Plan: | Herstructurering School- en Talmastraat Leerdam |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0545.BPSCHOOLTALMA-VS01 |
De bijzondere uitstraling van de huidige bebouwing aan de Talmastraat is de inspiratie voor de toekomstige architectuur. De woningen zijn in de jaren '20/'30 van de vorige eeuw gebouwd, passend bij de stijl van een tuindorp. Ze worden gekenmerkt door een grote mate van afwisseling. Karakteristieken voor deze stijl zijn:
Deze elementen zullen zoveel mogelijk terugkomen in de nieuwe architectuur, zonder dat het een kopie van het verleden is. De korte bloklengte kan bijvoorbeeld vertaald worden in een versprongen rooilijn. De lage goten kunnen afgewisseld worden met hoge goten om de gewenste variatie in het beeld te krijgen.
In het toekomstige plan zal een overhoekse oriëntatie van groot belang zijn. 'Ogen op straat' dragen bij aan het gevoel van sociale veiligheid en bieden toezicht op spelende kinderen. Dit kan een raam zijn op de begane grond, een erker of een voordeur. Dit komt voor aan de Patrimoniumstraat, het Burgemeester Meesplein, de Tiendweg en de speelplek rondom de Parkstraat.
Een belangrijke karakteristiek is de groene uitstraling van de buurt. Groene erfafscheidingen/ hagen dragen bij aan dit beeld, met name waar zijtuinen grenzen aan het openbaar gebied. Ook de erfafscheidingen aangrenzend aan de parkeerhoven leveren een bijdrage aan de verblijfskwaliteit op het parkeerterrein. Bomen en heesters, geregisseerde bergingen en erfafscheidingen zijn hierbij van belang. Op sommige plekken grenzen de achtertuinen van de bestaande woningen aan de Folpert van ter Leedestraat en de Jeekelstraat aan een parkeerhof.
Er is verschil tussen woningen aan de oost- en westzijde van de singel. Aan de oostzijde liggen woningen met een grote voortuin, een wandelpad voorlangs en een flauw talud aan de singel. Dit biedt mogelijkheden voor de bewoners om veel van hun voortuin gebruik te maken, temeer omdat de achtertuinen hier op het noordoosten gericht zijn. Een bijzonder element als een veranda en een voorkantgerichte plattegrond, kunnen de kwaliteiten van deze ligging versterken.
Het appartementengebouw zal in schaal aansluiten op de omgeving. Met een maximale hoogte van vier lagen markeert het gebouw de entree van de wijk en sluit aan bij de hoogte van de woningen er omheen. Het gebouw heeft een terugliggende 4e laag of een kap, zodat de schaal van het gebouw visueel verkleind wordt. Door een pandsgewijze opbouw sluit het appartementengebouw aan bij de kleinschaligheid van de omgeving.
Het appartementengebouw heeft een uitnodigende uitstraling met woningen op de begane grond. Op de begane grond zorgt de snackbar voor levendigheid. De snackbar heeft mogelijk (deels) een overhoekse oriëntatie op het Burgemeester Meesplein, dit zorgt voor de verbinding tussen het plein en de singel.