Plan: | Centrum Kopspijker |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00020-4001 |
Normstelling en beleid
In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient in ruimtelijke plannen rekening te worden gehouden met afstemming tussen gevoelige functies en milieuhinderlijke functies. Uitgangspunt daarbij is dat nieuwe en bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen functies kan gebruik worden gemaakt van de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering (editie 2009). Milieuzonering beperkt zich tot de volgende milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.
Bedrijven
In gebieden waar bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies reeds naast elkaar voorkomen of gewenst zijn wordt niet gewerkt met de systematiek van richtafstanden en afstandsstappen maar wordt gebruikgemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten (SvB)'functiemenging' die gebaseerd is op de bovengenoemde VNG-publicatie. In deze staat wordt met een categorie indeling in vier categorieƫn aangegeven in welke mate een bedrijfsactiviteit direct naast woningen toelaatbaar is. In bijlage 5 is een nadere toelichting op de aanpak van de milieuzonering met behulp van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' opgenomen.
Horeca
Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen horeca-activiteiten als milieubelastende functie en gevoelige functies mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering voor horeca-activiteiten. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Horeca-activiteiten. In deze Staat van Horeca-activiteiten zijn de horeca-activiteiten gerangschikt naar mate van potentiƫle milieubelasting. Voor een nadere toelichting op deze Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar bijlage 6.
Algemene toelaatbaarheid bedrijven
Binnen de bestemming 'centrum' worden bedrijven uit categorie A en B1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten algemeen toelaatbaar geacht. Dit is relatief lichte bedrijvigheid die in gemengd gebied direct naast, onder of boven woningen toelaatbaar is.
Alle bedrijven die zich in de toekomst binnen het plangebied willen vestigen, dienen te passen binnen de algemene toelaatbaarheid zoals vastgelegd in dit bestemmingsplan.
Algemene toelaatbaarheid horeca
Binnen de bestemming 'centrum' wordt alleen horeca uit categorie 1a van de Staat van Horeca-activiteiten toelaatbaar geacht. Dit gaat om relatief lichte vormen van horeca, waaronder restaurants. Dergelijke horeca bedrijven zijn volgens de bovengenoemde VNG-publicatie in gemengd gebied toelaatbaar op korte afstand van woningen.
Het aanwezige restaurant is mogelijk gemaakt middels een aanduiding 'horeca tot en met categorie 1b' en is hiermee specifiek bestemd. Alle andere horecabedrijven die zich in de toekomst binnen het plangebied willen vestigen, dienen te passen binnen de algemene toelaatbaarheid zoals vastgelegd in dit bestemmingsplan.
Conclusie
Door in dit bestemmingsplan gebruik te maken van een Staat van Bedrijfsactiviteiten en een Staat van Horeca-activiteiten met daaraan gekoppeld een algemene toelaatbaarheid wordt (voor zover dat in het ruimtelijke spoor mogelijk is) voorkomen dat activiteiten binnen het plangebied zullen leiden tot onaanvaardbare milieuhinder ter plaatse van bestaande en geprojecteerde woningen.