverstraat en Lactohoeve) geldt dat deze gronden bestemd zijn als 'Bedrijventerrein'. Alleen de bestaande kantoren en horeca hebben respectievelijk een kantoorbestemming en een horecabestemming gekregen. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt die strijdig zijn met de provinciale Structuurvisie.

Bij de structuurvisie horen twee kaarten: de Functiekaart 2020 en de Kwaliteitskaart 2020. Op de Functiekaart is het plangebied aangeduid als 'Stads-/dorpsgebied met hoogwaardig openbaar vervoer' aangeduid. Deze aanduiding is toegekend aan delen van het stedelijk gebied en dorpsgebied die in de nabijheid liggen van haltes van hoogwaardig openbaar vervoer van het Zuidvleugelnet'. De oostelijke zone van het plangebied langs de Oostweg (inclusief de locaties Lus Zilverstraat en Pelgrimshoeve) is aangeduid als "Bedrijventerrein". De aanduiding "Bedrijventerrein" heeft betrekking op een aaneengesloten bebouwd gebied met als hoofdfunctie bedrijvigheid, waaronder begrepen productie, transport en distributie, veilingen, nutsvoorzieningen evenals hieraan verbonden kantoorfuncties.
Het Burgemeester Hoekstrapark is aangeduid als "Stedelijk groen". Het is een groengebied binnen het stads- en dorpsgebied met als hoofdfunctie recreatie waaronder parken en sportvoorzieningen, volkstuinen en/of begraafplaats. Dit gebied behoort tot de Zuidvleugelgroenstructuur.
Het Balijbos (westzijde van het plangebied) ligt buiten de rode contour en is aangeduid als "Recreatiegebied". Dit is een groengebied buiten het stads- en dorpsgebied met als hoofdfunctie openluchtrecreatie. Daarbinnen kunnen landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden voorkomen.

Op de Kwaliteitskaart is het plangebied aangeduid als "Kwaliteit in stads- en dorpsgebied'. Voor deze gebieden geldt onder andere behoud en versterking van de diverse woon- en werkmilieus. Het zwaartepunt van verstedelijking ligt in gebieden die goed ontsloten zijn door het openbaar vervoer.
Het Balijbos is aangeduid als "Gevarieerd en verbindend vrijetijdslandschap". Het vrijetijdslandschap bestaat uit de Zuidvleugelgroenstructuur en de natuurgebieden van Zuid-Holland. Inzet van de provincie richt zich vooral op nieuwe ontwikkelingen in de provinciale landschappen. Het doel is het realiseren van toegankelijke en multifunctionele landschappen in de nabijheid van de stad met een hoge gebruiks- en belevingswaarde.

De mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt passen binnen de Structuurvisie.

2.2.2 Verordening Ruimte 'Visie op Zuid-Holland'

De provinciale belangen aangegeven door vijf integrale opgaven, zoals opgenomen in de structuurvisie, zijn verankerd in de Verordening Ruimte "Visie op Zuid-Holland" die net als de structuurvisie op 2 juli 2010 door provinciale staten van Zuid-Holland is vastgesteld. Ook de Verordening Ruimte is gewijzigd en geactualiseerd op 23 februari 2011 en 29 februari 2012 met de vaststelling door provinciale staten van respectievelijk de 1e Herziening van de provinciale Verordening en de Actualisering 2011.

In het kader van dit bestemmingsplan zijn met name de artikelen 2 (Bebouwingscontouren), 7 (Kantoren), 8 (Bedrijventerreinen) en 9 (Detailhandel) van belang. Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe stedelijke functies mogelijk buiten de bebouwingscontour (artikel 2). In het bestemmingsplan zijn wel nieuwe kantorenlocaties langs de A12 opgenomen. Deze locaties liggen in de invloedssfeer van het station Zoetermeer (artikel 7). Verder heeft de zone langs de Oostweg alsmede de omgeving van de Lus Zilverstraat en de Lactohoeve conform artikel 8 van de Verordening hoofdzakelijk een bedrijfsbestemming gekregen. Op deze gronden zijn bedrijven in de hoogst mogelijke milieucategorie toegestaan voor zover dat kan, gelet op de nabijgelegen woningen. Uitzondering op deze regel is dat bestaande niet bedrijfsmatige functies conform het huidige gebruik zijn bestemd. Dit geldt dus onder andere voor de kantoren op de locatie aan de Lus Zilverstraat (Bouwhuis en Era) en voor de horecavestigingen (Bastionhotel en McDonalds) ten oosten van de locatie Lactohoeve. De kantoren Bouwhuis en Era zijn met medewerking van de provincie Zuid-Holland tot stand gekomen. Hiervoor hebben Gedeputeerde Staten namelijk een verklaring van geen bezwaar verleend in het kader van de gevoerde vrijstellingsprocedure ex artikel 19 WRO (oud). Eveneens zijn de bestaande woningen en woonwerkwoningen positief bestemd. De woningen en woonwerkwoningen hebben daartoe de bestemming 'Gemengd - 1' of de bestemming 'Gemengd - 2' dan wel de aanduiding 'bedrijfswoning' gekregen. Conform het provinciale beleid zijn nieuwe bedrijfswoningen uitgesloten.
Het bestemmingsplan biedt verder de mogelijkheid tot uitbreiding van het wijkwinkelcentrum Rokkeveen en het buurtwinkelcentrum De Vlieger. Deze uitbreiding betreft bestaande winkelcentra, waarmee voldaan wordt aan het bepaalde in artikel 9, eerste lid.

