direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke en functionele analyse plangebied
Plan: Driemanspolder - Van Leeuwenhoeklaan
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00003-0004

3.2 Ruimtelijke en functionele analyse plangebied

3.2.1 Stedenbouwkundige opzet

Driemanspolder is een duidelijk begrensde wijk die nagenoeg geen ruimtelijke relatie heeft met de aangrenzende wijken en buurten. De woonwijk Driemanspolder dateert uit de zestiger jaren. In deze periode werd de standaardisatie van de woningbouw verder doorgevoerd. Veel en snel bouwen om de woningnood op te lossen was het uitgangspunt. Dit heeft erin geresulteerd dat de woonwijk Driemanspolder gedomineerd wordt door grootschalige woningbouw. Hoogbouw tot tien lagen op een onderbouw in de vorm van galerijflats staan langs de wijkontsluitingswegen (Boerhaavelaan) en vormen een scherm voor de laagbouw erachter. Tussen de galerijflats staat op de hoek Van Stolberglaan en de Boerhaavelaan een torenflat, te weten De Blankaard. Deze torenflat is het hoogste gebouw van de woonwijk en telt 20 woonlagen op een onderbouw. Parallel achter de galerijflats van tien woonlagen aan de Boerhaavelaan staan zeven galerijflats van zes woonlagen. De hoogbouw is in stroken verkaveld, gericht op een optimale bezonning en gesitueerd in collectief groen. De laagbouw is een langgerekt gebied langs de Delftsewallenwetering geconcentreerd dat in twee delen wordt gedeeld door de Van Stolberglaan. De verkaveling staat diagonaal op de ringwegen. De laagbouwwoningen zijn in een U-vormig stempelpatroon verkaveld met een afwisseling van open en halfopen blokken. Deze laagbouw markeert de overgang van het oude kleinschaligere dorp naar de nieuwe stad met galerijflats. In het laagbouwdeel zijn in afwijking van deze strikte scheiding tussen hoogbouw en laagbouw zes torenflats gerealiseerd langs de huidige RandstadRail en de Delftsewallenwetering. Deze zes flats bestaan uit 12 lagen op een onderbouw. Tussen de hoog- en laagbouw ligt centraal in de wijk een groenzone, het Willem Alexanderplantsoen. Terzijde hiervan ligt het winkelcentrum De Vijverhoek, bestaande uit kleinschalige winkels en een supermarkt. Deze voorzieningen zijn aan één zijde van een royale vijver gesitueerd. Vlakbij het winkelcentrum staan verschillende scholen.

De wijkontsluitingswegen of ringweg delen de wijk in vieren. De hoofdontsluitingsweg vanaf de H-structuur is de Van Leeuwenhoeklaan. Hier sluiten de overige wijkontsluitingswegen de Boerhaavelaan, de Van Stolberglaan, de Clauslaan en de Willem de Zwijgerlaan en de Stadhoudersring op aan. De afzonderlijke buurten liggen tamelijk geïsoleerd ten opzichte van elkaar omdat de brede wegen als barrière fungeren en slechts beperkte oversteekmogelijkheden bieden.

Alleen de Vlamingstraat met wetering en de Delftsewallenwetering zijn als historische linten aanwezig. Zij omsluiten de wijk aan twee zijden. De Vlamingstraat (met in het verlengde daarvan de Voorweg) vormde ooit één lange doorgaande weg vanaf de Zoetermeerse Dorpsstraat naar Leidschendam. Het oude patroon is op verschillende plaatsen doorbroken, met als grootste doorbraak de ongelijkvloerse kruising van de RandstadRail met de Vlamingstraat. Hierdoor is de Vlamingstraat in twee delen geknipt en omdat het talud van de RandstadRail met groen is beplant, is zelfs de visuele verbinding tussen beide delen verstoord.

In contrast met het overige deel van de wijk staat de historische bebouwing aan de noordzijde van Driemanspolder. Langs weerszijden van de Vlamingstraat ligt een bebouwingslint met boerderijwoningen en woningen afgewisseld met bedrijvigheid. De historische bebouwing wordt afgewisseld door recentere bebouwing.

3.2.2 Wonen

De wijk Driemanspolder is voornamelijk een woonwijk. Waarbij de westzijde van de woonwijk wordt gedomineerd door de galerijflats en de oostzijde van de wijk door laagbouw. De zone ten noorden van de Van Leeuwenhoeklaan is later ontwikkeld. Hier bevindt zich hoofdzakelijk gestapelde woningbouw. Aan weerszijden van de Vlamingstraat is grondgebonden woningbouw aanwezig.

