Plan: | Nieuwe Dorp Heijplaat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0599.BP1011HeijNwDorp-oh01 |
Stadsvisie Rotterdam
In de Stadsvisie wordt aangegeven welke prioriteiten de stad Rotterdam stelt aan ruimte-lijke ontwikkeling tot 2030. De Stadsvisie is op 29 november 2007 vastgesteld door de gemeenteraad. Het plan gaat uit van een vitale stad en geeft prioriteit aan de doelgroep senioren.
Ruimtelijke visie Stadshavens: creating on the edge
De ruimtelijke visie Stadshavens Rotterdam heeft als doelstellingen:
De visie is in mei 2008 vastgesteld.
Structuurvisie Stadshavens
In september 2011 heeft de gemeenteraad van Rotterdam unaniem ingestemd met de lange termijnkoers voor de ontwikkeling van het gebied Stadshavens Rotterdam, waar ook Heijplaat en het voormalige RDM-terrein onderdeel van uitmaken.
De lange termijnkoers is beschreven in de Structuurvisie Stadshavens. De Gemeente Rotterdam wil in samenwerking met het Havenbedrijf de Stadshavens herstructureren, onder meer door (verouderde) bedrijventerreinen in te richten als intensieve, stedelijke woon- en werkgebieden.
De Structuurvisie Stadshavens vormt het kader voor de verdere planvorming en uitvoering.
Ten aanzien van Heijplaat voorziet de Structuurvisie in duurzame vernieuwing. Daarbij wordt het gebied De Heij (Nieuwe Dorp) gedeeltelijk gesloopt en energieneutraal en klimaatbestendig herbouwd. De RDM Campus kan uitgroeien tot een kenniscentrum door de vestiging van de hogescholen, de Academie van Bouwkunst en bedrijven in de Clean Tech Delta.
Structuurvisie Heijplaat aan de Maas
In 2003 is de structuurvisie "Heijplaat aan de Maas" opgesteld. Het voornemen van Woon-bron om een groot deel van de woningen in het naoorlogse deel van het Heijplaat te slopen is directe aanleiding geweest om deze visie te ontwikkelen. De belangrijkste uitgangspunten bij het opstellen van de structuurvisie zijn:
De structuurvisie vormt het raamwerk voor de ruimtelijk/programmatische vormgeving van het herstructureringsgebied Het Nieuwe Dorp. Daaraan toegevoegd is een “groene” onderlegger die de integrale visie op de groenstructuur van Heijplaat levert. Hiermee is de verknoping met het omringende woon- en havenlandschap en de gewenste ruimtelijke- en programmatische ontwikkeling met de omgeving en de bebouwingsvlakken verder ontwikkeld.
Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois heeft op 23 september 2003 ingestemd met de structuurvisie Heijplaat, waarna deze op 21 oktober is gepresenteerd in de raadscommissie WBV (Wonen Buitenruimte en Veiligheid).
Visiedocument Nieuwe Dorp (Woonbron)
In het Visiedocument Nieuwe Dorp in 2008 zijn de volgende ambities geformuleerd:
Het visiedocument wordt breed gedragen, onder andere door deelgemeente Charlois, gemeente Rotterdam/dS+V en het Havenbedrijf Rotterdam.
Gebiedsvisie Heijplaat 2010 - 2020
De Gebiedsvisie Heijplaat 2010 – 2020 is op 24 oktober 2011 vastgesteld door de deelgemeenteraad van Charlois. In dit document zijn de lange termijn ambities voor Heijplaat uitgewerkt. De visie op langere termijn voor Heijplaat is:
Nota van uitgangspunten
In de Nota van Uitgangspunten zijn de stedenbouwkundige kaders voor de herstructurering van het plangebied vastgesteld. In paragraaf 2.4.1 wordt nader ingegaan op de inhoud van de Nota van Uitgangspunten.
Welstandsnota Rotterdam
Per 11 oktober 2012 geldt de Welstandsnota Rotterdam. Alle welstandsplichtige bouwplannen in Rotterdam worden getoetst aan deze nota. Voor het gebied het Nieuwe Dorp is een eigen welstandsparagraaf opgesteld en separaat van dit bestemmingsplan vastgesteld.