direct naar inhoud van 4.11 Water
Plan: Molenwal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.0000190313-VA02

4.11 Water

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en Besluit ruimtelijke ordening is voor dit ruimtelijke plan een watertoetsproces doorlopen.

De 'watertoets' is een instrument dat waterhuishoudkundige belangen expliciet en op evenwichtige wijze laat meewegen bij het opstellen van ruimtelijk plannen en besluiten. Het is niet een toets achteraf, maar een proces dat de gemeente en waterbeheerder met elkaar in gesprek brengt in een zo vroeg mogelijk stadium. De inzet daarbij is om in elk afzonderlijk plan met maatwerk het reeds bestaande waterhuishoudkundige en ruimtelijke beleid goed toe te passen en uit te voeren. Het watertoetsproces voor het project Bestemmingsplan Molenwal is op 1 juni 2012 digitaal doorlopen via www.dewatertoets.nl. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is via deze weg door de initiatiefnemer van de ruimtelijke ontwikkeling op de hoogste gebracht van de plannen.

Relevant beleid

Bij de planvorming zijn er verschillende partijen betrokken met betrekking tot water.

  • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (belangrijkste beleidnota's: Waterbeheerplan 2010-2015 'Water Voorop!' en Waterstructuurvisie, Keur en Legger).
  • Provincie Utrecht (Provinciaal waterplan, Grondwaterplan, provinciale milieuverordening).
  • Gemeente (Waterplan, GRP).

Basisprincipes omgaan met water

  • Vasthouden – bergen – afvoeren (waterkwantiteit).
  • Schoon houden – scheiden – zuiveren (waterkwaliteit).
  • Waarborg tegen overstroming – overstromingsrobuust bouwen (veiligheid).

Beleid hemel- en afvalwater

Bij de afvoer van overtollig hemelwater is infiltratie van water in de bodem het uitgangspunt, omdat dit het meest duurzaam is. Oppervlakkige afvoer naar de infiltratievoorziening en infiltratie via wadi's heeft daarbij de voorkeur. Als oppervlakkige infiltratie niet mogelijk is, is ondergrondse infiltratie door middel van bijvoorbeeld een infiltratieriool een optie. Als infiltratie niet mogelijk is, kan hemelwater via een bodempassage worden geloosd op oppervlaktewater. Schoon hemelwater (bijvoorbeeld vanaf dakoppervlakken) kan direct worden afgevoerd naar oppervlaktewater. Speciale aandacht wordt besteed aan duurzaam bouwen en een duurzaam gebruik van de openbare ruimte om een goede kwaliteit van het afgekoppelde hemelwater te garanderen.

Huidige situatie

Algemeen

Het plangebied is gelegen aan de Molenwal te Oudewater, net ten zuiden van de historische binnenstad. Het plangebied bestaat uit de voormalige Connexxion-remise die reeds is gesloopt. Het plangebied was ten tijden van de remise geheel verhard.

Bodem en grondwater

Volgens de Bodemkaart van Nederland bestaat de bodem ter plaatse uit jonge rivierkleigrond. Er is sprake van grondwatertrap VI. Dat wil zeggen dat de gemiddelde hoogste grondwaterstand varieert tussen 0,40 en 0,80 m beneden maaiveld en dat de gemiddelde laagste grondwaterstand is gelegen op meer dan 1,20 m beneden maaiveld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.0000190313-VA02_0013.png"

Bodem en grondwatertrap (www.bodemdata.nl)

Water in relatie tot de ruimtelijke ontwikkeling

De ontwikkeling in het plangebied bestaat uit de realisatie van 9 appartementen met ondergronds parkeren, 8 grondgebonden woningen en 18 starters appartementen met een fysiotherapiepraktijk. De ruimtelijke ontwikkelingen hebben weinig tot geen gevolgen voor het watersysteem. In het kort gaat het om:

  • het verhard oppervlak neemt niet toe. Doordat de verharding niet toeneemt, heeft de ontwikkeling nauwelijks gevolgen voor het watersysteem. Het bestaande watersysteem kan tijdens een hevige regenbui al het hemelwater vanaf dit oppervlak verwerken en bergen;
  • het bestaande oppervlaktewater wordt niet aangepast;
  • water wordt niet buiten het plangebied geborgen;
  • er vindt geen lozing plaats van verontreinigingen en/of verontreinigd water naar oppervlaktewater;
  • het plangebied ligt niet in een peilgebied waar een wateropgave (NBW of KRW) is;
  • het plangebied ligt niet op of nabij een waterkering of belangrijke watergang;
  • het plangebied ligt niet nabij een rwzi of rioolpersleiding.

Afvoer hemelwater

Als infiltratie niet mogelijk is, kan hemelwater via een bodempassage worden geloosd op oppervlaktewater. Schoon hemelwater (bijvoorbeeld vanaf dakoppervlakken) kan direct worden afgevoerd naar oppervlaktewater.

Het hemelwater wordt bij deze nieuwbouwontwikkeling afgevoerd via een gemengd stelsel. De ontwikkelaar zal evenwel het schoon- en afvalwater gescheiden aanbieden (tot) aan het gemeenteriool, zodat bij een toekomstige vervanging van het riool het water alsnog gescheiden wordt afgevoerd.

Afvalwater

Afvalwater wordt als volgt afgevoerd: via het bestaande gemengd rioolstelsel.

Ondergrondse bouwwerken

Het plan is om ondergrondse bouwwerken aan te leggen. Deze bouwwerken dienen waterdicht te worden uitgevoerd. Permanente onttrekking van grondwater is niet toegestaan. Daarnaast mogen geen deklagen doorsneden worden, waardoor grondwaterstromen worden verstoord.

Toekomstige ontwikkelingen

Indien in de toekomst ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk zijn, waarbij het verhard oppervlak uitbreidt met meer dan 500 m² in stedelijk gebied en/of 1.000 m² in landelijk gebied, heeft dit tot gevolg dat het hemelwater van dit oppervlak versneld tot afvoer komt. Om de waterhuishouding niet te verslechteren, moet deze versnelde afvoer worden voorkomen of gecompenseerd.

Conclusie

Uit de digitale analyse blijkt dat er geen grote waterbelangen zijn. De ruimtelijke ontwikkeling voldoet aan de belangrijkste minimale voorwaarde: 'het standstill-beginsel'. Dit beginsel houdt in dat door het plan geen verslechtering van de waterhuishouding ontstaat. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden adviseert positief over het ruimtelijk plan.