Plan: | Cornelisland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0597.CORN2012-VG01 |
Het gebied is in te delen in vijf deelgebieden die ieder een eigen opzet en type bedrijvigheid hebben.
Figuur 3.2 Deelgebieden
Entreegebied
Het meest westelijk gelegen is het entreegebied van het bedrijventerrein. De aansluitingen op de IJsselmondse Randweg vormt de hoofdentree van het bedrijvenpark Cornelisland. Op dit punt komen ook de twee centrale parkstroken samen. Hierdoor ontstaat vrij doorzicht op het bedrijvenpark Cornelisland. De indeling van het gebied en de bedrijfstypologie van de bebouwing sluit aan op het bestaande bedrijventerrein op Barendrechts grondgebied. Daarbij ligt het accent op de ontwikkeling van detailhandel in volumineuze goederen.
Zone A15
In de zone tussen de hoogspanningszone en de A15 wordt de ontwikkeling van een aantal functionele grootschalige bedrijfsgebouwen (hallen) met een commerciële-, logistieke- en bedrijfsmatige functies voorgestaan. De gehele rand kent een hoge bebouwingsdichtheid. Het is een representatieve zone met expressieve bebouwing en verschillende visuele bouwkundige accenten. De stedenbouwkundige visie gaat uit van een doorlopend groen dak op de bedrijfshallen, waarop ook bijbehorende functies als kantoorruimte en kantines worden gerealiseerd. Samen met lichtkappen en dergelijke zal zo een gevarieerd en aantrekkelijk beeld ontstaan. Een beeld dat enerzijds de bedrijvigheid laat zien en anderzijds de groene zuidrand van het stedelijk gebied langs de A15 doorzet. De ontsluiting van de bedrijfshallen vindt plaats aan de zijde van de hoogspanningszone. Hier kan sprake zijn van een gezamenlijke (semi-openbare) opzet, waarbij de ontsluiting nadrukkelijk samenhangt met de expeditiefunctie van de bedrijven.
Middengebied
In het middengebied wordt overwegend reguliere bedrijfsbebouwing gevestigd. De ruimtelijke indeling heeft een min of meer gridvormige opzet, waarbij de bebouwing een monoliet opbouw heeft en bestaat uit al dan niet geschakelde 'doosvormig' elementen zonder kap. Variatie in bouwwijze, onderlinge afstand, bouwhoogte en rooilijn wordt hier voorgestaan. De ruimtelijke accenten zijn vooral op de hoeken van de bouw blokken aanwezig.
In de noordrand is, als overgang naar de groenzone en het kleinschalige dijk lint, een beperking gesteld aan de bouwhoogte. Daarnaast is hier voorgeschreven dat aaneengebouwd moet worden om (geluids)hinder richting het Zevenbergsedijkje te voorkomen.
Zone A16
Het gebiedsdeel aan het verkeersknooppunt Ridderster A15/A16 wordt een prominente zichtlocatie met ruimte voor bijzondere en hogere bedrijfsbebouwing en een hoogwaardige representatieve uitstraling. De inrichting van het gebied is strak en compact en de bebouwing heeft een verticale opzet en geleding. De bebouwing biedt ruimte voor kantoren en reguliere bedrijven. De openbare ruimte bestaat uit een parkachtige rand met hoogwaardig groen en open water, die bijdraagt aan de representativiteit van het gebied.
Overgangsgebied Zevenbergsedijkje
Het overgangsgebied langs het Zevenbergsedijkje bestaat uit een brede landschappelijke zone met open water, groen en verspreid liggende woonbebouwing. De woonpercelen zijn vrijliggend of geclusterd en worden veelal omsloten door water. Hierdoor worden kleine (schier)eilandjes gevormd die uitsluitend vanaf het Zevenbergsedijkje worden ontsloten. De bebouwing ligt daarbij in de tweede linie vanaf de dijk, is gesitueerd op ruime percelen en betreft overwegend bestaande woningen. De bebouwing is afwisselend en heeft een goothoogte tussen de 4 en 6 m.