Plan: | Hekendorperweg 36 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0589.1579000-VA01 |
Structuurvisie (2006)
In de structuurvisie, vastgesteld door de gemeenteraad op 8 juni 2006, wordt het plangebied niet als ontwikkelingslocatie benoemd. Wel wordt aangegeven dat er volgens het beleidsplan Wonen in Oudewater jaarlijks ongeveer 20 woningen nodig zijn. Daarbij dient de identiteit als historische stad, die direct is gelegen aan de nog herkenbare open landschap, behouden te blijven en beleefbaar te blijven.
Toerisme en recreatie
Door het beleefbaar maken van de kwaliteiten van Oudewater, wordt bijgedragen aan het versterken van de identiteit van Oudewater en zal de leefbaarheid worden verbeterd. Maar niet alleen de eigen bewoners van de kern genieten van hetgeen Oudewater te bieden heeft. Ook toeristen komen graag een dagje naar Oudewater, waarmee de lokale economie wordt gestimuleerd en er meer draagvlak ontstaat voor de monumentale en landschappelijke omgeving.
In onderhavig bestemmingsplan wordt de juridisch-planologische basis gelegd voor de oude touwfabriek. Hiermee wordt de cultuurhistorische waarde van de locatie als uniek overblijfsel behouden. Het idee voor een bezoekerscentrum is in de beginfase ingebracht om de gemeente een extra mogelijkheid te bieden om een stukje Ouderwaterse geschiedenis beleefbaar te maken en er een toeristische trekpleister van te maken. De organisatie, het beheer en de inrichting van het bezoekerscentrum moet nog nader worden ingevuld. Vanuit de touwfabriek wordt samenwerking met het Touwmuseum in Oudewater gezocht of andere opties bekeken voor de exploitatie van het bezoekerscentrum. Wandel- en fietsroutes naar de locatie zullen in overleg met de gemeente kunnen worden opgenomen.
Beeldkwaliteitsplan locatie Touwfabriek Van der Lee (2011)
Op 4 juli 2011 is door de gemeenteraad het beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Dit plan geeft een duidelijke motivering weer waarom het wenselijk is de bestaande bedrijfsgebouwen van functie te wijzigen in woningen en aan welke normen en voorwaarden de ontwikkeling moet voldoen. Daarbij is een inventarisatie van de huidige bebouwing en de aanwezige monumentale waarde opgenomen. De monumentale waarde moeten behouden blijven bij de ontwikkeling van het plangebied.
In het beeldkwaliteitsplan staan de stedenbouwkundige randvoorwaarden en de eisen waaraan de architectuur moet voldoen. De eisen waaraan de architectuur moet voldoen wordt met behulp van algemene en gebiedsgerichte criteria benoemd.
Vigerend bestemmingsplan
De vigerende regeling van het plangebied wordt gevormd door het bestemmingsplan 'Kern', vastgesteld door de gemeenteraad op 8 juni 2006 en (gedeeltelijk) goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 13 februari 2007.
In het bestemmingsplan is de bestaande situatie als zodanig bestemd. Het perceel heeft in het bestemmingsplan de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden' met de aanduiding 'touwfabriek'. De gronden op de kaart aangewezen voor Bedrijfsdoeleinden (Btf) zijn bestemd voor bedrijfsvoering van de touwfabriek, alsmede voor opslag, voor zover deze valt in ten hoogste categorie 3.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten. Voor het gehele perceel geldt een bebouwingspercentage van 40% en een goothoogte van 7 m, met uitzondering van het hoge gedeelte van het gebouwencomplex (locatie bij de schoorsteen).
Figuur 3.4 Uitsnede bestemmingsplan Kern Oudewater waar transformatie plaatsvindt