direct naar inhoud van 5.4 Bodemkwaliteit
Plan: Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00003-0004

5.4 Bodemkwaliteit

Mede ter beoordeling van de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan, is inzicht vereist in de kwaliteit van de bodem. Omdat de bodemkwaliteit medebepalend is voor de vraag welke nieuwe functies in een gebied realiseerbaar zijn, is onderzoek naar eventuele beperkingen aan het bodemgebruik noodzakelijk. Hiertoe dient bodemonderzoek te worden verricht.

5.4.1 Algemeen

De wijk Driemanspolder is tot 1967 in gebruik geweest als land- en tuinbouwgebied. De boerderijen stonden en staan deels nog voornamelijk aan de Vlamingstraat. Later zijn langs de Vlamingstraat woningen, statige villa's en bedrijven verschenen. Vanaf 1967 is het gebied heringericht in het kader van de uitbreiding van Zoetermeer. Er zijn onder andere woningen, scholen en een winkelcentrum gerealiseerd. Daarnaast hebben er diverse bedrijfsactiviteiten (gemeentebedrijf, glasfabriek, garages, margarinebereiding) plaatsgevonden in het gebied. Deze bedrijfsactiviteiten zijn beëindigd. Nu is het hoofdzakelijk een woongebied met wat kleinschalige bedrijfsactiviteiten en kantoren.

Voor de herontwikkeling van het winkelcentrum De Vijverhoek, alsmede de nieuwbouwlocaties aan de Bijdorplaan en Van Leeuwenhoeklaan zijn bodemonderzoeken verricht.

5.4.2 Bodemonderzoek winkelcentrum De Vijverhoek

De resultaten van het bodemonderzoek inzake de herontwikkeling van het winkelcentrum De Vijverhoek zijn opgenomen in het rapport "Verkennend (waterbodem)- en oriënterend onderzoek Van Stolberglaan (locatie De Vijverhoek) te Zoetermeer" van 17 juli 2009. De conclusie van het onderzoek is dat de bodem van de onderzoekslocatie niet vrij is van verontreinigingen. Gezien de lichtverhoogde concentraties in de grond en het grondwater is nader onderzoek echter niet noodzakelijk. Op basis van de onderzoeksresultaten zijn er milieuhygiënisch geen bezwaren tegen de voorgenomen nieuwbouw van een supermarkt op het terrein. Voor het volledige onderzoek wordt verwezen naar Bijlage 6 van deze plantoelichting.

5.4.3 Bodemonderzoeken Locaties Van Leeuwenhoeklaan en Bijdorplaan

Voor de ontwikkelingen aan de Van Leeuwenhoeklaan en Bijdorplaan is in 1999 een vooronderzoek (historisch onderzoek) Zone Van Leeuwenhoeklaan verricht (Adverbo, kenmerk 98.10.0105.096V, d.d. 4 mei 1999). In dit rapport staan de bedrijfsactiviteiten genoemd die verricht zijn op de diverse deellocaties, waaronder de locaties aan de Van Leeuwenhoeklaan ten oosten van het perceel Van Leeuwenhoeklaan 5 en de locatie aan de oostzijde van de Bijdorplaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00003-0004_0015.png"

Figuur 5.1: Ontwikkellocaties aan de Van Leeuwenhoeklaan (links) en de Bijdorplaan (rechts)

Verder zijn op diverse locaties aan de Van Leeuwenhoeklaan en Bijdorplaan bodemonderzoeken verricht. Daarnaast is een sanering uitgevoerd ter plaatse van het huidige woonzorgcomplex en het gezondheidscentrum Driemanspolder (voormalige gemeentebedrijven). Een deel van de onderzoeken heeft betrekking op de twee woningbouwlocaties die nog niet zijn ingevuld. Hieronder worden de relevante resultaten van de onderzoeken voor deze twee locaties behandeld.

