direct naar inhoud van 7.5 Horeca
Plan: Stationsgebied e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0556.66BPStationsgebied-0004

7.5 Horeca

Normstelling en beleid
Bij horeca wordt ernaar gestreefd om de milieubelasting voor omliggende woningen zoveel mogelijk te beperken door eisen te stellen aan de toelaatbaarheid van de activiteiten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Staat van Horeca-activiteiten (zie bijlage 2). Aanwezige horecagelegenheden worden volgens deze Staat ingeschaald in verschillende categorieën. Via deze categorieën wordt aangegeven of de milieubelasting van een horeca-activiteit ter plaatse toelaatbaar is.

Onderzoek
In het plangebied zijn verschillende horeca-activiteiten aanwezig. Het betreffen een restaurant aan de Burgemeester de Jonghkade, een café en een koffiehuis aan de Fenacoliuslaan en een hotel aan de Piet Heinstraat. Er worden geen nieuwe horeca-bedrijven binnen het plangebied mogelijk gemaakt.

Algemene toelaatbaarheid
Het plangebied bestaat hoofdzakelijk uit woongebieden. Alleen de wijk ’t Hoofd kan, gezien de ligging langs spoor en Nieuwe waterweg gekenmerkt worden als een gemengd gebied. In een dergelijk gebied worden horeca-bedrijven uit de categorieën 1a en 1b toelaatbaar geacht. Dit zijn (deels winkelondersteunende) horeca-activiteiten die in beginsel alleen overdag en 's avonds geopend zijn en daardoor slechts beperkte hinder voor omwonenden veroorzaken.

Horeca-inventarisatie
De binnen het plangebied aanwezige horecabedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de Staat van Horeca-activiteiten. Hieruit blijkt dat er 4 horecabedrijven in het plangebied aanwezig zijn. Het betreft:

  • een restaurant aan de Burgemeester de Jonghkade. Dit bedrijf behoort tot categorie 1b van de Staat van Horeca-activiteiten en valt daarmee binnen de algemene toelaatbaarheid;
  • een restaurant aan de Fenacoliuslaan. Dit bedrijf behoort tot de categorie 1c van de Staat van Horeca-activiteiten en valt daarmee binnen de algemene toelaatbaarheid;
  • een café aan de Fenacoliuslaan. Dit bedrijf behoort tot de categorie 2 van de Staat van Horeca-activiteiten en valt daarmee buiten de algemene toelaatbaarheid en is middels een aanduiding mogelijk gemaakt;
  • een hotel aan de Piet Heinstraat. Dit bedrijf behoort tot de categorie 1b van de Staat van Horeca-activiteiten en valt daarmee binnen de algemene toelaatbaarheid.

Conclusie
In dit bestemmingsplan wordt door de gehanteerde toelaatbaarheid zorg gedragen voor een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van de woningen en worden de bestaande horeca-bedrijven niet in hun functioneren belemmerd.