Plan: | Bedrijventerrein Gravendam 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0576.BP201300025-0005 |
Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Bollenstreek (2009)
De raden van de zes Greenportgemeenten hebben op 10 december (Hillegom) en op 17 december 2009 (Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) de Intergemeentelijke structuurvisie Greenport Bollenstreek vastgesteld (ISG). De structuurvisie vervangt het 'Pact van Teylingen' en het 'Offensief van Teylingen'.
De ISG is voor de Greenportgemeenten van de Duin- en Bollenstreek een zelfbindend kader voor gewenste ruimtelijke ontwikkeling in het buitengebied tot 2030 en geldt als toetsingskader voor toekomstige bestemmingsplannen. De opgerichte Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) B.V. zal samen met de aandeelhoudende Greenportgemeenten verder vormgeven aan de inhoud en uitvoering van het meerjarenprogramma, dat voortvloeit uit de ISG.
De Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport is gericht op het creëren van een vitale Greenport met een vitaal landschap. Hiervoor zijn de volgende voor bedrijventerreinen zoals Gravendam relevante ambities en uitgangspunten opgesteld, waarbij:
Werken
De Greenport Duin- en Bollenstreek biedt direct werk aan ruim 55.000 mensen, waarvan de helft werkt in de commerciële dienstverlening. Bijna 20.000 mensen hiervan werken op een bedrijventerrein. Voor een evenwichtige en gezonde ontwikkeling van de Greenport is het van belang dat de reguliere werkgelegenheid zich in voldoende mate blijft ontwikkelen.
Tot 2030 voorziet de Duin- en Bollenstreek nog een aanhoudende ruimtebehoefte van ongeveer 80 ha netto aan bedrijventerreinen terwijl er met de realisatie van de huidige plannen slechts 25 ha netto bedrijventerrein beschikbaar komt.
Daarom zetten de Greenportgemeenten zwaar in op upgrading en waar mogelijk intensivering van ruimtegebruik van verouderde delen van de huidige voorraad van ruim 500 ha bedrijventerrein. Dit moet in 2030 ongeveer 40 ha ruimtewinst opleveren (8%). Daarnaast is er binnen afzienbare termijn uitbreidingsruimte nodig van 40 ha.
De visie voorziet in een uitbreiding van het bedrijventerrein Gravendam met 7 ha netto. De ruimtereservering is gelegen aan de noordzijde van het bedrijventerrein. Er wordt vooralsnog van uitgegaan van een uitbreiding na 2030. Het bedrijventerrein Delfweg is specifiek gericht op Greenport gerelateerde bedrijvigheid.
Op de visiekaart is het bedrijventerrein Gravendam als volgt weergegeven.
Uitsnede kaart ISG
Met de herstructureringsplannen en de nieuwe terreinen zorgt de Greenport voor de dynamiek die nodig is om economisch vitaal te kunnen blijven en daarmee concurrentiekracht en een aantrekkelijk vestigingsklimaat te behouden. Tegelijkertijd moet de Greenport rekening houden met de grote druk op de ruimte in de regio. Dat betekent selectief omgaan met vestigingsaanvragen.
Structuurvisie Kernen Noordwijkerhout en De Zilk 2020 (2010)
De gemeente Noordwijkerhout heeft voor een gedeelte van het grondgebied van de gemeente Noordwijkerhout een structuurvisie opgesteld. Een structuurvisie geeft richting aan de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente en is de basis voor bestemmingsplannen. De looptijd voor de structuurvisie is tot 2020.
Uitgangspunt voor het aspect economie is dat tot 2020 voldoende ruimte beschikbaar is op bestaande bedrijventerreinen. De twee bedrijventerreinen in de gemeente (Gravendam en Delfweg) hebben een verschillend karakter. Gravendam is planologisch ontwikkeld als bedrijventerrein en is te kenmerken als een regulier gemengd bedrijventerrein.
De gemeente Noordwijkerhout wil in de toekomst bedrijven zo goed mogelijk kunnen faciliteren in de vraag naar ruimte. Tot 2020 is voldoende ruimte beschikbaar op bestaande locaties. Om ook verder in de toekomst voldoende ruimte te kunnen bieden aan de ontwikkeling van de bedrijvigheid in Noordwijkerhout, zal ingezet worden op herstructurering van bedrijventerreinen en zal eventueel het areaal aan bedrijventerrein binnen de gemeente uitgebreid moeten worden.
Uitsnede visiekaart
Economische Visie Noordwijkerhout (2009)
In de Economische Visie zijn de ambities (kwantitatief, kwalitatief en arbeidsmarkt) van de gemeente ten aanzien van de economische thema's geformuleerd. Deze ambities zijn doorvertaald in een actieprogramma, uitgesplitst in korte-termijn- en lange-termijnacties.
Op het bedrijventerrein Gravendam zijn vooral bedrijven binnen de sectoren industrie, bouwnijverheid en handel (groothandel) gevestigd. Daarnaast zijn er op het terrein ook vormen van dienstverlening gevestigd.
