direct naar inhoud van 3.3 Bouwplan
Plan: Krimpenerwaard College
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLKrimpenerwaard-va01

3.3 Bouwplan

Geprognosticeerde programma

Het geprognosticeerde programma van het Krimpenerwaard College (bron: Hevo bv) luidt als volgt:

  • Er is een geprognosticeerd aantal leerlingen van 1.050. Voor gymnastiekonderwijs zijn 3 zalen berekend. Er wordt uitgegaan van een medegebruik in de avonduren/weekenden voor trainings- en competitiedoeleinden van sportverenigingen. Daarom is een sporthal nodig die voldoet aan NOC*NSF normen.

Beschrijving

Er is gekozen voor nieuwbouw van de school omdat dit in alle opzichten efficiënter is. Ook in stedenbouwkundig opzicht is er een voorkeur voor nieuwbouw omdat hierdoor de ruimtelijke structuur in dit deel van de gemeente kan worden versterkt.

De noordwestgevel van het geplande bouwvolume staat in de doorgetrokken rooilijn van de Middenweteringflats, waarin ook de gevel van het nieuwe gezondheidscentrum staat. De bebouwing vormt hier de zuidoostelijke begrenzing van het verlengde park Middenwetering. De noordoostgevel staat in de doorgetrokken rooilijn van de Goudenregenflat aan de Landszoom, die gevel begrenst de groenzone tussen de wijken Kortland en Langeland. Die groenzone heeft bij de Landszoom een breedte van 50 m; bij de geplande school 60 m en meer.

 

Het gebouw biedt ruimte aan lokalen, aula, corridors, werkplekken, garderobes, een pauzeruimte en een inpandige fietsenstalling. Voor een goede inpassing in de omgeving is een pauzeruimte met voldoende omvang noodzakelijk om het 'zwerven' van leerlingen in de omgeving tegen te gaan. In combinatie met het schoolgebouw worden inpandig een NOC*NSF-sporthal van 2.080 m2 en een clubgebouw van 445 m2 voor de christelijke korfbalvereniging KOAG gerealiseerd.

Grenzend aan het schoolterrein worden 3 kunstgraskorfbalvelden, een aantal jeu de boulesbanen en een speelplek aangelegd. De korfbalvelden hebben tevens de functie van schoolsportveld.

De school wordt in 3 lagen ontwikkeld met een bruto vloeroppervlakte van 7.350 m2. De totale terreingrootte bedraagt 7.630 m2. In de voorfase is gesproken over een mogelijk 4e bouwlaag. Hiermee wordt in de huidige plannen geen rekening gehouden. De maximale bouwhoogte is 14 m. Het gebouw zelf is ongeveer 12 m hoog (dat zijn 3 bouwlagen van de voor dit gebouw noodzakelijke bruto 4 m per verdieping). Het sportgebouw is iets hoger en loopt geleidelijk op tot circa 14 m door de lichtstraat die wordt aangebracht. Op het dak wordt nog een langwerpig gedeelte tot 16 m bouwhoogte bestemd. Dit omdat er een centrale verwarming dan wel ventilatie-inrichting op het dak kan worden gerealiseerd. In het schoolgebouw is een inpandige fietsenstalling opgenomen voor alle leerlingen en het personeel.

De kortste afstand van het schoolgebouw tot de omliggende woonbebouwing is ruim 60 m; er wordt ruimschoots voldaan aan de 2:1-belemmeringshoek. Doordat het bouwplan ten opzichte van de eerdere modellen is gedraaid, wordt de zichtlijn vanaf de woningen aan de Vijfkamp behouden.

De karakteristiek van het gebouw voor het Krimpenerwaard College

Het nieuwe gebouw voor het Krimpenerwaard College omvat naast de nieuwe huisvesting van de school, een sporthal en de clubruimte voor de korfbalvereniging KOAG. In de voorlopige ontwerpfase is in een interactief proces met de school en KOAG, met ontwerpteam en gemeente een uitgebreide modellenstudie besproken en beoordeeld.

