Plan: | Ooltgensplaat dorp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0580.OFLooplaatdorp11-BP40 |
Dit bestemmingsplan is grotendeels conserverend. Aangezien in de bestaande situatie geen verandering optreedt zal er geen verslechtering van de bodemkwaliteit optreden als gevolg van dit bestemmingsplan.
Ten aanzien van de voorgenomen ontwikkelingen zijn verschillende bodemonderzoeken uitgevoerd. Hieronder volgen de conclusies van de onderzoeken. De onderzoeken zijn opgenomen in de bijlagen van deze toelichting.
Historisch bodemonderzoek locatie Molendijk en Langeweg te Ooltgensplaat (14 februari 2012, Royal Haskoning)
Op basis van de beschikbare gegevens wordt geconcludeerd dat de bodemkwaliteit geen belemmering vormt voor de voorgenomen functiewijziging. De aanwezige bodemkwaliteit past bij het huidige gebruik.
Uit historisch onderzoek blijkt dat bodemverontreiniging op beide locaties redelijkerwijs niet te verwachten is.
Indien (grond)werkzaamheden uitgevoerd gaan worden wordt geadviseerd om op het moment van bouwaanvraag op de onderzoekslocaties een verkennend bodemonderzoek uit voeren. Hierbij kan de strategie "onverdacht" volgens NEN5740 gehanteerd worden. Genoemd onderzoek is noodzakelijke voor het verkrijgen van een bouwvergunning en verplicht om uit te sluiten dat gewerkt wordt in verontreinigde grond.
Nader bodemonderzoek locatie Lindenlaan 15, 15A, 17, 21 en 27 (22 augustus 2007, Aqua Terra)
Middels onderhavig nader bodemonderzoek is de aard, mate en omvang van de eerder aangetroffen matige en sterke verontreinigingen in voldoende mate vastgelegd.
Ten aanzien van de aanleiding en doelstelling Op basis van de resultaten van het verkennend onderzoek en onderhavig onderzoek zijn er in milieuhygiënische zin enige belemmeringen voor het realiseren van woningen op de locatie. Op de locatie is namelijk sprake van een ernstig geval van bodemverontreiniging volgend de Wet bodembescherming (Wbb). Ter plaatse van een asfaltverharding is een sterke verontreiniging met chroom in de onderliggende puin- en grondlaag (ca. 366 m3 grond en ca. 183 m3 puin) aangetroffen die het volumecriterium van 25 m3 overschrijdt. Daarnaast zijn op locatie twee verontreinigingspots van beperkte omvang aangetroffen. Ter plaatse van een ondergrondse tank is de bodem sterk verontreinigd met minerale olie (bodemvolume ca. 12,5 m3). Elders op het terrein (voormalige gasput) is een sterke PAK-verontreiniging van zeer beperkte omvang (1 m3) in de grond aangetroffen.
Aanbeveling
Aanbevolen wordt om ten aanzien van het ernstige geval van bodemverontreiniging sanerende maatregelen uit te voeren in het kader van het Besluit Uniforme Saneringen (BUS). Hierbij zal de Provincie Zuid-HoIland optreden als bevoegd gezag. Ten aanzien van de twee verontreinigingsspots wordt aanbevolen om in overleg met de gemeente Oostflakkee vertegenwoordigd door het ISGO (Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee) sanerende maatregelen uit te voeren tijdens herinrichting van de locatie. Aanbevolen wordt om alle saneringswerkzaamheden gelijktijdig met de herinrichtingswerkzaamheden uit te voeren. Het een en ander dient te worden kortgesloten met de betrokken bevoegde gezagen.
Verkennend bodemonderzoek Hoek Prins Bernardstraat / Pieter Biggestraat (29 september 2011, Ara Adviesburo B.V.)
Voor deze locatie is een historisch bodemonderzoek en verkennend onderzoek uitgevoerd. Hieronder worden de conclusies van dit onderzoek opgenomen. Het volledige onderzoek is opgenomen in Bijlage 3.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de bovengrond, de ondergrond en het grondwater licht verontreinigd is. Echter de verontreiniging is zo minimaal dat de locatie voor een woonfunctie niet nader onderzocht hoeft te worden. De bodemkwaliteit is voldoende vastgesteld.
Bedrijfswoning
In het kader van het toestaan van een extra bedrijfswoning zal hier in het vergunningtraject onderzoek gedaan moeten worden naar de bodemkwaliteit ter plaatse. De grond is bestemd voor bedrijventerrein.