Plan: | Stormpolder |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0542.BPStormpolder-oh01 |
Normstelling
Een geluidszone wordt vastgesteld rond industrieterreinen waar inrichtingen zijn gevestigd die "in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken" zoals bedoeld in de Wet geluidhinder (Wgh). Dergelijke bedrijven worden in de volksmond ook wel “grote lawaaimakers” genoemd. In dat kader is in het verleden voor het industrieterrein Stormpolder een geluidszone vastgesteld. Op grond van de wet behoort tot de geluidszone het gebied tussen het industrieterrein zelf en de buitengrens van de zone. Het industrieterrein zelf maakt dus geen deel uit van de geluidszone. Buiten een geluidszone mag de geluidsbelasting als gevolg van het betreffende industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen. Voor het gezoneerde industrieterrein zelf en daarop aanwezige bedrijfswoningen gelden geen geluidsnormen.
Referentiesituatie
In de huidige situatie maakt het plangebied deel uit van het gezoneerde industrieterrein Stormpolder. Hiervoor is in het verleden (1993) een geluidszone vastgesteld, zie figuur 'huidige situatie geluidszone Stormpolder'. Het deel van het plangebied dat buiten het gezoneerde industrieterrein zelf valt maakt onderdeel uit van de geluidszone van de Stormpolder. Het natuurgebied in het zuidoosten van het plangebied maakt ook deel uit van deze geluidszone en behoort niet tot het gezoneerde industrieterrein. Het is hier namelijk niet toegestaan en wenselijk bedrijven te vestigen. Om de geluidsbelasting van het industrieterrein in de gaten te houden past de gemeente Krimpen aan den IJssel zonebewaking en zonebeheer toe.
Het plangebied ligt tevens deels binnen de industriële geluidzones van twee andere gezoneerde industrieterreinen. Het gaat om de geluidzones IJsselmonde Noordrand en De Zaag/De Noord.
Figuur 4.6: Huidige situatie geluidszone Stormpolder
Stormpolder
Het industriegebied Stormpolder omvat zowel het industrieterrein Stormpolder (grondgebied gemeente Krimpen aan den IJssel, het plangebied) als de industrieterreinen Nijverheidstraat en IJsseldijk (grondgebied gemeente Capelle aan den IJssel) als het industrieterrein Schaardijk (grondgebied Rotterdam). Op de verbeelding wordt de begrenzing van het gezoneerde industrieterrein opgenomen, als ook de geluidszone (voor zover deze in het plangebied ligt).
De vergunde situatie van de huidige aanwezige bedrijvigheid is weergegeven in het volgende figuur. Hierbij is voor de aanwezige meldingsplichtige bedrijven per bedrijf uitgegaan van de standaard geluiduitstraling van 50 dB(A) op 50 meter afstand in het rekenmodel ingevoerd (conform Activiteitenbesluit).
Figuur 4.7: Vergunde geluidsbelasting van bedrijvigheid in de huidige situatie (2011)
De Zaag/De Noord
Voor de geluidzone De Zaag/De Noord geldt dat de geluidszone reikt tot het natuur-/groengebied aan de oostzijde van het plangebied. De geluidszone wordt op de verbeelding opgenomen (voor zover deze in het plangebied ligt).
IJsselmonde Noordrand
De geluidzone IJsselmonde Noordrand is gelegen rond enkele gezoneerde terreinen op de zuidoever van de Maas in de gemeente Ridderkerk. De geluidszone reikt over het zuidelijk deel van het plangebied. Voor de bedrijventerreinen binnen de geluidzone IJsselmonde-Noordrand geldt echter dat de geluidrelevante bedrijfsactiviteiten sterk zijn afgenomen door transformatie van delen van het gezoneerde terrein naar woningbouw. Deze transformatie is tevens aanleiding geweest voor de uitvoering van een saneringsprogramma. Het resultaat is dat de contouren na sanering op veel kortere afstand van het gezoneerde terrein zijn gelegen dan de huidige geluidzone. Hierop zijn de vastgelegde geluidsnormen in de omgeving afgestemd. De 50 dB(A)-contour na sanering reikt alleen tot het meest zuidelijke deel van het plangebied. De genoemde saneringscontouren zijn nog niet vastgelegd in de betreffende bestemmingsplannen: ook voor het bestemmingsplan Stormpolderwordt de vigerende geluidszone opgenomen.
