direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Rembrandt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0584.BPWONEN2012016-VG99

2.2 Provinciaal en regionaal beleid

Provinciale Structuurvisie Visie op Zuid-Holland 2011

De provinciale structuurvisie bevat de hoofdlijnen van voorgenomen ontwikkelingen die op provinciaal niveau van belang zijn en de hoofdzaken van het door de provincie te voeren ruimtelijk beleid. De structuurvisie heeft vijf integrale hoofdopgaven:

  • een concurrerend en aantrekkelijk internationaal profiel;
  • een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • een divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • stad en land verbonden en een vitaal;
  • een divers en aantrekkelijk landschap.

In figuur 2.1 is een kaartfragment opgenomen van de functiekaart van de structuurvisie. In dit fragment is het plangebied opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0584.BPWONEN2012016-VG99_0002.png"

Figuur 2.1 Fragment functiekaart provinciale structuurvisie

Het plangebied ligt in het bestaande dorpsgebied en binnen de bebouwingscontour van Oud-Beijerland. De provinciale structuurvisie heeft een hoog abstractieniveau en doet geen specifieke uitspraken over de ontwikkelingsrichtingen van het plangebied.

Verordening Ruimte 2011

De provinciale belangen zijn vertaald in de provinciale Verordening Ruimte. Bij het opstellen van bestemmingsplannen moeten de regels van deze verordening in acht worden genomen. Voor het onderhavige bestemmingsplan zijn twee artikelen van toepassing, namelijk artikel 2 (Regels voor het gebied buiten de bebouwingscontouren en voor het gebied aansluitend aan de bebouwingscontouren) en artikel 6 (Regionale afstemming en toepassing SER-ladder).

In figuur 2.2 is de bebouwingscontour voor Oud-Beijerland aangegeven. Hieruit blijkt dat het plangebied van dit bestemmingsplan binnen de bebouwingscontour valt. Daarmee wordt voldaan aan artikel 2 van de Verordening Ruimte. Artikel 6 voegt toe dat verstedelijking door woningbouw is toegestaan, mits het woningbouwprogramma in overeenstemming is met migratiesaldo nul. Het totale woningbouwprogramma van de gemeente Oud-Beijerland voldoet aan deze bepaling. De locatie Rembrandt is regionaal afgestemd. Zie ook paragraaf 2.3 "Monitor Oud-Beijerland 2012".

afbeelding "i_NL.IMRO.0584.BPWONEN2012016-VG99_0003.png"

Figuur 2.2 Bebouwingscontour Verordening Ruimte

Toetsing aan kernkwaliteiten van het landschap

In de Verordening Ruimte is bepaald dat ontwikkelingen buiten de rode contour of in de directe nabijheid ervan getoetst moeten worden aan de kernkwaliteiten van het landschap. Deze toets is opgenomen in hoofdstuk 3. In paragraaf 3.1 wordt toegelicht wat de kernkwaliteiten van het landschap in de omgeving van het plangebied zijn. Vervolgens wordt de ontwikkeling beschreven in paragraaf 3.2. In paragraaf 3.3.3 vindt daadwerkelijke toetsing van de (her)ontwikkeling aan de kernkwaliteiten plaats.

Provinciale Woonvisie Zuid-Holland 2011-2020

In de provinciale woonvisie komen de provinciale ambities, sturingsmogelijkheden, taken en verantwoordelijkheden en het Uitvoeringsprogramma Wonen aan bod. In de visie is ingespeeld op de structureel veranderde woningmarkt. Deze is veranderd door de economische crisis en de crisis op de woningmarkt. In de visie zijn ook bevolkingsprognoses bijgesteld. Hierbij is rekening gehouden met vergrijzing en een verminderde bevolkingsgroei. Ook is rekening gehouden met de verschuiving van een aanbod- naar een vraaggerichte woningmarkt. Ofwel: de consument bepaalt.

De provincie wil dat woningen passend zijn voor de bewoners. Passend betekent dat woningen en woonmilieus aansluiten bij de situatie en wensen van bewoners, duurzaam zijn en passen in de ruimtelijke visie. Met dit uitgangspunt heeft de provincie vijf ambities geformuleerd:

  • Passend woningaanbod voor iedereen;
  • Niet meer woningen plannen dan nodig;
  • Toevoegingen en impulsen dragen bij aan een verbetering van de leefbaarheid;
  • Provincie stelt kaders voor de lange termijn, waardoor innovatie mogelijk wordt;
  • Regionale verscheidenheid wordt behouden en benut.

