Plan: | Dorp III 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0617.bpdp-vg01 |
Vanaf 1 november 2003 is de watertoets wettelijk van toepassing, een procedure waarbij de initiatiefnemer in een vroeg stadium overleg voert met de waterbeheerder over de beoogde ruimtelijke ontwikkeling. De watertoets heeft als doel het voorkomen van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die in strijd zijn met duurzaam waterbeheer.
In het plangebied wordt het waterbeheer gevoerd door het Waterschap Hollandse Delta. De rioleringstaak binnen het plangebied valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Strijen. In het kader van de verplichte watertoets is over de inhoud van dit bestemmingsplan overleg gevoerd met de waterbeheerder.
Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de voor het plangebied relevante nota's, waarbij het beleid van het waterschap nader wordt behandeld.
Europa:
Nationaal:
Provinciaal:
In het Waterbeheerplan 2009-2015 staat hoe Hollandse Delta het waterbeheer in het werkgebied in de komende jaren wil uitvoeren. Daarbij gaat het om betaalbaar waterbeheer met evenwichtige aandacht voor veiligheid, waterkwaliteit, waterkwantiteit, duurzaamheid en om het watersysteem als onderdeel van de ruimtelijke inrichting van ons land. Het Waterbeheerplan beschrijft de uitgangspunten voor het beheer, de ontwikkelingen die de komende jaren verwacht worden en de belangrijkste keuzen die het waterschap moet maken. Daarnaast geeft het Waterbeheerplan een overzicht van maatregelen en kosten. De maatregelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn onderdeel van het plan.
Uit het oogpunt van waterkwaliteit moet schoon hemelwater bij voorkeur worden afgekoppeld en direct worden geloosd op oppervlaktewater. Dit vermindert de vuiluitworp uit het gemengde rioolstelsel en verlaagt de belasting van de afvalwaterzuivering. Bij een toename van aaneengesloten verhard oppervlak van 250 m² of meer moet voor de versnelde afstroom van hemelwater een vergunning worden aangevraagd in het kader van de Keur. Voor een toename aan verhard oppervlak moet 10% van deze toename worden gecompenseerd in de vorm van open water binnen het peilgebied waarin de verharding toeneemt.
Op 25 november 2008 is het Gemeentelijk Waterplan Strijen vastgesteld, dit plan geldt voor het gehele grondgebied van de gemeente. In het waterplan is een inventarisatie gemaakt van knelpunten en kansen, waarna een waterstructuurvisie is uitgewerkt waarin een ideaal beeld wordt geschetst voor het jaar 2027 en maatregelen worden geselecteerd voor de komende vijf jaar. De maatregelen worden voorgesteld om het watersysteem op orde te brengen en duurzamer te maken.
Algemeen
Het plangebied beslaat het zuidoostelijke deel van de kern van Strijen. Het bestaat uit een groot deel van de Oranjewijk en de gehele sportvelden met de daaraangrenzende bebouwing rond de Apollostraat en Saturnusstraat alsmede enkele agrarische percelen.
Bodem en grondwater
De maaiveldhoogte in het plangebied bedraagt circa NAP -0,7 m en de bodem bestaat ter plaatse uit zeekleigrond. Volgens de Bodemkaart van Nederland is in vrijwel het gehele plangebied sprake van grondwatertrap VI. Dat wil zeggen dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand hier van nature tussen 0,4 m en 0,8 m beneden het maaiveld ligt, terwijl de gemiddeld laagste grondwaterstand meer dan 1,2 m beneden het maaiveld ligt.
Oppervlaktewater
In het plangebied bevindt zich slechts enkele kleine sloten. De locatie bevindt zich in peilgebied 18-1 van het bemalingsgebied Puttershoek, waar een vast peil van NAP -1,4 m wordt gehandhaafd. Langs de Nieuwe Haven wordt het plangebied begrensd met een boezemwaterkering, deze wordt gevormd door de Molenstraat en de Schelpweg. De beschermingszone van de betreffende boezemwaterkering ligt binnen het westelijke deel van het plangebied. Ten noorden van het plangebied bevindt zich een Regionale (secundaire) Waterkering.
Voor alle handelingen of werkzaamheden in of nabij een waterkering is een ontheffing nodig van het waterschap op grond van de Keur.
Afvalwaterketen en riolering
Het plangebied is aangesloten op het bestaande gemengde rioolsysteem. Binnen het plangebied is verder een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) aanwezig aan de Sportlaan.
Algemeen
Op enkele locaties wordt bebouwing gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Als gevolg van deze ontwikkeling zal het verhard oppervlak nagenoeg gelijk blijven. Omdat het verhard oppervlak gelijk blijft aan de huidige situatie, hoeft geen compensatie in de vorm van nieuw oppervlaktewater te worden gerealiseerd.
Voor de nieuwe woningen wordt gebruikgemaakt van duurzame, niet-uitloogbare bouwmaterialen (dus geen zink, lood, koper en PAK's-houdende materialen) om diffuse verontreiniging van water en bodem te voorkomen. Indien desondanks gebruik wordt gemaakt van uitloogbare materialen, dienen deze te worden voorzien van een coating om uitloging tegen te gaan.
De nieuwe woningen zullen worden voorzien van een gescheiden rioolstelsel. Aangezien er zich in de omgeving van het plangebied nauwelijks oppervlaktewater bevindt, zijn er geen concrete mogelijkheden om schoon hemelwater af te voeren naar het oppervlaktewater. Op het moment dat ook de omgeving wordt voorzien van een gescheiden rioolstelsel, kan hier eenvoudig op worden aangesloten. Tot die tijd zal net als in de huidige situatie zowel afvalwater als hemelwater worden afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Maatregelen
Omdat de huidige situatie voor wateroverlast zorgt zullen toch enkele maatregelen in en aan de rand van het plangebied genomen worden. De groenzone aan de oostzijde van de Groene Kruisstraat, tussen de woningen en het bosgebied zal heringericht worden. De zone zal bestaan uit gras en een smalle watergang (greppel). Het plan voor deze zone voorziet in:
Deze ontwikkeling is, voor zover binnen dit bestemmingsplan gelegen, in reeds in de vigerende bestemming mogelijk.
Verbeelding
Het water in de Strijensehaven en enkele sloten in het noordelijke deel van het plangebied zijn aangeduid als 'Water'. De waterkering is op de verbeelding aangeduid met de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'.
Geconcludeerd wordt dat het plan geen negatieve gevolgen heeft voor de waterhuishoudkundige situatie. De aanpassingen van de waterhuishouding voldoen aan de doelstellingen van duurzaam waterbeheer.