direct naar inhoud van 7.3 De bestemmingen
Plan: Donckse Velden
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0597.BPSLIK2010DoncVeld-OH01

7.3 De bestemmingen

In het bestemmingsplan zijn verschillende bestemmingen toegekend aan het plangebied. Hieronder wordt ingegaan op de inhoud van deze bestemmingen.

Agrarisch

Deze bestemming is toegekend aan in het plangebied aanwezige agrarische gronden en de bedrijfswoning aan de Kievitsweg. Het betreft de gronden ten noorden van de Kievitsweg en ten zuidwesten van de Donckselaan. Binnen deze bestemming is bouwen uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak waarbij de maximale goothoogte is aangegeven op de verbeelding en de omvang is vastgelegd in de regels.

Bedrijf

De bedrijvigheid heeft de bestemming 'Bedrijf', waarbij een categorie uit de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' is aangegeven. De toelaatbaarheid van de bedrijven is bepaald, mede aan de hand van de ligging van de bedrijven in de directe omgeving van gevoelige functies. Voor de bedrijven is een passende regeling opgenomen, overeenkomstig de huidige milieucategorie. Ook de Hofstede met de meubelhandel heeft conform het vigerende plan een bedrijfsbestemming gekregen. Op de verbeelding zijn de bouwmogelijkheden aangegeven door middel van maatvoeringsaanduidingen. Aan de situering en afmetingen van bebouwing, de situering ten opzichte van de weg en de ontsluiting en inrichting van verkeersvoorzieningen, kan door het college van burgemeester en wethouders nadere eisen worden gesteld. Om bepaalde activiteiten en bouwwerken uit te sluiten, te beperken of juist wel toe te staan, zijn specifieke gebruiks- en afwijkingsregels opgenomen.

Bedrijf - Nutsbedrijf

Op het terrein gelegen achter het pand Kievitsweg 124 bevindt zich een locatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Op deze locatie heeft winning van aardolie en aardgas plaatsgevonden. Derhalve heeft deze locatie de bestemming 'Bedrijf - Nutsbedrijf' toebedeeld gekregen, met daarin de bepalingen conform de vigerende bestemming 'Mijnterrein'. Tevens is voor deze bestemming een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, om de bestemming van de gronden te wijzigen, teneinde volkstuinen mogelijk te maken.

Detailhandel

Deze bestemming is toegekend aan het ten noordwesten van het plangebied gelegen tuincentrum. Door middel van aanduidingen zijn het gebruik en de bouwmogelijkheden aangegeven.

Groen

Kenmerkende groenstroken binnen het plangebied zijn bestemd met de bestemming 'Groen'. Binnen deze bestemming zijn beplanting, geluidswerende voorzieningen en voet- en fietspaden toegestaan.

Maatschappelijk

De bestemming 'Maatschappelijk' is toegekend aan het buurthuis aan de Doncksestraat en de Theresiakapel aan de Donckselaan. Op de verbeelding zijn de bouwmogelijkheden aangegeven door middel van maatvoeringaanduidingen.

Natuur

Ter bescherming, behoud, herstel en ontwikkeling van de cultuur-, natuur- en landschapswaarden op het landgoed, is de bestemming 'Natuur' toegekend aan de betreffende gronden. Op de ten noorden van de dijk gelegen gronden mogen geen gebouwen worden gerealiseerd. Voor de binnendijks gelegen gronden is een afwijkingsmogelijkheid van de bouwregels opgenomen. Deze afwijkingsmogelijkheid staat uitsluitend (beperkte) bebouwing toe die bijdraagt aan de cultuurhistorische waarde van het gebied. Tevens is voor alle gronden met deze bestemming een vergunningenstelsel opgenomen.