Regionale woonvisie Hoeksche Waard 2009

Het provinciale beleid is kwantitatief en kwalitatief op regionaal niveau uitgewerkt in de Regionale Woonvisie Hoeksche Waard. De visie gaat niet alleen over woningen, bewoners, aantallen en woningkwaliteit, maar ook over ruimtelijke en sociaalmaatschappelijke vraagstukken. Al deze pijlers zijn bepalend voor de woonvisie, waarin kwaliteitsverhoging centraal staat. De woonvisie gaat uit van de volgende punten – die dus aansluiten op het provinciale beleid:

  • Voorzieningenniveau in stand houden door groei van de woningvoorraad;
  • Gefaseerde woningbouw, aanbod afgestemd op de vraag;
  • Gedifferentieerd aanbod op gemeentelijk en wijkniveau;
  • Nieuwe ontwikkelingen in bestaande wijken hebben meerwaarde voor locatie en omgeving.

Wonen-welzijn-zorg

De toenemende behoefte aan specifieke woon-, welzijn- en zorgvoorzieningen is een belangrijk thema in de Hoeksche Waard. De Woonvisie richt zich vooral op de consequenties voor de woonopgave. In kwantiteit is vastgesteld dat er een opgave van ca. 1.000 woningen resteert. De vergrijzing en de tendens van zelfstandig blijven wonen voor mensen met een beperking brengt een opgave met zich mee voor bestaande woningvoorraad en nieuwbouw. De grootste opgave ligt bij het voorzien in de toenemende behoefte beschut wonen (in een woonzorgzone of een woonzorgcomplex). Dit aantal schiet in de regio zwaar te kort.

De ontwikkeling van Rembrandt voldoet aan de doelstellingen van de regionale woonvisie – en daarmee dus ook aan de provinciale. Het voorzieningenniveau in Oud-Beijerland wordt op peil gehouden. Hiermee wordt de groei van het aantal huishoudens gefaciliteerd. Omdat Oud-Beijerland een regionale functie heeft is het van belang het voorzieningenniveau ook voor de regio op peil te houden. Het moderne woon-zorgcomplex is een waardevolle toevoeging in de wijk en de gemeente. Het bedient meerdere doelgroepen. Hierdoor heeft het meerwaarde voor de locatie en de omgeving. Door gefaseerde bouw wordt ingespeeld op de actuele woningbehoefte en afzetbaarheid. Met het nieuwe woon-zorgcentrum wordt voor een deel voldaan aan de specifieke behoefte aan wonen en zorg. Dit is regionaal afgestemd.

Actualisatie regionale woonvisie Hoeksche Waard 2013

Om ervoor te zorgen dat de regionale woonvisie (blijvend) voldoet aan de eisen van de provincie is de regionale woonvisie geactualiseerd. Ten behoeve van de actualisatie van de regionale woonvisie is onderzoek gedaan naar de woningbehoefte in de Hoeksche Waard. Dit onderzoek is input geweest voor het nieuwe regionale woningbouwprogramma (zie verder). Hieruit komt onder ander naar voren dat grote behoefte bestaat aan huurwoningen voor senioren (appartementen en grondgebonden) en koopwoningen voor verschillende doelgroepen.

Net als de provinciale woonvisie, onderkent de geactualiseerde regionale woonvisie dat marktomstandigheden zijn gewijzigd en dat rekening moet worden gehouden met bevolkingsdaling. Het is dan ook van belang om in te kunnen spelen op de actuele behoefte aan woningen.

Voor exactere sturing is het nodig de regionale woonvisie af te stemmen op lokaal woningbouwprogramma's. In de regionale woonvisie is opgenomen dat deze doorvertaling nodig is. Het gaat hier om het integreren op regionaal niveau van de lokale woningbouwprogramma's tot één evenwichtig woningbouwprogramma voor de Hoeksche Waard, dat zo goed mogelijk is afgestemd op de uitgangspunten van de woonvisie. Bouwstenen voor het woningbouwprogramma vormen in beginsel de lokale woningbouwprogramma's. De lokale programma's worden door de gemeenten opgesteld aan de hand van een checklist bouwplannen in de Woonvisie. Op die manier kan een goede onderbouwing worden gegeven van lokaal beleid mede in relatie tot de regionale woonvisie. Het gaat niet om het maken van een uitgebreide lokale woonvisie, maar om het maken en beargumenteren van keuzes op lokaal niveau binnen het kader van de regionale woonvisie.

