Plan: | Dijkpolder |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0556.72BPDijkpolder-0002 |
Provinciale Structuurvisie Visie op Zuid-Holland (actualisering 2012)
De kern van de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.
Het plangebied is aangeduid als stads- en stedelijk gebied. De ontwikkeling van de Dijkpolder past hiermee binnen de structuurvisie van de provincie.
Om doorwerking van provinciale belangen te borgen, is een aantal beleidsuitgangspunten opgenomen in de Verordening Ruimte.
Verordening Ruimte
In samenhang met de structuurvisie is ook de Verordening Ruimte opgesteld. De regels in deze verordening zijn bindend en werken door in gemeentelijke bestemmingsplannen. Het volgende artikel is relevant voor het bestemmingsplan: 'Om het stedelijk netwerk te versterken, kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan.'
Het plangebied valt binnen de aangegeven bebouwingscontouren. De ontwikkeling van de Dijkpolder past hiermee binnen de verordening.
Uitsnede kaart actuele bebouwingscontouren
In artikel 2 zijn algemene regels ter zake van bestemmingsplannen opgenomen:
Regionale afstemming
Een bestemmingsplan dat betrekking heeft op een nieuwe ontwikkeling met wonen, bedrijven, zelfstandige kantoren, detailhandel en andere stedelijke voorzieningen voorziet in een aantoonbare behoefte en is gebaseerd op een regionale visie op het programma terzake of is ten minste regionaal afgestemd. De toelichting van het bestemmingsplan bevat hierover een verantwoording.
Op de behoefte en regionale afstemming wordt nader ingegaan in paragraaf 2.5. Regionale afstemming heeft plaatsgevonden in het kader van RR2020. De locatie is in diverse beleidskaders opgenomen als nieuwe woningbouwlocatie.
Ladder voor duurzame verstedelijking
Een bestemmingsplan dat betrekking heeft op een nieuwe ontwikkeling met wonen, bedrijven, zelfstandige kantoren, detailhandel en andere stedelijke voorzieningen houdt rekening met de navolgende voorkeursvolgorde:
De toelichting van het bestemmingsplan bevat hierover een verantwoording.
De locatie ligt binnen bestaand stedelijk gebied en voldoet daarmee aan de voorkeursvolgorde.
Kantoren
Voor de werklocatie Lely Agri Groep is in 2012 een bestemmingsplan vastgesteld, waarin 7.000 m² kantooroppervlak mogelijk is gemaakt. Dit is in strijd met artikel 7 lid 1 van de Verordening Ruimte. Om de kantoren toch mogelijk te maken, heeft de gemeente Maassluis ontheffing van de Provinciale verordening aangevraagd. Deze ontheffing is op 31 januari 2012 verleend. In deze ontheffing (Bijlage 1) is opgenomen dat, in afwijking van de verordening, op de locatie Weverskade 60 een oppervlakte van 7.000 m² aan kantoren mag worden gerealiseerd. Hierbij moet op de locaties Weverskade 60 en 110 in totaal samen 4.000 m² aan kantoren aan de voorraad worden onttrokken. Op de Weverskade 60 is in de huidige situatie 1.000 m² kantooroppervlak aanwezig, op de Weverskade 110 4.000 m². In dit bestemmingsplan wordt aan de Weverskade 60 (inclusief de nieuwe bedrijfslocatie) 7.000 m² kantoren toegestaan. Op de locatie aan de Weverskade 110 blijft de bestaande oppervlakte van 1.000 m² kantoren toegestaan.
Hiermee past dit bestemmingsplan binnen de provinciale verordening en de verleende ontheffing van de provincie.
Detailhandel
In de verordening is een mogelijkheid opgenomen voor kleinschalige datailhandel buiten de centra, zoals buurt- en gemakswinkels. Het bestemmingsplan voldoet hieraan, aangezien de oppervlakte van de vestigingen is gemaximaliseerd tot 200 m² bvo.
Ruimtelijke kwaliteit en beeldkwaliteitsparagraaf
Een bestemmingsplan voor gronden gelegen buiten de bebouwingscontouren, of voor gronden binnen maar aansluitend aan de bebouwingscontouren, dat een nieuwe ontwikkeling mogelijk maakt waarvan ruimtelijke effecten zijn te verwachten in het buitengebied of met uitstraling naar het buitengebied, levert een bijdrage aan de ambities behorende bij de kwaliteitskaart van de provinciale structuurvisie door de ruimtelijke kwaliteiten van het gebied te behouden en te versterken. De toelichting van het bestemmingsplan bevat hierover een verantwoording, vervat in een beeldkwaliteitsparagraaf.
