direct naar inhoud van 4.4 Toekomstige ontwikkellocaties
Plan: Laurenskwartier
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1022Laurenskwrt-oh01

4.4 Toekomstige ontwikkellocaties

In het Laurenskwartier liggen vier locaties waar naar verwachting in de toekomst ontwikkelingen zullen plaatsvinden. Het betreffen de locaties Sint-Jacobsplaats, Prinsenhof, Stadskantoor en Rottanova (de locatie Rottanova valt buiten de plangrenzen van het bestemmingsplan). De ontwikkeling van deze gebieden wordt niet geregeld in dit bestemmingsplan.

4.4.1 Ontwikkelingsgebied Sint-Jacobsplaats

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1022Laurenskwrt-oh01_0014.jpg"

De Sint-Jacobsplaats is een geliefd woongebied in de luwte van de binnenstad. Desondanks kampt het gebied met een aantal ruimtelijke knelpunten. De omhooglopende tunnelbak deelt het binnenterrein op in twee gebieden, de twee parkeerlagen van de Jacobsplaatsgarage bieden geen aantrekkelijke aanzicht en het parkeerterrein zelf heeft een erg stenig uiterlijk. De potentiƫle kwaliteiten van dit stuk stad komen door deze knelpunten niet voldoende tot uitdrukking. De Sint-Jacobsplaats zou kunnen worden doorontwikkeld tot een stadspark in combinatie met woningen voor gezinnen. Het uitbreiden van de Jacobsplaatsgarage tot aan de tunnelbak is de sleutel voor deze transformatie. Het dak van de uitbreiding van de parkeergarage kan dan groen worden ingericht zodat de woningen boven de parkeergarage aan een nieuwe maaiveld komen te staan. Samen met het groene terrein aan de overkant ontstaat op deze manier een nieuwe Stadspark voor de binnenstad. Maar een stadspark dat omgrenst is door achterkanten van bebouwing heeft weinig kans van slagen. De woningen boven de parkeergarage dienen voor deze reden een voorkant aan het park te krijgen zodat er een interactie tussen gebouwen en groen ontstaat. Dit kan door een transformatie van de bestaande gebouwen gebeuren maar ook door toevoeging van kleinschalige woongebouwen op de plek van de blinde gevels. Appartementengebouwen met woningen voor gezinnen markeren de randen van het gebied. De hoogte van deze gebouwen sluit aan op de hoogte van de binnenrotte. Voor deze ontwikkellocatie zijn nog geen ruimtelijke procedures doorlopen.

4.4.2 Ontwikkelingsgebied Prinsenhof

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1022Laurenskwrt-oh01_0015.jpg"

De Prinsenhof ligt tussen de Herenplaats, de Botersloot, de Pannekoekstraat en de Nieuwemarkt. De Prinsenhof vormt door de grote maat van het binnenterrein een uitzondering op de anderre hoven in het Maagd van Holland kwartier. Hierdoor ontstaat de kans om een nieuwe woontypologie in de binnenstad te introduceren: een woonomgeving in een hof. Het Masterplan Maagd van Holland kwartier geeft een aanzet voor toekomstige ontwikkeling van dit gebied.

Er kan in de Prinsenhof een halfverdiepte parkeergarage worden gerealiseerd die meehelpt het 'blik van de straat' te halen. Door het uitgraven van een halve verdieping kunnen in het hof twee parkeerlagen worden gemaakt. De woningen van de bestaande bebouwing krijgen een kwaliteitsimpuls door het toevoegen van terrassen op het dak van de parkeergarage. Daarnaast is er ruimte om op het dek woningen te realiseren die eveneens van eigen terrassen of een gemeenschappelijke tuin op het parkeergaragedak kunnen profiteren. In het masterplan Maagd van Holland kwartier is sprake van een voorbeelduitwerking, waarbij de rand van de parkeergarage door woonbebouwing wordt gevormd. Hierdoor ontstaat aan de kant van het onderwijsmuseum een voor het Laurenskwartier uniek steegmilieu. Dit nieuwe autovrije woonmilieu is bijzonder aantrekkelijk voor stedelijke gezinnen die hun kinderen veilig kunnen laten spelen. Ook wordt een nieuwe, door woonbebouwing begeleide, loopverbinding tussen Botersloot en Pannekoekstraat toegevoegd.

