direct naar inhoud van 6.3 Algemene regels
Plan: Binnenstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0620.bp0009-VG01

6.3 Algemene regels

6.3.1 Algemeen

Inhet hoofdstuk 'Algemene regels' van de planregels zijn de algemene regels opgenomen die betrekking hebben op het gehele bestemmingsplan. Het betreft onder meer:

  • de anti-dubbeltelbepaling; deze is aldus verplicht voorgeschreven door het Besluit ruimtelijke ordening;
  • de algemene bouwregels; hierin is onder meer bepaald dat van het plan afwijkende bestaande afmetingen en afstanden van bouwwerken, mits legaal tot stand gekomen, als recht zijn toegestaan; daarmee wordt voorkomen dat ze onder het overgangsrecht terechtkomen en dan bij nieuwbouw niet meer mogen worden gerealiseerd; hierin zijn verder algemene regels opgenomen voor het bouwen van dakkapellen en gevelopbouwen en betreffende het omgaan met ondergeschikte bouwdelen.

Hierna wordt specifiek ingegaan op enkele bijzondere algemene regels.

6.3.2 Parkeernormen

Om (nieuwe) ontwikkelingen te kunnen toetsen aan parkeernormen is in de planregels een bijzondere bouwregel toegevoegd waarin wordt dat bij omgevingsvergunning voor het bouwen van hoofdgebouwen moet worden aangetoond dat in voldoende parkeergelegenheid wordt voorzien op eigen terrein of elders.

6.3.3 Vrijwaringszone - dijk - 1 en - 2

Voor de beschermingszone geldt dat zowel de binnen- als de buitenbeschermingszone moet worden opgenomen. De begrenzing van de beide vrijwaringszones zijn rechtstreeks overgenomen uit de Legger van het waterschap:

  • Vrijwaringszone - dijk - 1
    De binnenbeschermingszone uit de Legger is in het bestemmingsplan opgenomen met de gebiedsaanduiding 'vrijwaringszone - dijk - 1'. Deze gebiedsaanduiding beschermt de waterkering door de bouwmogelijkheden van de onderliggende bestemming(en) te beperken.
    De regeling strekt ertoe dat bouwen voor de onderliggende enkelbestemming (en) vooraf wordt getoetst, doordat een bouwverbod onderdeel is van de regels. Het nieuwe bouwwerk is uitsluitend toelaatbaar na afwijken bij omgevingsvergunning door het college. Het college vraagt bij het toepassen van deze bevoegdheid advies aan het waterschap.
  • Vrijwaringszone - dijk - 2
    De buitenbeschermingszone uit de Legger is in het bestemmingsplan opgenomen met de gebiedsaanduiding 'Vrijwaringszone -dijk - 2'. Deze gebiedsaanduiding beperkt de mogelijkheden uit de geldende onderliggende bestemmingen niet.
    De gebiedsaanduiding 'Vrijwaringszone - dijk - 2' heeft enkel een attentiefunctie. De benodigde bescherming is afdoende geregeld in de Keur van het waterschap.

Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat op grond van de Keur formeel ook altijd nog vergunning dient te worden aangevraagd bij het Waterschap Rivierenland.

6.3.4 Vrijwaringszone - molenbiotoop

Binnen de zone molenbiotoop mag de hoogte van nieuwe bouwwerken, werken en beplanting (in volwassen staat) in eerste instantie maximaal 10 m zijn. De straal van de zone is 300 m.

6.3.5 Wijzigingsbevoegdheden

Wijziging horecavestigingen
Op de verbeelding zijn drie wro-zones - wijzigingsgebied aangeduid ten behoeve van nieuwvestiging van horecabedrijven in de binnenstad. De drie gebieden staan op navolgende afbeelding weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0620.bp0009-VG01_0042.jpg"  
Afbeelding - wro-zone - wijzigingsgebied horeca I t/m III  

In de planregels is in de wijzigingsbevoegdheid de juridische doorvertaling opgenomen van de mogelijkheden voor nieuwvestiging van horecabedrijven in de binnenstad (zie paragraaf 5.5.3.2).

Allereerst bieden de planregels de mogelijkheid om binnen de diverse bestemmingen horeca-aanduidingen te verwijderen.
Binnen de bestemmingen 'Centrum-1' (C1), 'Centrum-2' (C2) en 'Gemengd-1' (GD1), voor zover gelegen binnen één van de wijzigingsgebieden kunnen onder voorwaarden nieuwe horecavestigingen worden toegestaan (c.q verplaatst).
Het verwijderen of toevoegen van horeca-aanduidingen geschiedt concreet door wijziging van de verbeelding.
In onderstaand schema is de uitvoering van het horecabeleid samengevat weergegeven:

gebieden   horeca categorie 1   horeca categorie 2  
wijzigingsgebied horeca I   C1 en C2: geen beperking   C1 en C2: max. 4 vestigingen  
wijzigingsgebied horeca II   C1: geen beperking   C1: max. 1 vestiging  
wijzigingsgebied horeca III   GD1: max. 1 vestiging   GD1: max. 1 vestiging  
hele plangebied   C1 en C2: geen beperking
GD1: bestaande + 1 vestiging  
C1, C2 en GD1 samen: totaal max. 4 vestigingen  

Wijziging naar 'Wonen'
Voor de gronden aan Walsland (wijzigingsgebied wonen I) en op Schipperplaats (wijzigingsgebied wonen II) zijn op de verbeelding twee gebieden opgenomen ten behoeve van woningbouw. In beide gevallen betreft het nieuwbouwmogelijkheden uit het voorheen geldende bestemmingsplan.
Omdat in beide gevallen sprake is van onduidelijkheid omtrent realisatie is er voor gekozen om in eerste instantie de bestaande situatie vast te leggen. In de wijzigingsregels zijn de randvoorwaarden vastgelegd overeenkomstig het geldende bestemmingsplan. Vanwege de geluidsbelasting in het plangebied is ook de eis opgenomen dat de woningen uit milieutechnisch oogpunt (geluidbelasting) aanvaardbaar moeten zijn.