direct naar inhoud van 6.3 Dubbelbestemmingen
Plan: West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0606.BP0002-0002

6.3 Dubbelbestemmingen

6.3.1 Waarde - archeologie

Voor het gehele plangebied gelden verschillende archeologische (verwachtings)waarden (zie paragraaf 4.8). Deze verwachtingswaarden worden beschermd door het geven van de dubbelbestemming 'Waarde - archeologie' aan het plangebied. Binnen deze dubbelbestemmingen is in de regels een bouwverbod opgenomen en is een omgevingsvergunning vereist voor het aanleggen van werken en werkzaamheden. Afwijken van het bouwverbod of het verlenen van een omgevingsvergunning kan pas nadat archeologisch onderzoek is uitgevoerd. Aan het verlenen van de afwijking of omgevingsvergunning kunnen aanvullende voorwaarden worden verbonden. Indien uit onderzoek blijkt dat ter plekke geen archeologische waarden aanwezig zijn kan de dubbelbestemming middels een wijzigingsbevoegdheid worden verwijderd.

6.3.2 Waarde - cultuurhistorie

Deze dubbelbestemming is bedoeld om een goede afweging van de cultuurhistorische belangen zeker te stellen bij panden en/of percelen met monumentale waarden. Het bouwen is op deze gronden pas mogelijk nadat wordt afgeweken van het bestemmingsplan. De aanwezige cultuurhistorische belangen en waarden worden op het verlenen van de afwijking betrokken. Daarnaast geldt dat voor de aanleg van diverse werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning vereist is.

6.3.3 Waarde - natuur

De dubbelbestemming 'Waarde - natuur' is gegeven aan gronden welke zijn gelegen binnen het plangebied van het voorheen geldende bestemmingsplan 'Groene Long 2007', maar welke gelet op het feitelijk gebruik geen groenbestemming hebben gekregen. De dubbelbestemming heeft tot doel om bij nieuwe ontwikkelingen een nadere afweging te kunnen maken met betrekking tot de ter plekke aanwezige natuur- en landschapswaarden. Nieuwe ontwikkelingen zijn gelet op deze waarden pas mogelijk na een positief advies van de stadsecoloog.

6.3.4 Waterstaat - waterkering

De waterkerende functie is in het bestemmingsplan bestemd als 'Waterstaat - waterkering' ter bescherming en instandhouding van de waterkering en de waterbeheersing. In de regels is bepaald dat alleen gebouwd mag worden volgens de van kracht zijnde bestemming van deze gronden, mits de belangen van de waterkering zich daartegen niet verzetten. Bouwen ten behoeve van een van kracht zijnde bestemming is pas mogelijk na toestemming van burgemeester en wethouders, waarbij advies wordt ingewonnen bij het waterschap. Een vergelijkbare regeling geldt voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de aanleg van werken en werkzaamheden.