direct naar inhoud van 4.5 Wonen
Plan: Landelijk Gebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0553.bplg2012-vgx1

4.5 Wonen

Het buitengebied van Lisse is in veel opzichten een aantrekkelijk woongebied. Er zijn vele burgerwoningen in velerlei vorm. Veel woningen zijn in vroegere tijden gebouwd als burgerwoning, maar er zijn ook veel voormalige agrarische bedrijfswoningen die nu als burgerwoning in gebruik zijn. Voor de inhouds-, oppervlakte- en hoogtematen is de regeling, zoals opgenomen in de Kadernota, aangehouden en waar nodig afgestemd op de vigerende regeling.

4.5.1 Begrippen

Voor de eenduidigheid worden voor het 'wonen' de volgende begrippen gehanteerd:

  • bedrijfswoning:

een woning in of bij een gebouw of op een terrein, die slechts is bestemd voor bewoning door (het huishouden van) een persoon, wiens huisvesting daar noodzakelijk is, vanwege de bestemming van het gebouw of het terrein.

  • woning of wooneenheid:

een complex van ruimten, dat blijkens zijn indeling en inrichting bestemd is voor de huisvesting van niet meer dan één huishouden.

  • huishouden:

persoon of groep personen die een huishouding voert, waarbij sprake is van onderlinge verbondenheid en continuïteit in de samenstelling ervan; bedrijfsmatige kamerverhuur wordt daaronder niet begrepen.

  • pension:

een woning, waarin op kleine schaal tegen vergoeding nachtverblijf al dan niet met ontbijt wordt verstrekt, zonder exploitatie van zaalaccommodatie; een en ander mits niet meer dan één of twee kamers door de bewoner of eigenaar/bewoner van een woning aan niet meer dan in totaal vier personen worden verhuurd, dit mits de gezamenlijke woonvloeroppervlakte niet meer bedraagt dan 30% van totale woonvloeroppervlakte van de woning, zulks met een maximum van 40 m².

  • kamerverhuur:
    • 1. een samenstel van verblijfsruimten, uitsluitend of mede bestemd of gebruikt om daarin anderen dan aan de rechthebbende en de personen behorende tot diens huishouden, woonverblijf, niet in de zin van zelfstandige woongelegenheid, te verschaffen, al dan niet met gehele of gedeeltelijke verzorging;
    • 2. een en ander kan onder meer blijken uit het feit dat voor de kamers afzonderlijk huur wordt berekend en/of betaald en elke kamer zelfstandig wordt bewoond, waarbij al dan niet sprake is van enkele gemeenschappelijke voorzieningen; onder de definitie van kamerverhuur valt niet:
      • a. de verhuur van één of twee kamers door de bewoner of eigenaar/bewoner van een woning aan niet meer dan in totaal vier personen, dit mits de gezamenlijke woonvloeroppervlakte niet meer bedraagt dan 30% van de totale woonvloeroppervlakte van de woning, zulks met een maximum van 40 m²; door het gemeentebestuur wordt degene aangewezen die in het kader van deze regels als bewoner wordt aangemerkt;
      • b. de verhuur van (een gedeelte van) de woning ten behoeve van verblijfsrecreatie.

4.5.2 Arbeidsmigranten

Sinds de openstelling van de Europese grenzen op 1 juli 2007 staat het voor inwoners van de Europese Unie vrij om in de gehele Europese Unie te verblijven en tevens te werken. Dit heeft als gevolg dat er diverse groepen Europeanen naar Nederland komen om hier tijdelijk te werken. Deze tijdelijke migranten verblijven voor een korte periode in Nederland en zoeken daarbij een onderkomen dat zij voor deze tijd kunnen bewonen. Bovenstaande begrippen worden opgenomen om regie te houden over de huisvesting van arbeidsmigranten en om maatwerk te kunnen leveren bij concrete ontwikkelingen. Aanvullend is de volgende algemene gebruiksregel opgenomen:

  • het gebruik van woningen anders dan voor één huishouden is niet toegestaan.

4.5.3 Bouwvlak en bouwmogelijkheden woningen

Alle bestaande woningen worden voorzien van een maatwerk bouwvlak afgestemd op de vigerende regeling waarbij het volgende geldt:

vigerende plan   dit bestemmingsplan  
Wonen   Wonen met bouwvlak  
Erf   Wonen - Erf  
Tuin   Tuin  

Per bouwvlak is aangegeven hoeveel woningen hier gebouwd mogen worden.

Er is uitgegaan van een uniforme regeling voor wat betreft:

  • de inhoudsmaat van de woning inclusief aanbouwen: maximaal 750 m³;
  • de oppervlakte van bijgebouwen en overkappingen: maximaal 50 m²;
  • de bouwhoogte: maximaal 10 m.

Voor de maximale goothoogte van woningen is aangesloten bij de vigerende regeling. De betreffende hoogtes worden op de verbeelding aangegeven.

Voor enkele landhuizen geldt een afwijkende regeling waarbij aangesloten is op de bestaande situatie. Dit geldt eveneens voor de combinatiefuncties Wonen - Kantoor en Wonen - Detailhandel.

Ondergronds bouwen

Om te voorzien in de behoefte aan ondergrondse (woon)vertrekken, worden hiertoe mogelijkheden geboden onder de volgende voorwaarden:

  • de ondergrondse vertrekken zijn alleen van binnenuit toegankelijk;
  • de ondergrondse vertrekken komen niet voorbij de buitenmuren van de woning;
  • het gaat om maximaal één bouwlaag;
  • de inhoud van de ondergrondse vertrekken telt niet mee bij de inhoudsmaat van de woning;
  • het peil rond de woning wordt niet kunstmatig verhoogd.

Nieuwbouw woningen

De nieuwbouw van burgerwoningen in het buitengebied is al lange tijd aan strenge regels gebonden. Ook nu is de nieuwbouw van woningen niet toegestaan, uitgezonderd de Greenportwoningen en de Ruimte voor Ruimte-woningen. Deze nieuwe woningen worden via een afzonderlijke procedure mogelijk gemaakt.

Beroep- en bedrijf-aan-huis

Voor beroepen en bedrijven is aangesloten bij de vigerende bestemmingsplannen en gemeentelijke handboeken. Indien in beide documenten geen regeling is opgenomen wordt de volgende specifieke gebruiksregel gehanteerd:

  • de vloeroppervlakte ten behoeve van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten bedraagt ten hoogste 25% van de vloeroppervlakte van de betrokken woning met een maximum van 40 m².

Voorzieningen bij de woningen

Binnen de woonbestemming is het hobbymatig houden van dieren, waaronder paarden, toegestaan. In dit kader worden ook paardenbakken toegestaan onder de volgende voorwaarden:

  • paardenbakken zijn uitsluitend binnen de bestemming Wonen - Erf toegestaan;
  • het oppervlak bedraagt ten hoogste 800 m²;
  • paardenbakken worden gerealiseerd op een afstand van ten minste 25 m van woningen van derden;
  • lichtmasten zijn niet toegestaan;
  • voorzien moet worden in een passende landschappelijke inpassing.