direct naar inhoud van 3.2 Beoogde situatie
Plan: Krimpenerwaard College
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLKrimpenerwaard-va01

3.2 Beoogde situatie

Locatiekeuze

Locatie Krimpenerwaard College

Het verbouwen of vernieuwen van het huidige gebouw is geen optie:

  • het zou het onderwijs te zeer verstoren doordat bouw- en sloopwerkzaamheden veel overlast veroorzaken en meer tijd in beslag zullen gaan nemen doordat er al (gedeeltelijke) sloop zal moeten plaatsvinden voordat er met de daadwerkelijke (nieuw)bouw gestart kan worden;
  • het is te duur door de tijdelijke voorzieningen;
  • het levert extra verhuismomenten op doordat er eerst naar de tijdelijke voorziening verhuisd zal moeten worden, om vervolgens weer naar de (nieuw)bouw terug te verhuizen;
  • het huidige gebouw voldoet op velerlei manieren niet meer aan de wensen en onderwijseisen die aan het moderne onderwijs worden gesteld. Het verbouwen en aanpassen van het gebouw zal uiteindelijk geen resultaat opleveren dat optimaal voldoet aan de technische en onderwijskundige eisen die op dit moment aan een schoolgebouw gesteld worden.

Met de bovengenoemde punten in beschouwing genomen is het schoolbestuur van mening dat (ver)bouw op dezelfde locatie als het huidige gebouw te veel nadelen met zich mee brengt. Om tot een resultaat te komen dat aan de eisen en verwachting kan voldoen is het zoeken naar een alternatieve locatie voor een volledige nieuwbouw de beste optie.

Het schoolbestuur staat open voor multifunctioneel gebruik van het nieuwe schoolgebouw. De mogelijke multifunctionaliteit is meegenomen bij de beoordeling van locaties voor het nieuwe schoolgebouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0542.BPKLKrimpenerwaard-va01_0008.png"

Figuur 3.3 Onderzochte locaties

Omgeving Tuyter

Een locatie in het centrumgebied bij de huidige Tuyter (A) ligt niet voor de hand. In de Centrumvisie Krimpen aan den IJssel van november 2006 wordt er vanuit gegaan dat die voorziening verplaatst wordt en eventueel gekoppeld wordt aan een nieuw 'huis voor de gemeente'. De meerwaarde van de bundeling van de aula van de school met een theaterzaal is daarnaast onvoldoende groot om deze ingewikkelde koppeling tot stand te brengen.

Ook de meerwaarde van samenvoeging van de mediatheek van het Krimpenerwaard College met de openbare bibliotheek is beperkt. Als laatste moet worden geconstateerd dat een middelbare school geen versterking is voor het centrum van de gemeente. De realisering van een middelbare school in de directe omgeving van een overdekt winkelcentrum is geen goede combinatie. Het is in het centrumgebied ook niet mogelijk om in de nabijheid van de school een sportveld aan te leggen, waardoor de afstand tussen beide te groot wordt.

Krimpenerbosweg

Een locatie bij sporthal 'De Boog' (B) is, in verband met de elektromagnetische straling en de beschikbare ruimte, alleen mogelijk als de daar aanwezige hoogspanningslijn wordt verlegd of verkabeld. TenneT, de beheerder van deze lijn, heeft de gemeente schriftelijk medegedeeld dat het verkabelen of verleggen van de lijn circa € 7 miljoen zal kosten. Die kosten zijn een belemmering. Tenslotte loopt nabij deze locatie een hogedruk aardgasleiding. Het groepsrisico als gevolg van deze leiding zal stijgen als de school op deze locatie wordt gebouwd, waarvoor ook weer een verantwoording noodzakelijk is. Dit nog afgezien van de planologische belemmeringen van deze locatie, die buiten de zogenoemde 'rode contouren' van de provincie Zuid-Holland ligt (bebouwingscontouren). Het bestuur van de school is onderwijskundig ook geen voorstander van een vestiging bij de Krimpenerbosweg.

Omgeving Driekamp

Een locatie nabij het huidige gebouw (C), centraal gelegen en goed bereikbaar heeft de voorkeur; ook van het schoolbestuur. De locatie van het huidige gebouw (C1) is, zoals hiervoor aangegeven, geen optie. Een situering op de sportvelden ten noordwesten van de Driekamp (C2) is ruimtelijk gezien denkbaar, maar heeft als nadeel dat de verplaatsing van één of beide sportvoorzieningen gerealiseerd moet zijn voor de school gebouwd kan worden en er in elk geval een onderlinge afhankelijkheid ontstaat. De verplaatsing van de sportvelden vraagt om een investering van enkele miljoenen die de start van de bouw van het nieuwe Krimpenerwaard College enkele jaren zal vertragen.

Locatie schoolsportveld

De locatie van het sportveld ten zuidoosten van de huidige school, het eigen sportveld, heeft dat nadeel niet. In feite is er dan sprake van een uitwisseling van de gebouwde en de onbebouwde ruimte voor de school. De rooilijnen van de langs die zone aanwezige bebouwing, van het gezondheidscentrum en van de Goudenregenflat, kunnen aangehouden worden. Als de maximum bouwhoogte van het gezondheidscentrum (16 m) wordt aangehouden ontstaan ruime profielen naar de aanwezige woonbebouwing. Deze profielen voldoen ruimschoots aan het in de gemeente gebruikelijke 2:1-criterium voor de verhouding van de breedte van het profiel en de hoogte van de aangrenzende bebouwing.

Circa 2/3 van de leerlingen van het Krimpenerwaard College is afkomstig uit de kernen Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. De geprojecteerde locatie van de school aan de Groenendaal, aan de noordoostzijde van het Middenweteringpark, is daarmee centraal gelegen ten opzichte van deze beide kernen. Deze ligging zorgt er voor dat ongeveer 2/3 van alle leerlingen op een afstand van circa 2 kilometer van de school woont.


De locatie aan de Groenendaal is via de Nieuwe Tiendweg en Parkzoom-Driekamp vanuit alle richtingen via een directe en logische verbinding bereikbaar voor zowel gemotoriseerd verkeer als langzaam verkeer. De in het plan opgenomen nieuwe verkeersstructuur draagt bij aan de bereikbaarheid van de school vanuit deze richtingen. Daarnaast zijn op slechts 250 meter loopafstand van de locatie twee bushaltes aanwezig. Hierdoor is de school vanuit de omliggende kernen ook per openbaar vervoer goed bereikbaar.