Het volume staat met haar vrije vorm zwierig in de ruimte en maakt ruimte voor uitzicht vanaf de zijde van de Vijfkamp. Entree en plein zijn georiënteerd op het groen en het water. KOAG kijkt uit over de velden en heeft haar buitenruimte op de middag- en avondzon. De entree van de sporthal en de fietsenstalling onder de sporthal hebben een logische bereikbaarheid vanaf de toegangsweg. In de opzet van het gebouw hebben sportgedeelte, korfbalvereniging en school een eigen route, zodat gebruik door derden goed los te koppelen is van de school. Het gezicht van het Krimpenerwaard College wordt duidelijk in de kernwaarden 'houvast bieden, ruimte laten en samen leren'. Tijdens de ontdekkingsreis die de leerling maakt worden veiligheid, structuur, duidelijkheid en een gevoel van 'welkom zijn' geboden. Maar de leerling moet ook zijn vleugels kunnen uitslaan en in samenwerking met anderen betekenisvolle kennis kunnen vergaren en zich ontwikkelen. Het nieuwe gebouw voor het Krimpenerwaard College is daarom een school met een atrium als hart, dat de afdelingen verbindt en overzicht biedt, terwijl de eigen plek de vertrouwde leeromgeving vormt voor de groep en geborgenheid, veiligheid en houvast biedt. De nieuwe school biedt een stimulerende leeromgeving met diverse ruimten om elkaar te ontmoeten en samen te leren. De mediatheek ligt als informatie- en studieruimte in het atrium, het hart van de school en biedt ruimte voor verschillende manieren van leren. Het atriumdak zorgt ervoor dat daglicht doordringt tot diep in het hart van de school. De aula is gesitueerd terzijde van het hart, als transparante ontmoetingsplek aan het plein. Hierdoor is de aula goed apart te gebruiken, natuurlijk als pauzeruimte, maar ook voor voorstellingen, exposities en bijeenkomsten.

De vloeiende en markante vorm van het gebouw voegt zich op een natuurlijke manier in de open en groene ruimte. Aan de zijde van het plein maakt het gebouw een verwelkomend gebaar door de gevel naar binnen te laten knikken. Zowel in vorm, kleur als materiaal heeft de school een rustige en tijdloze uitstraling. De gevelbanden worden voorzien van een geprofileerde aluminium gevelbekleding met een wisselende amplitude. De witte kleur van deze banden vormt een contrast met de donkere, warme kleur van de kozijnen en dichte delen ertussen. De sporthal laat zich aan de westzijde en ook in de school zien. Samen zorgen de gekozen materialen voor een chique, tijdloze uitstraling.

 

Versterking hoofdgroenstructuur door nieuwe locatie Krimpenerwaard College

De nieuwbouw van het Krimpenerwaard College en de herontwikkeling van de omgeving biedt de mogelijkheid om de ruimtelijke structuur, met inbegrip van de groenstructuur, te versterken. Doelstelling is het verlengen van het park Middenwetering tot aan de groenzone tussen de wijken Kortland en Langeland (hier de Vijfkamp, het verlengde van de Landszoom) en het verlengen van die groenzone met ontsluiting voor langzaam verkeer tot aan de IJsseldijk waar twee monumentale boerderijen met ruime erfkavels zijn gelegen. De route voor langzaam verkeer kan met een verbinding over de Hollandsche IJssel deel worden van een (regionale) route die de voorzieningen in beide gemeenten (Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel) beter bereikbaar maakt, maar ook de Krimpenerhout voor de inwoners van de stadsregio en verder.

De locatie van de huidige school die vrij komt gaat onderdeel uit maken van de parkstructuur van het Middenweteringpark. Directe bouwmogelijkheden zijn in de parkstructuur niet gewenst, maar een combinatie met sportfuncties in de parkstructuur is goed mogelijk. Hierdoor krijgt het park, naast de recreatieve functie die het al heeft, nog meer een functionele invulling. Sportvelden omzoomd door groen passen goed in de ruimtelijke structuur van het park en vullen dus zowel ruimtelijk als functioneel het reeds bestaande park aan.

 

Die ontwikkeling kan gefaseerd worden uitgevoerd, waarbij iedere fase een aanvaardbare situatie oplevert, maar iedere volgende fase meer kwaliteit biedt. Deze ontwikkeling is in feite gestart met de bouw van het gezondheidscentrum en met de ontwikkeling van de Hof van Heeck achter het blok seniorenwoningen aan de Trimbaan.

Multifunctioneel gebied

In het cluster Driekamp-Vijfkamp- Tiendweg-Groenendaal ontstaat een multifunctioneel gebied van wonen, onderwijs, gezondheidszorg, sport en recreatie dat op een centrale plek in Krimpen aan den IJssel is gelegen. Alle aanwezige functies maken gebruik van de aanwezige en toekomstige infrastructuur en parkeervoorzieningen en zorgen voor een levendige omgeving. Bovendien levert een combinatie van de functies ook een bijdrage aan de sociale controle in het gebied.


De school en de sporthal zullen elkaar versterken en dubbelgebruik van de gronden bevorderen. Meervoudig gebruik van de gronden zowel overdag als in de avonduren voorkomt dat er een monotoon gebied ontstaat dat slechts op bepaalde (dag)delen van de week wordt gebruikt.


De diversiteit aan functies in het gebied zijn uitgebreid onderzocht in het akoestisch onderzoek. Van zowel de sporthal, het gezondheidscentrum, het kinderdagverblijf, het jongerencentrum, de sportvelden en de woningen onderling is bekeken of ze geluidsoverlast voor elkaar opleveren (zie Bijlage 5). Uit dit onderzoek blijkt dat alle geluidsnormen ruim binnen de gestelde eisen blijven en er dus geen geluidsoverlast ontstaat door of voor een van de aanwezige functies.