De gemeente Noordwijkerhout wil in de toekomst bedrijven zo goed mogelijk kunnen faciliteren in de vraag naar ruimte. Naast het ontwikkelen van een nieuw bedrijventerrein kan ook door middel van inbreiding op bestaande bedrijventerreinen ruimtewinst worden behaald en schuifruimte worden gecreëerd. De gemeente gaat actiever sturen op inbreidingsmogelijkheden. Dit doet zij door middel van maatwerk te verlenen aan intensiveringsvraagstukken van individuele ondernemers. Hierbij wordt nut en noodzaak van een nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein zorgvuldig afgewogen.
De laatste jaren vestigen zich steeds meer andere typen bedrijven op bedrijventerreinen, zoals perifere detailhandel en publieke/zakelijke dienstverleners. Het toestaan van publieke en zakelijke dienstverleners heeft ervoor gezorgd dat er minder uit te geven grond beschikbaar is geweest voor het faciliteren van reguliere bedrijvigheid. Omdat Noordwijkerhout te maken heeft met een schaarste aan grond, kiest zij er daarom voor om haar nieuwe bedrijventerreinontwikkeling in principe alleen te bestemmen voor reguliere bedrijven. Dat wil zeggen dat er geen zelfstandige publieksgerichte activiteiten, zakelijke dienstverlening en detailhandel op nieuwe bedrijventerreinen wordt toegestaan.
Voor de bestaande bedrijventerreinen geldt dat in principe geen nieuwe detailhandelsactiviteiten toegevoegd mogen worden. Toevoeging van detailhandel wordt in principe alleen in het centrum van Noordwijkerhout gefaciliteerd. De vestiging van publieke en zakelijke dienstverlening wordt met maatwerk afgewogen. In eerste instantie is voor deze functies een plek in het centrum of de kern wenselijk. Indien hiervoor geen geschikte plek kan worden gevonden zal met maatwerk afgewogen worden of vestiging op Gravendam gewenst is.
Bestemmingsplan Bedrijventerrein 's-Gravendamseweg (1996)
Een groot deel van het bedrijventerrein valt momenteel onder het regiem van het bestemmingsplan Bedrijventerrein 's-Gravendamseweg. Dit bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad op 24 oktober 1996 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 3 juni 1997.
Het bestemmingsplan voorzag in een uitbreiding van het bedrijventerrein aan de oostzijde door middel van een uit te werken bestemming. Dit gedeelte is inmiddels uitgewerkt en gerealiseerd.
In de voorschriften van het bestemmingsplan zijn detailhandelsbedrijven en zelfstandige kantoren uitgesloten. Uitsluitend reguliere bedrijven zijn toegestaan. Wel is een vrijstellingsbevoegdheid opgenomen voor het toestaan van perifere detailhandel, mits vooraf van Gedeputeerde Staten een verklaring van bezwaar was ontvangen.
Het vigerende bestemmingsplan biedt dus weinig flexibiliteit als het gaat om andere functies dan reguliere bedrijvigheid. Geconcludeerd kan worden dat gezien de huidige diversiteit aan functies op het bedrijventerrein in veel gevallen een keuze is gemaakt om de mogelijkheden te verruimen gezien het beleid van hogere overheden.
Functionele Visie Bedrijventerrein Gravendam (2013)
De Functionele Visie Bedrijventerrein Gravendam is op 22 januari 2013 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. In deze Functionele Visie staat de volgende vraagstelling centraal: Wat is de gewenste functionele structuur van bedrijventerrein Gravendam? In de visie komen de volgende onderwerpen aan bod:
In de visie wordt aangegeven dat Gravendam een modern bedrijventerrein is met (inter)nationaal opererende bedrijvigheid. Tegelijk heeft het bedrijventerrein Gravendam een belangrijke lokale economische functie voor Noordwijkerhout. Naast ondernemingen met lokale 'wortels' zijn er een aantal consumentgerichte functies (perifere detailhandel en diensten/cultuur/sport) gevestigd. De functie van Gravendam als verlengde van Noordwijkerhout betekent enerzijds dat bepaalde consumentgerichte functies op het terrein passen. Anderzijds houdt het vooral in dat het bedrijventerrein een belangrijke pijler is onder de lokale economie. Vestiging van gemengde bedrijvigheid moet dan ook prioriteit hebben op Gravendam. Wel is een beperkte verruiming van de mogelijkheden voor vestiging consumentgerichte functies mogelijk in het gebied rond de Gieterij (zie onderstaande afbeelding).
Visiekaart behorende bij de Functionele Visie Bedrijventerrein Gravendam
De uitwerking van de fysieke mogelijkheden tot het bieden van enige ruimte aan perifere detailhandel en overige consumentgerichte functies dient te worden verwerkt in het te actualiseren bestemmingsplan. De Functionele Visie biedt de bouwstenen voor de planologische borging in het bestemmingsplan.