Plan: | Ooltgensplaat dorp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0580.OFLooplaatdorp11-BP40 |
Wet op de Archeologische Monumentenzorg
Ter implementatie van het Verdrag van Malta is op 1 september 2007 de Wet op de Archeologische Monumentenzorg in werking getreden. In deze wet is vastgelegd dat gemeenten in het kader van ruimtelijke ordening ook rekening dienen te houden met het archeologisch erfgoed. In dat kader dient bij de voorbereiding van een bestemmingsplan inventariserend archeologisch onderzoek te worden gedaan, zodat in het plan - indien nodig - een passende regeling kan worden getroffen om aanwezige archeologische waarden te beschermen.
Als aanleiding van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg heeft Goeree-Overflakkee een eigen archeologisch beleid. De Beleidsnota archeologische monumentenzorg voor de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee (BOOR) is voor hiervoor opgesteld. Bij deze beleidsnota hoort ook een archeologische kaart.
De in het ISGO samenwerkende gemeenten moeten in juridische zin, bestemmingsplannen ‘archeoproof’ moeten maken. De gemeente Oostflakkee moet aangeven welke archeologische waarden in het geding zijn en op welke wijze de gemeente daarmee wil omgaan. Dit ‘archeoproof’ maken gebeurt door op de plankaart van het desbetreffend bestemmingsplan aan te geven welke gebieden de dubbelbestemming archeologie krijgen. Deze gebieden zijn gemakkelijk over te nemen vanuit de archeologische beleidskaart. Vanaf de goedkeuring van dit beleid door de gemeenteraden zal dit dan ook de praktijk worden.
De vier gemeente van Goeree-Overflakkee gaan een plan van aanpak opstellen over hoe te handelen om cultuurhistorie onderdeel van het bestemmingsplan te worden. Het betreft hier een verplichting die wordt voorbereid door de minister van OCW in het kader van de herziening van de monumentenzorg (MoMo). Als gevolg van die aanstaande verplichting wordt een aanpassing van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) voorbereid. Naar verwachting zal die verplichting gemeenten worden opgelegd. Met een Plan van Aanpak krijgen wij zicht op de mogelijkheden om cultuurhistorie in nieuwe bestemmingsplannen te verankeren en zijn we goed voorbereid op deze aanstaande regelgeving.
Het centrum van Ooltgensplaat heeft de archeologische waarde 3. In het centrum komt een beschermingsregime voor. Het dakenspel langs de Voorstraat en Kaai zijn beeldbepalend. Dit type bebouwing onderscheid zich van de rest van Ooltgensplaat. Aan de achtergevels en aan het stelsel van de kappen van de panden is vaak nog de geschiedenis er van af te lezen. Het verspringen van de gevels is een ruimtelijk kenmerk. Hier is dan ook de grootste concentratie van architectonische belangrijke bebouwing te vinden. Op verschillende punten bepalen boerderijen en boerenschuren mede het waardevolle dorpsbeeld.
Ooltgensplaat heeft een groen ingevuld gebied. Het groene karakter van het dorp valt heel sterk op. Dit wordt veroorzaakt door de dichte begroeiing. Het dorp wordt vanuit de zuidkant pas zichtbaar na het passeren van de dichtbegroeide redoutes. De redoutes en de wal herinneren zich aan het verleden als verdedigingswerk en vormen fraaie groenelementen.
De voorgenomen ontwikkelingen hebben geen effect op de in het plangebied aanwezige cultuurhistorische waarden.