direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele inpassing
Plan: Het Plaatje
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0610.bp13hetplaatje-3002

2.3 Ruimtelijke en functionele inpassing

Gebiedsbeschrijving

Het plangebied maakt deel uit van de op de rivierdijk georiënteerde en historische gegroeide bebouwingslinten Baanhoek en Molendijk. Door de veelal grotere en individuele bebouwing, vormen de buitendijkse havengebieden een barrière in de beleving tussen het oude lint en de rivier. De beeldkwaliteitwaarde van bebouwing in de havengebieden is in het algemeen niet groot. De vormgeving van de bebouwing (veelal opslag- en productiegebouwen) en inrichting van de openbare ruimte is meestal eenvoudig en toegespitst op het gebruik ervan. Waar op- en overslag in het zicht plaatsvindt, heeft het gebied een rommelig karakter.

Ruimtelijk-functionele beoordeling

De nieuwe bebouwing in het gebied zorgt voor een duidelijke overgang van de cultuurhistorisch waardevolle bebouwing aan de Molendijk naar de buitendijkse haven en de rivier. De positionering van de bebouwing is echter zodanig dat de impact van de bebouwing zoveel mogelijk is beperkt.

Overwegingen:

  • de nieuwe bedrijven zijn ten zuiden van de dijk geprojecteerd; een deel van het zicht op de nieuwe bebouwing wordt daardoor weggenomen;
  • de gebouwen worden direct aan de (nieuwe, in principe openbare) ontsluitingsweg gebouwd en met de voorzijde op deze weg georiënteerd; de parkeerplaatsen worden aan de voorzijde aangelegd;
  • aan de voorzijde is geen ruimte voor opslag van materialen; dit vermindert het rommelige karakter van het gebied aanzienlijk;
  • aan de voorzijde van de gebouwen wordt een gesloten wand gerealiseerd om geluidsuitstraling naar woningen aan de Molendijk en omgeving te voorkomen.

Uitgangspunt

Vanuit welstand zijn vooraf uitgangspunten meegegeven voor het inpassen van de ontwikkeling in de omgeving. De ontwerpopgave is gericht op het zo goed mogelijk inpassen van nieuwe (bedrijfs)gebouwen in de omgeving (zie Bijlage 1). Deze welstandsparagraaf is nog niet door de gemeenteraad vastgesteld en maakt dus nog geen onderdeel uit van de Welstandsnota.

Voor de buitendijkse havengebieden geldt een regulier welstandsregime, dat is gericht op het gebruik van de havens en het behouden van een basiskwaliteit. Het gebied langs de Baanhoek en Molendijk is een cultuurhistorisch en qua bebouwing waardevol gebied en heeft daarom een bijzonder welstandsniveau. Door de historische gegroeide samenhang tussen de cultuurhistorische bebouwing en het havengebied, ligt de ambitie van de ontwerpopgave hoger dan het behouden van de basiskwaliteit.

Voor het plangebied is een Quickscan Kwaliteitsverbetering annex Beeldkwaliteitsplan (zie Bijlage 2) opgesteld. Deze geeft invulling aan de ontwerpopgave. Uit deze quickscan blijkt dat het terrein dat in zijn huidige status een desolate en verrommelde aanblik biedt, door de planrealisatie en herstructurering sterk aan ruimtelijke kwaliteit wint.

Voor de nieuwe woning ten westen van Baanhoek 38 zijn specifieke stedenbouwkundige randvoorwaarden opgesteld, waarbij nadrukkelijk rekening is gehouden met de omgeving en de belangen van de direct omwonenden. Bij de afweging om ter plaatse een nieuwe woning toe te staan, is nadrukkelijk rekening gehouden met de belangen van de direct omwonenden. Deze direct belanghebbenden zijn de bewoners van Baanhoek 38 en 71. Hun belangen betreffen voornamelijk het uitzicht, de daglichttoetreding en het parkeren. Samengevat komt dit op het volgende neer:

  • de nieuwe woning wordt zodanig gepositioneerd dat het uitzicht vanuit de bestaande woningen op de Beneden-Merwede zoveel mogelijk gewaarborgd is;
  • door de hoogte en de positionering van de nieuwe woning treden in de omgeving geen ernstige nadelige effecten op ten aanzien van daglichttoetreding en schaduwwerking;
  • de nieuwe woning voorziet in twee parkeerplaatsen op eigen erf en voldoet daarmee aan de Nota Parkeerbeleid Sliedrecht uit november 2008.

Tevens is rekening gehouden met de specifieke kenmerken van de Baanhoek. Deze kenmerken hebben betrekking op de schaal, de verschijningsvorm en de rooilijnen van de woningen, alsmede de doorzichten vanaf de weg op de rivier. Derhalve wordt door de realisatie van de extra woning het karakter van de Baanhoek niet aangetast.