Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Delftse Jaagpad
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0546.BP00046-0302

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Leiden 2025 (2009)
Op 17 december 2009 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie 2025 vastgesteld. De structuurvisie bouwt voort op het Structuurplan Boomgaard van Kennis en de in 2004 vastgestelde Ontwikkelingsvisie: Leiden stad van ontdekkingen. Op de punten die niet in deze structuurvisie zijn opgenomen, is de Boomgaard van Kennis van toepassing. Voor de overige aspecten is de structuurvisie hiervan de ruimtelijke vertaling. daarnaast is bij het opstellen van de structuurvisie gebruik gemaakt van de Regionale Structuurvisie van Holland Rijnland. De prioriteiten die in de Regionale Structuurvisie voor Leiden zijn benoemd, vormen het uitgangspunt van de structuurvisie.
 
De uitgangspunten van de structuurvisie zijn het bestaande beleid en de ambities en verwachtingen die in het overleg met partijen en partners zijn geformuleerd. Dit heeft geleid tot een structuurvisie met de volgende ambities:
  • De historische binnenstad wordt beter op de kaart gezet;
  • Het Bioscience Park en de kenniseconomie worden verder ontwikkeld;
  • De bereikbaarheid wordt verbeterd;
  • De groene en blauwe structuren in en rondom de stad worden versterkt en verbonden;
  • De kansen die zich in het Stationsgebied, Transvaal/ Vondellaan en op de Waard aanbieden worden benut om met wonen en werken een bijdrage te leveren aan de versterking van de kennisstad.
 
Afbeelding 12: Uitsnede structuurplankaart Leiden
 
Op de plankaart van de structuurvisie is onderhavig plangebied aangewezen als ontwikkellocatie, genaamd de Vlietzone. Dit heeft te maken met een mogelijk nieuw te ontwikkelen verkeersentree ten westen van het plangebied. Hierdoor zal het plangebied de nieuwe entree van Leiden vormen. Dit vraagt om een ontwikkeling die het gebied een representatieve uitstraling zal geven. Dit ontwikkelgebied is afhankelijk van de realisatie van de mogelijk nieuwe westelijke entree, de Rijnlandroute. Aangezien de financiering en het feitelijk tracé van deze route nog onduidelijk zijn is deze ontwikkeling op de langere termijn gesteld.  
 
Het plangebied staat in de structuurvisie aangemerkt als ontwikkellocatie met het oog op de nieuwe entree van Leiden. Naar verwachting wordt dit echter over een langere termijn gerealiseerd. De daadwerkelijke invulling is afhankelijk van een nog op te stellen gebiedsvisie. Er is gekozen om voor de tussenliggende tijd het gebied middels een consoliderend bestemmingsplan te bestemmen.
3.3.2 Structuurplan Boomgaard van kennis
Het Structuurplan van Leiden Boomgaard van Kennis is vastgesteld in 1995 en beschrijft in hoofdlijnen de meest gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Leiden. Het is bedoeld als sturingskader voor op te stellen bestemmingsplannen. De drie pijlers zijn de versterking van de kennisintensieve werkgelegenheid, het gebruik van de monumentale binnenstad en het bieden van gevarieerde woonmilieus. Ook hier is geconstateerd dat in het stedelijk gebied van Leiden nagenoeg geen ruimte meer is voor geschikte bouwlocaties. Bij het binnenstedelijk realiseren van (woning)bouwopgaven wordt dus gestreefd naar doelmatig ruimtegebruik en een verbetering van de stedenbouwkundige vervlechting en ruimtelijke kwaliteit.
De pijlers worden uitgewerkt aan de hand van de volgende thema's:
  • de stedelijke contour;
  • de stadsgebieden;
  • de stedelijke zones;
  • de groenstructuur;
  • de schaalniveaus;
  • de intensivering van functies;
  • fietsverkeer;
  • openbaar vervoer;
  • autoverkeer.
In het structuurplan wordt aandacht geschonken aan de belangrijke functie van de binnenstad. Deze binnenstad wordt gekenmerkt door een middeleeuwse en 17e eeuwse stadsplattegrond, omgeven door een groene singel, met daarbinnen een stelsel van grachten en een groot aantal monumenten.
  
Onderhavig plan betreft een consoliderend bestemmingsplan. Onderhavig plan is daarmee in overeenstemming met het structuurplan ‘Boomgaard van Kennis’.
3.3.3 Gebiedsvisie Leiden Zuidwest
In de Gebiedsvisie behoort de Vlietzone tot de zogenaamde uitzonderingsgebieden die geen onderdeel van de Gebiedsvisie vormen. Dat komt omdat het gebied in gebruik, bebouwing en inrichting wezenlijk anders is dan het woongebied van Leiden Zuidwest en door mogelijke toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen er een stedenbouwkundige ontwerpvisie voor ontwikkeld dient te worden. Voorgaande sluit aan bij de typering van het gebied in de structuurvisie.
 
  
Uitsnede gebiedsvisie Leiden Zuidwest