Natuur - Cultuurhistorische en Landschappelijke waarde-1

De bij het landgoed behorende gronden ten oosten van de Donckselaan hebben de bestemming 'Natuur - Cultuurhistorische en Landschappelijke waarde-1'. Om het landgoed duurzaam te kunnen beheren is een aantal functies toegelaten. Het betreft wonen (nu reeds de hoofdfunctie), bijeenkomsten/congresactiviteiten, kantoor, en hotelfaciliteiten met bijbehorende zaken als een (exclusief) restaurant en wellness.

Kenmerkend in het park zijn lange doorzichten en een enscenering van de verschillende parkruimten door een zorgvuldig getraceerd stelsel van slingerende paden. Cruciaal in het ruimtelijke ontwerp zijn enkele lange zichtlijnen, waarmee het huis verankerd is in het park.

De bebouwing is in een aantal perioden uitgebreid, steeds met inachtneming van de ruimtelijke eigenschappen van het park.

De in het bestemmingsplan aangegeven bouwvlakken zijn zodanig gesitueerd dat aan de bestaande ruimtelijke opbouw van tuin en park geen afbreuk wordt gedaan en dat een mogelijkheid wordt gegeven het ruimtelijke stelsel van huis en park te verrijken. Daarom zijn de richtlijnen en knooppunten van het ruimtelijk ontwerp vrijgehouden en zijn de bebouwingsmogelijkheden aan de randen van open parkruimte geplaatst.

In de bouwregels is bepaald dat totaal 1.500 m² bebouwing is toegestaan binnen het bestemmingsvlak. De reeds bestaande bebouwing heeft overigens al een oppervlak van circa 800 m².

Gelet op het feit dat bestaande panden en het bijbehorend park een monument zijn en grote cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische waarden hebben, mag alleen worden gebouwd nadat diverse deskundigen op voornoemde gebieden advies hebben uitgebracht. Tevens is voor alle gronden met deze bestemming een vergunningenstelsel opgenomen.

Nieuwbouw van woningen is niet toegestaan. Binnen de bestaande cultuurhistorische bebouwing mag het aantal woningen echter door woningsplitsing wel worden vergroot tot maximaal 5.

Natuur - Cultuurhistorische en Landschappelijke waarde-2

Het westelijk van de Donckselaan gelegen deel van het landgoed heeft de bestemming 'Natuur - Cultuurhistorische en Landschappelijke waarde-2'. Functioneel biedt deze bestemming vergelijkbare mogelijkheden als het deel aan de andere zijde van de Donckselaan. Wel zal juist hier meer sprake kunnen zijn van bebouwing gericht op het beheer van het landgoed en zijn hier bijvoorbeeld betere mogelijkheden voor de realisering van parkeergelegenheid. Dit hangt samen met het feit dat slechts een deel van de gronden die nu bestemd zijn als Natuur - Cultuurhistorische en Landschappelijke waarde-2 onderdeel uitmaken van het formeel beschermde (bestaande)landgoed en van de EHS.

Binnen deze bestemming is geregeld dat totaal 750 m² bebouwing is toegestaan binnen het bouwvlak. Na sloop van de aanwezige glasopstanden en bijbehorende agrarische bedrijfswoning, mag binnen het bouwvlak 750 m² extra aan gebouwen worden gebouwd.

Het totaal binnen de bestemming aanwezige aantal woningen mag niet worden uitgebreid.

Recreatie

De oostelijk en westelijk gelegen recreatieve gronden hebben de bestemming 'Recreatie' toegekend gekregen. De binnen deze bestemming vallende volkstuinen hebben de nadere aanduiding 'volkstuin' gekregen. Per volkstuin is maximaal totaal 16 m2 aan bebouwing toegestaan. De bouw van een bij de volkstuinen behorend beheergebouw is toegestaan binnen het bouwvlak met een maximale oppervlakte van 50 m². Tevens zijn de bij deze bestemming behorende voorzieningen als water, parkeer- en nutsvoorzieningen inbegrepen. De bestaande caravanstalling inclusief beperkte uitbreidingsmogelijkheid is gereguleerd middels de aanduiding 'caravanstalling'. De bij de volkstuinen behorende parkeerplaats heeft de aanduiding 'parkeerterrein' gekregen.