De locatie grenst aan de bebouwingscontour die langs de A20 ligt. Door de barrière van de snelweg en de aanleg van een geluidswal zijn geen ruimtelijke effecten naar het buitengebied te verwachten.
Voor de locatie is een separaat beeldkwaliteitsplan opgesteld.
Landschapsontwikkelingsperspectief Midden-Delfland
Als uitwerking van de kwaliteitskaart uit de Provinciale Structuurvisie, worden 16 gebiedsprofielen opgesteld. De topgebieden cultuurhistorie, zoals opgenomen in de Provinciale Structuurvisie, vervallen op het moment dat alle gebiedsprofielen zijn vastgesteld. De regioprofielen cultuurhistorie worden opgenomen in de gebiedsprofielen ruimtelijke kwaliteit. Daar waar een gebiedsprofiel is vastgesteld, vervalt het regioprofiel.
Het gebiedsprofiel Midden-Delfland is het eerste profiel in deze reeks. In dit profiel is een beschrijving van karakteristieken, uitgangspunten, kwaliteiten en ambities voor het open agrarisch landschap van Midden-Delfland opgenomen.
Een aantal aspecten vanuit het gebiedsprofiel Midden-Delfland zijn van toepassing op de Dijkpolder. Dit betreft allereerst het hoofdwegpanorama, dat geldt langs de A20. Dit panorama zal in de toekomst bepaald worden door de nieuwe geluidswal. Ten tweede geldt het aspect water als structuurdrager. Aan de west- en noordzijde van het plangebied loopt de boezem van de Dijkpolder. Deze zal enerzijds landschappelijk ingepast worden, onder meer door de aanleg van natuurvriendelijke oevers, anderzijds blijft de bestaande stad-landverbinding onder de rijksweg A20 behouden. Verder speelt het aspect Linten blijven linten. De Weverskade is aangeduid als Boezemlint en als cultuurhistorisch waardevol lint. Dit lint blijft in de toekomst een bijzondere rol vervullen.
De ontwikkeling past daarmee binnen het beleid zoals opgenomen in het landschapsontwikkelingsperspectief.
RR2020 (2005)
Het Ruimtelijk plan Regio Rotterdam (RR2020) heeft de volgende hoofddoelstellingen:
Het RR2020 heeft na vaststelling van de Provinciale Structuurvisie geen status meer als streekplan, maar blijft wel als regionaal beleidsstuk van kracht.
Met betrekking tot dit laatste zet de nota in op transformatie en herstructurering van bestaande woon- en werkmilieus. Ook een goed evenwicht tussen huur- en koopwoningen is daarbij van belang. Daarnaast moet er bij het ontwikkelen van woon- en werkmilieus meer ingespeeld worden op specifieke kwaliteiten (rivieren, dynamiek van de haven, historische plekken, etc.).
De locatie Dijkpolder is op de verbeelding van RR2020 aangegeven als te ontwikkelen stads- en dorpsgebied. De ontwikkeling past binnen het beoogd woonmilieu 'suburbaan exclusief'.
Verstedelijkingsprogramma Zuidvleugel 2010-2020 (2010)
In het verstedelijkingsprogramma Zuidvleugel 2010-2020 is voor de regio Rijnmond een bouwprogramma van 65.000 woningen afgesproken met het Rijk. Ook is aangegeven dat Rijk en regio gezamenlijk op zoek gaan naar oplossingen voor knelpunten in diverse woningbouwprojecten.
Op weg naar een gezonde woningmarkt, Verstedelijkingsscenario 2020 Regio Rotterdam (2010)
De nadruk op de kwaliteit van de woonmilieus neemt niet weg, dat er een programma ligt van 65.000 nieuwbouwwoningen en 30.000 te slopen woningen tot 2020. De provincie Zuid-Holland en het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel hanteren hetzelfde programma en een inventarisatie bij gemeenten naar hun verwachtingen over de bouwproductie komt uit op een vergelijkbaar aantal. De aantallen fungeren als richtsnoer in de te maken verstedelijkingsafspraken.
De prognoses die jaarlijks verschijnen vertonen hevige fluctuaties. Om corporaties, marktpartijen en gemeenten zekerheid te bieden, fluctueert het nieuwbouwprogramma niet mee. Het aantal van 65.000 blijft daarom overeind. Dat aantal doet ook recht aan de ambitie van een gezonde woningmarkt: het realiseren van een veelzijdiger en aantrekkelijker woningaanbod dat meer bewoners aan de regio bindt.
Dijkpolder is hierin opgenomen als enige grotere locatie met een suburbaan exclusief woonmilieu binnen de Stadsregio Rotterdam en daarmee ook binnen de subregio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.
Programma tot 2020, bron Verstedelijkingsscenario 2020