3.2.3 Bedrijven en werkgelegenheid

Aan de Van Leeuwenhoeklaan zijn enkele bedrijven gevestigd, waaronder een garagebedrijf met een LPG-tankstation (Van Leeuwenhoeklaan 2), een parketwinkel (Van Leeuwenhoeklaan 4), een kastenmaker (Van Leeuwenhoeklaan 6a), een sanitair- en tegelhandelaar (Van Leeuwenhoeklaan 8-8a) en een afhaalpizzeria (Van Leeuwenhoeklaan 10). Ook zijn in dezelfde bedrijvenstrook een massagesalon (Van Leeuwenhoeklaan 4a) en het afhaalrestaurant/maaltijdenbezorgservice (Van Leeuwenhoeklaan 6) gevestigd.

In het gebied aan de noordzijde van de Van Leeuwenhoeklaan zijn verschillende kantoren gevestigd. Zo zijn het kantoor van Vestia aan de Bijdorplaan 12 en de wijkpost Centrum van de gemeente aan de Bijdorplaan 14 gevestigd. Daarnaast is aan de Van Leeuwenhoeklaan 5 een autodealer gevestigd. Aan de Vlamingstraat zijn verschillende bedrijfjes en kantoren gevestigd, waaronder op nummer 49 een kantoor, op nummer 57 een garagebedrijf, op nummer 63 een schoenmakerij en op nummer 67-69 een winkel voor modelbouw.

3.2.4 Voorzieningen
3.2.4.1 Winkelcentrum

In het centrum van de wijk ligt het winkelcentrum De Vijverhoek. Het winkelcentrum bestaat uit een strip met een aantal smalle pijpenlawinkeltjes op een rij, een grote supermarkt, een parkeerterrein en een vijver. De strip bestaat uit kleinschalige winkels, zoals een fietsenwinkel, een stomerij, een drankenhandel, een kapper, een kleine supermarkt annex avondwinkel en een bloemenwinkel. In deze strip zijn ook een restaurant en een snackbar gevestigd. De winkels en horeca in de strip zijn verbonden door een brede luifel.

De supermarkt (inclusief postagentschap) is gevestigd in een solitair van deze winkelstrip gelegen gebouw. De supermarkt zal worden verplaatst naar de locatie waar nu de vijver is. De vijver zal dus moeten wijken. In het Willem Alexanderplantsoen zal een nieuwe waterpartij worden aangelegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00003-0004_0007.png"

Figuur 3.2: Huidige situatie winkelcentrum De Vijverhoek

Op de parkeerplaats is een tijdelijke standplaats toegestaan voor de verkoop van seizoensgebonden producten zoals oliebollen.

3.2.4.2 Maatschappelijke voorzieningen en sportvoorzieningen

In Driemanspolder zijn verschillende maatschappelijke voorzieningen aanwezig, waaronder een kerk en drie scholen. De kerk is gevestigd aan de Stadhoudersring 782 en is van het Apostolisch Genootschap. De drie scholen betreffen twee basisscholen en één middelbare school. De basisscholen zijn de Leo Kannerschool De Parachute en de Koningin Wilhelminaschool aan het Willem Alexanderplantsoen 2 en de Koningin Beatrixschool aan het Willem Alexanderplantsoen 8. De middelbare school is het Oranje Nassaucollege aan de Clauslaan 4.
In de wijk Driemanspolder zijn verschillende instellingen voor de gezondheid gevestigd, waaronder het gezondheidscentrum Driemanspolder (Bijdorplaan 401-413), het Verloskundig centrum Partera (aan de Dunantstraat 605) en een praktijk voor fysio- en manueletherapie (Dunantstraat 613). In de wijk is een tandartsenpraktijk (Stadhoudersring 27) en een praktijk voor haptotherapie (De Colignystraat 15) gevestigd. Aan de Dunantstraat 1207 is Dierenkliniek Driemanspolder Meerzicht gevestigd. Ten slotte is op de locatie van de basisscholen aan het Willem Alexanderplantsoen 2 de Bloedbank gevestigd.

Verder is in de wijk het Activiteitencentrum De Spil gevestigd (Stadhoudersring 5). Het activiteitencentrum is een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep en organiseert activiteiten voor mensen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren hersenletsel.
Ook is aan de Bijdorplaan 321 de Stichting Kinderdagverblijf Ieni Mini gevestigd.

In de woonwijk is de sportschool Move 4 Life gevestigd aan de Stadhoudersring 392.