De geluidszone van het industrieterrein IJsselmonde Noordrand wordt op de verbeelding opgenomen, voor zover deze binnen het plangebied ligt.
Geluidszones op de verbeelding
Dit betekent dat op de verbeelding op een deel van het plangebied zowel de aanduiding 'gezoneerd industrieterrein' ligt als de aanduiding 'geluidszone industrielawaai' (in verband met IJsselmonde Noordrand, De Zaag/De Noordrand en Stormpolder).
Milieueffecten ontwikkelingsmogelijkheden bestemmingsplan
In het bestemmingsplan worden geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen toegestaan. De betreffende geluidszones zijn dus niet relevant voor de ontwikkelingsmogelijkheden in dit bestemmingsplan.
Versterking maritiem cluster
In het bestemmingsplan (en het geluidruimteverdeelplan) is rekening gehouden met de door de bedrijvigheid aangeleverde inzichten over de versterking van het maritieme cluster, in afstemming met de buurgemeenten. Als ontwikkelingsmogelijkheid wordt grofweg gedacht aan een off-shore hub bij IHC, een overslagbedrijf bij Hollandia en scheepswerf (OGMS). De versterking van het maritieme cluster heeft tot gevolg dat zich in het plangebied mogelijk meer Wgh-inrichtingen vestigen (zoals scheepsbouw). Uit akoestisch onderzoek dat ten grondslag ligt aan dit bestemmingsplan en het geluidruimteverdeelplan blijkt dat de versterking van het maritieme cluster op specifieke locaties wel leidt tot enige toename van industrielawaai, maar dat nog steeds wordt voldaan aan de vastgestelde normen (zoals rondom het OGMS-terrein). Hierbij is rekening gehouden met het beperken van geluidproducerende activiteiten in de avond- en nachtperiode. Voor de akoestische situatie in geval van versterking van het maritieme cluster wordt verwezen naar figuur 4.8.
Figuur 4.8 Cumulatieve geluidsbelasting toekomstige situatie inclusief versterking maritiem cluster (bron: Geluidruimteverdeelplan Stormpolder)
Benutten overige bouwmogelijkheden
Zoals reeds in paragraaf 4.2.2 is aangegeven, zullen de overige bouwmogelijkheden benut worden voor hooguit middelzware bedrijvigheid. Dit betreffen geen bedrijven die in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken en die hooguit in categorie 3.2 vallen inclusief het aspect geluid. Hierbij valt te denken aan reguliere bedrijvigheid zoals groothandelsbedrijven, constructiebedrijven, autohandelaren, metaalbewerking, aannemers et cetera. In het onderzoek en het geluidruimteverdeelplan is rekening gehouden met het opvullen van braakliggende kavels met bedrijvigheid.
De mogelijkheden voor nieuwe bedrijvigheid en uitbreiding en wijziging van bestaandebedrijvigheid hebben geen relevant ander effect voor de geluidsbelasting op de woningen in de omgeving van het plangebied. Alle bedrijven op het gezoneerde bedrijventerrein tezamen zijn gebonden aan de cumulatieve geluidsnormen. Een van deze normen is 50 dB(A) op de grens van de geluidszone. Per saldo zal er dan ook geen sprake zijn van een verslechtering ten opzichte van de vastgestelde normen.
Uit akoestisch onderzoek ten behoeve van het geluidruimteverdeelplan (zie volgende alinea) blijkt dat aan de vastgestelde cumulatieve geluidsnormen wordt voldaan.
