direct naar inhoud van 5.3 Groenstructuur
Plan: Leiden Noordwest
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0546.BP00002-0301

5.3 Groenstructuur

De belangrijkste drager van de groenstructuur is de Leidse Hout. De Leidse Hout is een stadspark, dat is aangelegd in de eerste helft van de 20e eeuw. Het park grenst aan de gemeente Oegstgeest en wordt begrensd door de Warmonderweg, Van Slingelandtlaan, Van Beuningenlaan, Antonie Duycklaan, Houtlaan en de Groene Maredijk. Het park is vanuit verschillende richtingen te bereiken.

Oorspronkelijk bestond het park uit een wandelpark en een sportpark. Na de tweede wereldoorlog is daar het 'Bospark' aan toegevoegd. Het park is gecreëerd als volkspark voor arbeiders. In de Leidse Hout zijn historische kenmerken nog altijd zichtbaar. De basis voor het ruimtelijk ontwerp vormde het bestaande polderlandschap.

Het park heeft verschillende recreatieve en sportieve elementen. Zowel een tennispark, atletiekbaan als een voetbalpark zijn onderdeel van, of grenzen aan de Leidse Hout. Veel mensen maken gebruik van het park, met name in de weekenden en tijdens evenementen. Ook in natuurlijk opzicht is het park zeer waardevol. Het biedt goede leefomstandigheden voor flora en fauna. Het park biedt geschikte schuil-, foerageer-, broed- en nestgelegenheden voor verschillende soorten dieren en bezit waardevolle en kenmerkende bomenrijen en boomgroepen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0546.BP00002-0301_0024.jpg"  
Groenstructuur Leiden Noordwest