Aansluitend op de bestaande bebouwing kunnen circa 200 parkeerplaatsen verdeeld over twee lagen worden gemaakt. In de nieuwbouw in de Prinsenhof dient een bijzondere woningtypologie te worden gerealiseerd, bijvoorbeeld voor stedelijke gezinnen of woningen met een atelierruimte op de begane grond.

Uitgangspunt is dat de woonkwaliteit van de bestaande bebouwing, gelet op privacy en zonlicht, niet mag worden belemmerd. Een eventuele toevoeging van terrassen op het parkeerdek voor de bestaande woningen zou zelfs woonkwaliteit kunnen toevoegen. Ook is er verder onderzoek over de belichting van de achterkanten van de bedrijfsunits op de begane grond in verband met het parkeerdek noodzakelijk. Er wordt waarde gehecht aan een goede doordringbaarheid van het gebied. De loopverbinding tussen Botersloot en Pannenkoekstraat is daarom essentieel. Er mogen geen dode plinten ontstaan. Deze verbinding dient daarom te worden begeleid met op de begane grond georiƫnteerde woningen of ateliers.

De bebouwing aan de Prinsenhofsteeg voegt door de nieuwe typologie een nieuwe tijdslaag toe aan het architectonische ensemble. De bebouwing mag daarom best door een hedendaagse architectuurtaal worden benadrukt. Het ontwerp dient een duidelijke positie in te nemen ten aanzien van de relatie met de monumentale voormalige bibliotheek. Zonder historiserend te zijn, dienen de moderne architectuur en de bestaande bebouwing elkaar te versterken. Voor deze ontwikkellocatie is nog geen ruimtelijke procedure doorlopen.

4.4.3 Ontwikkelingsgebied Stadskantoor

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1022Laurenskwrt-oh01_0016.jpg"

Het Stadskantoor ligt direct achter het stadhuis en postkantoor. De locatie wordt begrensd door de Meent, het Haagseveer, het Rodezand en de Zandstraat. Het oude Stadskantoor bood jarenlang onderdak aan het Stadstimmerhuis van waaruit de wederopbouw van Rotterdam werd geregisseerd na de Tweede Wereldoorlog. Tussen 2009 en 2014 wordt gewerkt aan een nieuw Stadskantoor, dat opnieuw een vitaal gebouw wordt voor Rotterdammers. Het moet een plek worden waar mensen kunnen wonen, werken en elkaar kunnen ontmoeten, in een aantrekkelijke omgeving waar bestaande (monumentale) bouw en nieuwbouw samengaan, met een aantrekkelijk van functies. Van het huidige pand blijft het monumentale L-vormige deel behouden, de latere aanbouw is inmiddels gesloopt.

Het nieuwe Stadskantoor biedt straks plaats aan kantoren van de gemeente Rotterdam, de grootste stadswinkel van Rotterdam, een ondergrondse parkeergarage, woningen in de hoogbouw, winkels en horeca aan de straatkant. Het nieuwe stadskantoor moet het meest duurzame gebouw van Nederland worden. Het stadskantoor kan gerealiseerd worden op basis van het vorige bestemmingsplan Laurenskwartier. Het stadskantoor past in het nieuwe bestemmingsplan, namelijk in de bestemming centrum.

Hetstadskantoor kan gerealiseerd worden op basis van het vorige bestemmingsplan Laurenskwartier. Het stadskantoor past in het nieuwe bestemmingsplan, namelijk in de bestemming "Centrum".

4.4.4 Ontwikkelingsgebied Rottanova

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1022Laurenskwrt-oh01_0017.jpg"

Tussen de (in aanbouw zijnde) Markthal en de Hoogstraat is een kavel gelegen waar een groot woongebouw gepland is. Het gebouw zal naar verwachting huisvesting bieden aan ouderen. Op de begane grond is ruimte voor detailhandel en horeca. Voor deze ontwikkellocatie is een artikel 19 WRO vrijstellingsprocedure nagenoeg doorlopen. De locatie valt buiten de plangrenzen van dit bestemmingsplan.