direct naar inhoud van 2.4 Bestaande situatie
Plan: Centrum Stadsplein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00019-4001

2.4 Bestaande situatie

2.4.1 Ruimtelijke structuur

Het plangebied ligt aan de oostrand van het centrum van Spijkenisse. Ten noorden van het plangebied ligt de lintbebouwing Noordeinde, die in het westen overgaat in de Voorstraat. Dit lint, dat de bebouwing van het centrum van het oude Spijkenisse vormt, is gelegen op een oude dijk. De bebouwing is veelal oorspronkelijk en kleinschalig en bestaat uit twee lagen met kap. Aan het einde van de Voorstraat begint de Nieuwstraat. Deze straat, die de ruggengraat vormt van het 'nieuwe' centrum van Spijkenisse, is ook aangelegd op een oude dijk. Dit is nog herkenbaar in het kronkelende verloop. De bebouwing hier heeft een grootschaliger karakter en is veelal opgericht in 4 bouwlagen. De structuur van de Nieuwstraat met de bijbehorende bebouwingsstructuur loopt ten zuiden van het plangebied door. Hierbij gaat de bebouwing over van geschakelde bebouwing die de structuur van het dijklint volgen naar solitair staande eenheden. Tussen de Nieuwstraat en het plangebied liggen respectievelijk het winkelcentrum De Kopspijker en een woongebouw. Het woongebouw heeft naar het plangebied toe een open karakter. Het winkelcentrum De Kopspijker heeft naar het plangebied toe echter een zeer gesloten karakter. Dit komt met name omdat de plint van het gebouw de achterkant van de naar binnen gerichte winkelpassage vormt. Nagenoeg de enige opening in deze plint is de entree van de parkeergarage. De achteruitgang van het winkelcentrum is gericht op de Oostkade, waardoor de passant ook niet uitgenodigd wordt het plangebied in te gaan.

Tussen de dijkstructuren van de Voorstraat/Noordeinde en de Nieuwstraat ligt een binnenhaven, die in het verleden via het plangebied naar het westen doorliep naar de Oude Maas. Ten oosten van het plangebied, aan de overzijde van de Schenkelweg, ligt de haven van Spijkenisse. Hier heeft zowel de ruimte, de infrastructuur als de bebouwing een bovenlokaal karakter. Op de overgang van de kleinschalige structuur van het Noordeinde en de grootschalige Schenkelweg ligt de Molen Nooitgedacht. Deze molen vormt een belangrijk oriƫntatiepunt in de stedelijke structuur.

In het plangebied zelf lag in het recente verleden de binnenhaven van Spijkenisse. In dit gebied was weinig bebouwing aanwezig, met uitzondering van de discotheek, die solitair op het terrein lag en inmiddels afgebroken is, en een bedrijfsgebouw in de zuidoostpunt. Het gebied werd gekenmerkt door de aanwezigheid van grote elementen en hoorde daarmee meer bij het gebied aan de oostzijde van de Schenkelweg dan bij het stadscentrum. De overgang van het plangebied naar de bebouwingsstructuren van de Voorstraat/Noordeinde en de Nieuwstraat was abrupt. Komend vanuit de besloten straten liep de ruimte ter plekke van het plangebied weg.

2.4.2 Functionele structuur

Het plangebied maakt deel uit van een omgeving waarbinnen een groot aantal functies voorkomen. Rondom de lintstructuren van de Voorstraat/Noordeinde bevinden zich woningen met kleine winkels. In dit gebied bevindt zich ook een concentratie horecazaken. Aan deze concentratie is een impuls gegeven met de ontwikkeling van het Havenplein. In het nieuwe centrum zijn de plinten van de bebouwing in gebruik voor detailhandel, afgewisseld met ondersteunende horeca. Binnen dit gebied komen vooral grootwinkelketens voor. Boven deze winkels zijn woningen aanwezig. Zuidoostelijk van het plangebied ligt het Kolkplein, een PDV-locatie waar zich met name woongerichte detailhandel (bouwmarkten en dergelijke) bevinden. In dit deel van het centrum zijn geen bovenwoningen aanwezig. De zuidoostpunt van het plangebied maakt hier deel van uit. Ten zuiden van het centrum ligt een woongebied, waar zich met name appartementen bevinden. Door de ligging van deze wooncluster is er geen functionele relatie tussen de detailhandel in het centrum en de detailhandel aan het Kolkplein.

Aan de overzijde van de Schenkelweg, die deel uitmaakt van de hoofdontsluitingsstructuur van Spijkenisse, ligt de haven. Rondom de haven ligt een bedrijventerrein, waar zich onder meer autobedrijven en bedrijven met veel buitenopslag bevinden, zoals Reinis (Stadsreiniging). Het bedrijventerrein zal op termijn worden opgeheven, teneinde de bouw van woningen mogelijk te maken.

In het plangebied zelf was tot voor kort een uitloper van de haven aanwezig. Dit water had echter nauwelijks een functie, anders dan een verbinding tussen de oostelijk gelegen haven en de westelijke binnenhaven. In dit water lag een restaurantboot. Verder was een groot deel van het plangebied in gebruik als parkeerplaats. In het plangebied was een discotheek gevestigd. Verder zat in het bedrijfspand in het zuidoostelijk deel van het plangebied de bouwmarkt Gamma. In het kader van de ontwikkelingen rondom het Stadsplein zijn deze functies uit het plangebied weggehaald. De Gamma is verplaatst naar het nieuwe meubelplein aan de Groene Kruisweg. De discotheek, die voor de planvorming afgebroken is, zal binnen het plangebied een nieuwe locatie krijgen.