Plan: | Buytenwegh 2007 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00009-0004 |
Voorzieningen in het centrum
In de oorspronkelijke opzet fungeerde het centrum van Buytenwegh als een echt wijkcentrum waarin, behalve winkels, ook maatschappelijke voorzieningen voor de wijk waren gehuisvest. In de loop der jaren is het centrum echter teruggebracht tot een winkelcentrum. Veel wijkvoorzieningen zijn weggetrokken. Daarnaast nodigt de ruimtelijke opzet niet uit tot lang verblijf. Het is te groot en te weids met teveel hoeken en gaten. Het centrum zal in de toekomst veel compacter van opzet moeten zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het centrum weer zijn positie terugkrijgt als hart en motor van de wijk.
Om verder terugval te voorkomen is in 2006 met toepassing van artikel 19 lid 2 van de (oude) Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling en bouwvergunning verleend voor een revitalisatie van het winkelcentrum. Inmiddels is de renovatie van het winkelcentrum Buytenwegh voltooid en het resultaat is geslaagd te noemen. Door een gedeelte onder het spoor te bebouwen is de ruimte beter begrensd. Ook is een aantal dode hoeken weggenomen. Deze maatregelen vormen tezamen met de renovatie van de winkelpuien, het terras op het plein en de aanpassingen in de openbare ruimte een positieve impuls aan de verblijfskwaliteit in het centrum.
Verder is het van groot belang dat het centrum van Buytenwegh weer zijn belangrijke positie terugkrijgt als hart en motor van de wijk. Met het vestigen van de wijkpost in het winkelcentrum is een positieve impuls gegeven aan het opwaarderen van het winkelcentrum tot een wijkcentrum.
In het centrum zijn enkele maatschappelijke dienstverleningscentra gevestigd, zoals Stichting Reakt, de Thuiszorg, Therapeuticum Aurum en rouwcentrum Ogier.
Voorzieningen in de wijk
Verspreid over Buytenwegh zijn de sociaal-culturele accommodaties (Buytenrode, De Hoveniers en Chez Cesar), de kinderopvang en het basisonderwijs gevestigd. De wijk heeft nauwelijks sport- of recreatieve accommodaties, met uitzondering van enkele sportzalen. Voor binnen- en buitensport zijn bewoners van Buytenwegh vooral aangewezen op andere delen van Zoetermeer.
Ook in de woonbuurten van Buytenwegh bevindt zich een aantal voorzieningen. In de oorspronkelijke opzet van de wijk waren dat buurtgerichte functies. In de loop der tijd zijn dit echter wijkgerichte of zelfs bovenwijkse functies geworden.
In Buytenwegh zijn 4 basisscholen. Naast wijkgerichte voorzieningen zijn er ook onderwijsvoorzieningen met een bovenwijks karakter gevestigd. Het gaat met name om een dependance van het ID college (Cesar Franckrode), twee vestigingen voor speciaal basisonderwijs, De Prinsenhof (Carry van Bruggenhove) en De Horizon (Mendelssohnrode) alsmede een vestiging voor speciaal onderwijs (SO-ZMLK) van de Keerkring (Cesar Franckrode).
De dependance van het Stedelijk College aan de Schubertrode is verhuisd naar de Paletsingel in Rokkeveen. Ook het schoolgebouw aan de Kurt Weillrode is vrijgekomen. De gebouwen zijn niet meer nodig voor scholen of andere voorzieningen en kunnen gesloopt worden. Deze scholenlocaties in Buytenwegh komen hierdoor vrij voor herontwikkeling.