5.4.3.1 Locatie Van Leeuwenhoeklaan

Voor de ontwikkellocatie aan de Van Leeuwenhoeklaan zijn verschillende bodemonderzoeken uitgevoerd. De resultaten van het eerste onderzoek zijn opgenomen in het rapport: "Verkennend bodemonderzoek Vlamingstraat 55a" (Interproject, kenmerk 6248.10.02, d.d. 8 januari 1997). De conclusie van dit onderzoek is dat in de grond lichte verontreinigingen met zware metalen, PAK en minerale olie zijn waargenomen.
De resultaten van het tweede onderzoek zijn opgenomen in het rapport "Verkennend en aanvullend bodemonderzoek Van Leeuwenhoeklaan 3-5 en Vlamingstraat 57" (Van der Helm Milieubeheer, kenmerk ZOL40620/ZOL40654, d.d. 20 januari 2005). Deze locatie behoort tot deelgebied Van Leeuwenhoek 3. De conclusies voor dit deelgebied zijn dat de grond is licht verontreinigd met PAK en dat het grondwater licht verontreinigd is met cis-1.2-dichlooretheen. Nabij twee tanks is de bodem sterk verontreinigd met minerale olie en een matig verontreinigd met KAK, koper, zink en lood. Bij een derde tank is eveneens een sterke verontreiniging met minerale olie aangetoond.
Het tweede onderzoek gaf aanleiding tot aanvullende onderzoeken. De resultaten van de aanvullende onderzoeken zijn opgenomen in het rapport "Aanvullend milieukundig bodemonderzoek" (Van der Helm Milieubeheer, kenmerk ZOL40690, d.d. 16 februari 2005) en het rapport "Asbestonderzoek" (Van der Helm Milieubeheer, kenmerk ZOL70254, d.d. 30 mei 2007). Uit deze aanvullende onderzoeken blijkt dat er naast de sterke verontreiniging met minerale olie er sprake is van een sterke verontreiniging met asbest in de grond.

Uit deze onderzoeken blijkt dat de locatie aan de Van Leeuwenhoeklaan op dit moment niet geschikt is voor woningbouw en/of kantoren. De locatie kan door het treffen van saneringsmaatregelen wel geschikt gemaakt worden voor woningbouw en/of kantoren. Voorafgaand dient aanvullend onderzoek en een saneringplan opgesteld te worden.

5.4.3.2 Locatie Bijdorplaan

Op de locatie zijn de twee bodemonderzoeken uitgevoerd. De resultaten van het eerste onderzoek zijn opgenomen in het rapport " Verkennend bodemonderzoek Bijdorplaan 10 (Rode Kruisgebouw)" (Interproject, kenmerk 6203.20.02, d.d. 26 september 1996). De conclusie van dit onderzoek is dat de grond ter plaatse licht verontreinigd is met PAK en minerale olie. Het grondwater is licht verontreinigd met vluchtige aromaten.
De resultaten van het tweede onderzoek zijn opgenomen in het rapport "Verkennend bodemonderzoek Van Leeuwenhoeklaan/Bijdorplaan" (Adverbo, kenmerk 01.10.0555.096, d.d. 16 november 2001). Voor de locatie aan de Bijdorplaan zijn in dit onderzoek de resultaten van het bodemonderzoek van deelgebied 2 van belang. De conclusie van het rapport voor dit deelgebied is dat de grond is ten hoogste licht verontreinigd met PAK, cadmium, lood en minerale olie. Het grondwater is licht verontreinig met arseen, chroom en xylenen.

De conclusie is dat de bodem geschikt is voor woningbouw.

5.4.4 Wijzigingsbevoegdheid scholenlocatie Willem Alexanderplantsoen 2

Het gebied van het Willem Alexanderplantsoen is niet verdacht voor bodemverontreiniging. Er zijn diverse bodemonderzoeken verricht waaruit blijkt dat de grond en het grondwater ten hoogste licht verontreinigd zijn. Er zijn geen belemmeringen wat de bodem betreft voor het vaststellen of wijzigen van het bestemmingsplan. Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning zal bodemonderzoek verricht moeten worden.

5.4.5 Samenvatting

Uit het voorgaande volgt dat de bodem geen belemmeringen vormt voor de herstructurering van het winkelcentrum De Vijverhoek, de woningbouwlocatie aan de Bijdorplaan en het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid voor het samenvoegen en het concentreren van de schoolgebouwen op het perceel Willem Alexanderplantsoen 2. De bodem van de ontwikkellocatie aan de Van Leeuwenhoeklaan is op dit moment niet geschikt voor woningbouw en/of kantoren. Deze locatie kan wel geschikt gemaakt worden voor woningbouw en/of kantoren door het treffen van saneringsmaatregelen. Hiervoor dient aanvullend onderzoek verricht te worden en een saneringsplan opgesteld te worden.