direct naar inhoud van 5.2 Samenwerking met de waterbeheerder
Plan: Terbregsehof
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1002Terbregshof-oh02

5.2 Samenwerking met de waterbeheerder

De gemeente Rotterdam werkt in overleg met alle betrokken waterbeheerders aan een gemeenschappelijke procedurele en inhoudelijke invulling van de Watertoets en de waterparagraaf.

De beheerder van het oppervlaktewater in het plangebied Terbregsehof is het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). De rioolbeheerder is de Afdeling Watermanagement van Gemeentewerken Rotterdam. Ten behoeve van het bestemmingsplan is door Gemeentewerken een wateradvies geformuleerd. (Ingenieursbureau GW, projectcode MR 8060, dd 2 oktober 2008). Dit advies is met de waterbeheerders besproken in september 2008, in de ontwerpfase van het bestemmingsplan. In die fase is nog sprake van de ontwikkeling van de kantorenlocatie aan de Terbregseweg. Die ontwikkeling is in de vaststellingsfase teruggedraaid.

Naar aanleiding van het wateradvies geeft HHSK ter aanvulling dat watercompensatie in een lager gelegen peilgebied kan worden gerealiseerd als dat binnen hetzelfde peilgebied niet mogelijk blijkt. Voor Terbregsehof is als uitgangspunt aangehouden dat water wordt aangelegd om meer allure te geven aan de bedrijfsvilla's. Een eventuele benodigde compensatie wordt hiermee op voorhand ingevuld. De exacte ligging van dit water is nog niet bekend maar zal nader worden uitgewerkt. Zodra meer bekend is over de locatie waar water komt, is een overleg met het HHSK verstandig om hun adviezen mee te kunnen nemen bij de definitieve inrichtingsplannen.

Bij de inrichting geldt als aandachtspunt rekening moet worden gehouden met een natuurvriendelijke inrichting. HHSK en Rotterdam streven naar natuurvriendelijke oevers waar mogelijk. Ook moeten barrières (voor watergebonden dieren) worden voorkomen door toepassing van ruime (ecologische) duikers, of bij voorkeur geen duikers maar een open verbinding.

In het advies van HHSK wordt aangegeven dat een compensatie van 717 m3 nodig is in plaats van 717 m2. In deze rapportage is uitgegaan van een bereikbare berging van 1 meter per m2. Het oppervlak van 717 m2 is dan gelijk aan 717 m3. Als binnen het gebied geen berging van 1 meter kan worden behaald, dan dient meer water te worden aangelegd om aan het gewenste volume te komen. In de vervolguitwerking stelt HHSK dat dient te worden uitgegaan van een berging van 717 m3.

In de regels is opgenomen dat 10% van het grondoppervlak met de bestemming Kantoren als oppervlaktewater dient te worden uitgevoerd. Daarmee wordt de noodzakelijke compensatie gerealiseerd.

Op basis van de Keur verlenen de waterschappen vergunningen voor werken op, in en rond watergangen en waterkeringen en voor werken die de waterhuishouding beïnvloeden.