Pact van mijn hart 2010

“Pact van mijn hart” is de samenwerking tussen de regio Hoeksche Waard, regionale welzijnsinstellingen en de regionale woningcorporatie. In het pact (2010) stellen de partijen zich ten doel gezamenlijk van de Hoeksche Waard een regio met een optimale leef- en woonomgeving te maken. Dit wordt gerealiseerd door samen te werken aan een voldoende aanbod van levensloopbestendige woningen en andere woonvormen, die geschikt zijn voor senioren en mensen met een beperking. Dit is in combinatie met de benodigde voorzieningen en dienstverlening op in ieder geval de terreinen van zorg en welzijn. Hierdoor kunnen senioren en mensen met een beperking binnen de eigen regio zelfstandig blijven wonen.

De herontwikkeling van de zorginstelling in het plangebied geeft invulling aan de afspraken die zijn gemaakt in het Pact: realiseren van woningen en (zorg)voorzieningen voor senioren en mensen met een beperking.

Structuurvisie Hoeksche Waard 2010

Met de Structuurvisie Hoeksche Waard laat de regio zien wat de gewenste ruimtelijke ontwikkeling tot 2030 is. Doel is de gelijktijdige versterking van de ruimtelijke kwaliteit, de leefbaarheid en de economische vitaliteit van de Hoeksche Waard.

Het plangebied is in deze structuurvisie aangewezen als 'geplande inbreiding wonen' en ligt binnen de aangegeven rode contour (zie figuur 2.3). De inbreidingslocaties hebben betrekking op herstructurering van bestaande woongebieden, transformatie van bedrijventerreinen of sportvelden, verdichting van open ruimten en afronding van bestaande uitbreidingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0584.BPWONEN2012016-VG99_0004.png"

Figuur 2.3 Rode contour Structuurvisie Hoeksche Waard

Convenant Regionaal Woningbouwprogramma Hoeksche Waard 2020

In de Regionale Woonvisie Hoeksche Waard is de doelstelling neergelegd om te komen tot een evenwichtig regionaal woningbouwprogramma voor de Hoeksche Waard. Recent zijn afspraken gemaakt met de andere gemeenten in de Hoeksche Waard over het regionale woningbouwprogramma. Deze zijn vastgelegd in het Convenant Regionaal Woningbouwprogramma Hoeksche Waard 2020.

Om tot de gewenste productie i.c. een realistisch en kansrijk regionaal programma te komen hanteren de gemeenten een lijst met projecten. Dit is een flexibele lijst die kan worden aangepast afhankelijk van de wijzigingen in de vraag. Deze lijst wordt door de colleges van B&W van de vijf gemeenten vastgesteld. Het project Rembrandt is opgenomen in de projectenlijst van het nieuwe convenant, waarbij wordt uitgegaan van 145 woningen. Hierbij wordt opgemerkt dat het grotendeels gaat om vervangende nieuwbouw. Het gehele project voegt per saldo 50 woningen toevoegt aan de woningvoorraad (+2 in deelgebied 1 en +48 in deelgebied 2), zie ook paragraaf 3.3.4 van de toelichting.

Op basis van de afspraken in het convenant en analyses die daaraan ten grondslag liggen wordt niet verwacht dat er overcapaciteit zal ontstaan als gevolg van de beoogde woningbouw in het plangebied. Ook wordt met het nieuwe convenant rekening gehouden met de huidige woningmarkt en demografische ontwikkelingen. Het woningbouwprogramma dat het bestemmingsplan mogelijk maakt is dan ook in lijn met de uitgangspunten in de provinciale Woonvisie.

Conclusie

De herontwikkeling van het plangebied past binnen de Provinciale Verordening, de Provinciale Woonvisie en regionale beleidskaders en afspraken. Het plangebied ligt in bestaand stedelijk gebied en er is sprake van inbreiding dan wel intensiever ruimtegebruik. Bovendien voorziet de ontwikkeling in de behoefte aan moderne woon-/zorgvoorzieningen die aansluiten op huidige en toekomstige eisen en normen.