Tuin

In tegenstelling tot de erven bij woningen, valt (een deel van) de tuinen behorende bij de woningen niet onder de bestemming 'Wonen', maar is deze apart bestemd. Reden hiervoor is dat het niet wenselijk wordt geacht om op deze delen van de woonpercelen erfbebouwing toe te staan. Alleen erfafscheidingen en andere bouwwerken, geen gebouw zijnde, zijn toegestaan.

Verkeer

Wegen met een stroomfunctie (over het algemeen 50 km/h-wegen) inclusief bijbehorende voet- en fietspaden zijn voorzien van de bestemming 'Verkeer'.

Verkeer - Verblijfsgebied

De wegen met een verblijfsfunctie (over het algemeen 30 km/h-wegen) daarentegen hebben de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Deze laatste is gericht op het verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van de aangrenzende bestemmingen.

Water

De gronden die aangewezen zijn voor water zijn bestemd voor waterlopen ten behoeve van de waterhuishouding en het verkeer te water. Binnen deze bestemming mag alleen worden gebouwd indien dit noodzakelijk is voor oeververbindingen, de veiligheid van het verkeer te water of ten behoeve van de kwantiteit en kwaliteit van het oppervlaktewater.

Wonen

Een deel van het plangebied is gevat in de bestemming 'Wonen'. De bijbehorende regels beogen een zekere flexibiliteit in gebruiksmogelijkheden te bewerkstelligen. Op de verbeelding zijn de bouwmogelijkheden aangegeven door middel van maatvoeringaanduidingen. Ten behoeve van de reeds aanwezige meubelhandel en caravanstalling zijn de nadere aanduidingen 'detailhandel grootschalig' en 'caravanstalling' opgenomen. De erfbebouwingsregeling moet worden gezien in samenhang met de bestemming Tuin. Tevens zijn binnen deze bestemming aan-huis-gebonden beroepen en aan-huis-gebonden bedrijven toegestaan. Om te zorgen dat de hoofdfunctie wonen gehandhaafd blijft, zijn aan deze activiteiten specifieke gebruiksregels verbonden. Hierin worden met name eisen gesteld aan de kantoor- en/of praktijkruimte ten behoeve van aan-huis-gebonden beroepen en aan-huis-gebonden bedrijven.

Leidingen (dubbelbestemmingen)

In het plangebied komt een aantal leidingen voor. Deze planologisch relevante leidingen zijn op de verbeelding weergegeven. In het bestemmingsplan zijn regels opgenomen die het samenvallende gebruik van de gronden en bouwwerken regelt. Bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen is uitsluitend toegestaan na afwijking door het bevoegd gezag, waarbij, teneinde de leiding veilig te stellen, een zorgvuldige afweging van belangen dient plaats te vinden.

Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)

Ter bescherming van de archeologische waarden die mogelijk in het gebied voorkomen is voorzien in een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'. Voor deze gronden geldt dat bouwen en een aantal genoemde werken en werkzaamheden, waarbij archeologische waarden in het geding kunnen zijn, slechts mogelijk zijn na voorafgaande toetsing door het bevoegd gezag aan de archeologische waarden.

Waterstaat - Waterkering / Waterstaat - Waterstaatkundige functie  (dubbelbestemmingen) 

In het bestemmingsplan wordt rekening gehouden met de belangen van de waterkering en de waterstaatkundige functie. Deze functies zijn vooropgesteld ten opzichte van de op deze gronden samenvallende functies.

Waterstaat - Waterwingebied (dubbelbestemming)

Ter bescherming van het in het plangebied gelegen waterwingebied is de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterwingebied' opgenomen. Deze functie is vooropgesteld ten opzichte van de op deze gronden samenvallende functies.