Uit het voorgaande kan geconcludeerd worden dat het bestemmingsplan niet in strijd is met de provinciale Verordening Ruimte.

2.2.3 Regioprofielen Cultuurhistorie Zuid-Holland

De visie Regioprofielen Cultuurhistorie Zuid-Holland omvat richtlijnen voor topgebieden van cultureel erfgebied, archeologie en molens in Zuid-Holland. Deze visie is op 13 april 2010 vastgesteld door gedeputeerde staten. De wijze van sturing, op welke wijze omgegaan dient te worden met de regioprofielen, is opgenomen in de provinciale Structuurvisie die is vastgesteld door provinciale staten op 2 juli 2010.

Op basis van bestaande cultuurhistorische waardenkaarten zijn zestien topgebieden Cultureel Erfgoed Zuid-Holland aangewezen. Voor elk van deze topgebieden is een regioprofiel opgesteld. Deze regioprofielen dienen als een handreiking en sturingskader voor gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders en adviesbureaus om cultuurhistorie op te nemen in ruimtelijke plannen. Het plangebied ligt niet in een van deze topgebieden.
Wel is een zone, die Rokkeveen van west naar oost doorsnijdt, op de provinciale kaart van de Cultuurhistorische hoofdstructuur aangemerkt als een gebied waar de trefkans op archeologische sporen redelijk tot groot is (zie voor een fragment van deze provinciale kaart Bijlage 1 van de plantoelichting). Gelet hierop dienen de archeologische waarden van het gebied nader onderzocht te worden. In paragraaf 3.1 van de toelichting wordt hier nader op ingegaan.

2.2.4 Beleidsplan "Groen, Water en Milieu 2006-2010"

Het Beleidsplan "Groen, Water en Milieu 2006-2010" geeft aan hoe de provincie Zuid-Holland de komende jaren haar beleid op de terreinen groen, water en milieu vorm geeft. Het plan is de wettelijke opvolger van het Beleidsplan Milieu en Water 2000-2006 en omvat het Milieubeleidsplan (Wet milieubeheer) en het Waterhuishoudingsplan (Wet op de waterhuishouding). In het beleidsplan zijn de kaders en doelstellingen voor de periode 2006-2010 opgenomen en is een doorkijk gegeven tot 2020 en voor enkele onderwerpen tot 2040. Het plan bestaat uit vier delen: een Visiedeel, Groendeel, Waterdeel en een Milieudeel.

Het Visiedeel bevat de strategische integrale beleidsvisie voor groen, water en milieu.

Het Groendeel bevat het beleidskader voor het algemene groenbeleid, de biodiversiteit en gaat in op de programma's Ecologische Hoofdstructuur (EHS), Groen In en Om de Stad (GIOS) en Vitaal Platteland.

Het Waterdeel gaat in op het waterbeleid in Zuid-Holland voor waterveiligheid, waterbeheersing, schoon water en grond- en drinkwater. Daarnaast komt de relatie tussen water en ruimtelijke ordening aan de orde.

Het Milieudeel gaat over gezond en veilig, energie en klimaat en economie en innovatie. Onderwerpen zijn: luchtkwaliteit, verzuring, geluidskwaliteit, externe veiligheid, lichthinder, mobiliteit en infrastructuur, luchtvaart, bodem- en grondwaterkwaliteit, energiebesparing, duurzame glastuinbouw en bedrijventerreinen en beheer van bouwgrondstoffen.

De doelstellingen in het beleidsplan zijn van een hoger abstractieniveau, waardoor het moeilijk is concrete plannen hier aan te toetsen. De ontwikkelingen die in dit plan mogelijk worden gemaakt, zijn een intensivering van het bestaande stedelijk gebied. Er wordt dan ook efficiënt omgegaan met de ruimte. Dit past binnen het beleidsplan "Groen, Water en Milieu 2006-2010".

2.2.5 Structuurvisie Detailhandel Zuid-Holland 2007

De provincie voert een actief detailhandelsbeleid vanwege de veelal bovenlokale gevolgen van bestemmings- of bouwplannen voor omvangrijke winkelcentrumprojecten of perifere detailhandel. De Structuurvisie Detailhandel Zuid-Holland 2007 heeft als doelstelling een toetsingskader voor zulke plannen te bieden, de dynamiek in de detailhandel te bevorderen en de bestaande structuur te versterken. De nota legt de locaties vast voor "gewone" regionale detailhandel en voor perifere detailhandel.

In het bestemmingsplan wordt voorzien in de uitbreiding van het winkelcentrum Rokkeveen. Het Stadsgewest Haaglanden heeft ingestemd met deze uitbreiding (zie ook paragraaf 2.3.1.3). Het betreft geen uitbreiding van perifere detailhandel, omdat de winkels onderdeel uitmaken van een wijkwinkelcentrum. De mogelijkheden die dit bestemmingsplan biedt, zijn niet in strijd met het provinciale detailhandelsbeleid.