Plan: | Buytenwegh 2007 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00009-0004 |
Een goede ruimtelijke ordening beoogt het voorkomen van voorzienbare hinder en gevaar door milieubelastende activiteiten. Door bij nieuwe ontwikkelingen voldoende afstand in acht te nemen tussen milieubelastende activiteiten (zoals bedrijven) en milieugevoelige functies (zoals woningen) worden hinder en gevaar voorkomen en wordt het bedrijven mogelijk gemaakt zich binnen aanvaardbare voorwaarden te vestigen.
Deze milieuzonering dient aldus twee doelen:
Een vergaande scheiding van functies kan echter ook leiden tot inefficiënt ruimtegebruik en een verlies aan ruimtelijke kwaliteit. Een gemengd gebied met een mix van wonen en werken, winkels en horeca stimuleert een levendig straatbeeld, een hogere sociale veiligheid en extra draagvlak voor voorzieningen.
De VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering - in de praktijk het 'Groene Boekje' genoemd - is een handreiking voor milieuzonering in ruimtelijke plannen. Dit boekje, waarvan de laatste herziening dateert van 16 april 2007, vormt een hulpmiddel voor gemeenten om de afstanden tussen bedrijvigheid en woningen voor een locatie concreet in te vullen. Het doel van de publicatie is om te komen tot maatwerk op lokaal niveau. Dit betekent dat gemaakte keuzes zorgvuldig moeten worden afgewogen en verantwoord.
De in het Groene Boekje opgenomen richtafstanden zijn echter niet bedoeld om de aanvaardbaarheid te toetsen van situaties waarbij bestaande bedrijven in de nabijheid van bestaande woningen liggen.
De in het Groene Boekje opgenomen richtafstanden zijn afgestemd op de omgevingskwaliteit zoals die wordt nagestreefd in een rustige woonwijk of een vergelijkbaar omgevingstype. Een rustige woonwijk is een woonwijk die is ingericht volgens het principe van functiescheiding. Afgezien van buurtgerichte voorzieningen, zoals basisscholen komen er vrijwel geen andere functies voor, behalve aan huis verbonden beroepenof bedrijven.
Anders dan rustige woonwijken, zijn er ook gebieden met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen, komen andere functies voor zoals winkels, horeca en/of kleine bedrijven en voorzieningen. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied.
Indien sprake is van een gemengd gebied kunnen deze richtafstanden met één afstandsstap worden verlaagd, zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat.
Een gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen, komen andere functies voor zoals winkels, horeca en of kleine bedrijven en voorzieningen. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied.
Nieuwe situaties
Het gaat hier in dit bestemmingsplan om een bestaande wijk waar slechts plaatselijk nieuwe ontwikkelingen zijn te verwachten. Nieuwe ontwikkelingen maakt het plan mogelijk in de vorm van:
Allereerst is voor de verschillende locaties het omgevingstype bepaald. Vervolgens is voor deze nieuwe ontwikkelingslocaties gekeken of er mogelijk beperkingen gelden vanuit oogpunt van milieuzonering.
Omgevingstypen
Voor de interpretatie en toepassing van de richtafstanden is een nadere definiëring van de omgevingstypen van belang.
Het plangebied bestaat uit een aantal grotendeels monofunctionele woonbuurten, welke gesitueerd zijn rond het wijkwinkelcentrum Buytenwegh. De woonbuurten worden gekenmerkt als "rustige woonwijk". Hier is scheiding van milieubelastende en milieugevoelige functies met behulp van milieuzonering zonder meer noodzakelijk en gewenst.
In het centrumgebied is juist sprake van een menging van functies. Scheiding van functies zou hier leiden tot inefficiënt ruimtegebruik en een verlies aan ruimtelijke kwaliteit. Een gemengd gebied met een mix van wonen en werken, winkels en horeca stimuleert een levendig straatbeeld, een hogere sociale veiligheid en extra draagvlak voor voorzieningen. Ook langs de wijkontsluitingswegen is een zekere menging van functies met wonen gewenst. Daar kan een menging van functies een verlevendiging betekenen voor de wijk en een bijdrage leveren aan de oriëntatie in de wijk.
Samenvattend worden de toekomstige nieuwe woonbuurtjes aan de Schubertrode-Kurt Weillrode en de Mendelssohnrode aangemerkt als 'rustige woonwijk'. De Muzieklaan 50 wordt aangemerkt als 'gemengd gebied'.
Milieuzonering nieuwe woonlocaties
Voor de nieuwe woonlocaties is gekeken of er bedrijven in de omgeving aanwezig zijn, dan wel op grond van het bestemmingsplan mogelijk zijn waarvoor, vanuit oogpunt van milieuzonering, een bepaalde afstandseis geldt ten opzichte van woningen. Deze bedrijven kunnen ook buiten het plangebied zijn gesitueerd.
Locatie Schubertrode - Kurt Weillrode
Aan de zuidzijde van de te ontwikkelen woonlocatie aan de Schubertrode - Kurt Weillrode bevindt zich een garagebedrijf annex benzinestation. Er is geen plaatwerkerij en verfspuiterij en er is geen verkoop van LPG. Uitgaande van het omgevingstype 'rustige woonwijk' geldt voor zowel het garagebedrijf als het benzinestation een richtafstand van 30 m tot nieuwe woningen. Deze afstand wordt gemeten vanaf de grens van de bestemming "Bedrijf - Garage" tot de uiterste situering van de gevel van een woning. Deze randvoorwaarde is in de planregels opgenomen.
In het bestemmingsplan wordt ook rekening gehouden met de verwachting dat het bestaande garagebedrijf aan Muzieklaan 50, met inbegrip van het benzinestation, binnen de planperiode ter plekke wordt beëindigd of verplaatst. Daartoe bevat het bestemmingsplan in artikel Artikel 25 een wijzigingsbevoegdheid. Uiteraard vervalt dan de afstandseis van 30 m.
Locatie Mendelssohnrode
In de omgeving van de locatie Medelssohnrode bevinden zich geen bedrijven die vanuit oogpunt van milieuzonering van invloed zijn op de woningbouwontwikkeling.
Functiemenging
Staat van bedrijfsactiviteiten
Om aan te geven welke lichthinderlijke bedrijfsactiviteiten in deze gemengde gebieden zijn toegestaan, is in het bestemmingsplan een Staat van bedrijfsactiviteiten opgenomen. Deze is gebaseerd op de 'Richtafstandenlijsten voor milieubelastende activiteiten' zoals opgenomen in de VNG-publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' (herziening 2009). De in deze Staat van bedrijfsactviteiten opgenomen richtafstanden gelden ten opzichte van een rustige woonwijk. Omdat het hier gaat om gemengde gebieden zijn hier bedrijven toegestaan in de categorieën 1 en 2 . Horeca, detailhandel, kantoren, dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen zijn niet opgenomen in deze Staat van Bedrijfsactiviteiten. Reden hiervoor is dat deze functies - indien van toepassing - expliciet worden genoemd in de bestemmingsomschrijving. Wat onder detailhandel, horeca, kantoor, dienstverlening en maatschappelijke voorziening wordt verstaan, is in artikel 1 van de planregels omschreven. Daarnaast zijn groepen bedrijfsactiviteiten die naar hun aard in het plangebied niet (zullen) voorkomen uit de lijst gehaald (zoals bijvoorbeeld agrarische bedrijven).