Relatie industrielawaai Stormpolder met geluidruimteverdeelplan
Het aspect industrielawaai wordt gereguleerd via de Wet geluidhinder en dit bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan wordt de begrenzing van het gezoneerd industrieterrein opgenomen. Daarnaast is een geluidruimteverdeelplan opgesteld. Hiermee is gewaarborgd dat de geluidsbelasting van alle bedrijven op het gezoneerde industrieterrein tezamen de normen niet overschrijdt (bewaking van de geluidzone). Het geluidruimteverdeelplan beschermt daarmee het woon- en leefklimaat in de omgeving van het industrieterrein. Het geluidruimteverdeelplan strekt tot een optimale verdeling van de beschikbare ruimte en een optimale geluidsverkaveling over de bedrijfskavels op het gezoneerde industrieterrein. Hiermee wordt voorkomen dat de beschikbare geluidsruimte door enkele bedrijfspercelen wordt gebruikt en voor de overige percelen geen geluidruimte meer beschikbaar is (in dat geval zou een bedrijf zich niet op een leeg kavel kunnen vestigen). Het geluidruimteverdeelplan voorkomt dat gronden braak komen te liggen of blijven liggen vanwege het ontbreken van geluidsruimte. Hiermee heeft de geluidruimteverdeling rechtstreeks invloed op het gebruik van gronden.
Binnen het geluidruimteverdeelplan is nog een algemene reserve aan geluidruimte aanwezig, naast de geluidruimte die op basis van actuele bedrijfsgegevens aan bedrijfskavels is toebedeeld.
Het geluidruimteverdeelplan is opgenomen in de regels van dit bestemmingsplan. Hiermee wordt in het ruimtelijk spoor zorg gedragen voor een optimale benutting en optimaal gebruik van de beschikbare bedrijfskavels op Stormpolder. Het geluidruimteverdeelplan maakt het in het kader van vergunningverlening aan bedrijven mogelijk om niet alleen te toetsen op milieuhygiënische gronden maar ook op grond van ruimtelijke motieven.
Op grond van het geluidruimteverdeelplan wordt een aanvraag getoetst aan de wettelijk vastgestelde grenswaarden (zonegrens en MTG's), maar tevens aan een zogenaamde signaalwaarde. De signaalwaarde heeft een communicatieve waarde voor initiatiefnemers die in de toekomst mogelijk woningbouw in de omgeving van het industrieterrein mogelijk willen maken en voor bedrijven die hun activiteiten willen uitbreiden. Bij overschrijding van de signaalwaarde moeten partijen in overleg treden. Hiermee kan de akoestische ontwikkeling van het industrieterrein worden afgestemd op de bestuurlijk gewenste richting zoals aangegeven in het gebiedsprofiel 'Rivierenland' (met de mogelijke ontwikkeling van een exclusief woonmilieu aan de oevers van de Nieuwe Maas). Het bestemmingsplan Stormpolder maakt hierbij op voorhand de transformatie naar woningbouw aan de rivierzone niet onmogelijk. Ook na versterking van het maritieme cluster is de geluidsbelasting langs de oever in het algemeen lager dan 55 dB(A). Hiermee is een eventuele transformatie naar woningbouw in de toekomst mogelijk, met een goede stedenbouwkundige inrichting voor enkele locaties waar de geluidsbelasting net boven de 55 dB(A) ligt.
De daadwerkelijke milieueffecten op het gebied van industrielawaai als gevolg van de vaststelling van dit bestemmingsplan zijn beperkt van aard. Er kan dan ook geconcludeerd worden dat de ontwikkelingsmogelijkheden in het bestemmingsplan niet tot relevante negatieve milieugevolgen zullen leiden. Er wordt ook in de toekomst voldaan aaan de vastgestelde normen. Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de Wet geluidhinder.