direct naar inhoud van 4.8 Industrielawaai
Plan: Kortland
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01

4.8 Industrielawaai

Beleid en normstelling

Een geluidszone wordt vastgesteld rond industrieterreinen waar inrichtingen zijn gevestigd die 'in belangrijke mate geluidshinder kunnen veroorzaken' zoals bedoeld in de Wet geluidhinder (Wgh). Dergelijke bedrijven worden ook wel 'grote lawaaimakers' genoemd. In de regels van het voorliggende bestemmingsplan worden deze inrichtingen aangeduid als 'wgh-inrichtingen'. Tot de geluidszone behoort het gebied tussen de grens van het industrieterrein en de grens van de zone, zoals in de wet is vastgelegd. Buiten een geluidszone mag de geluidsbelasting als gevolg van het de gezamenlijke bedrijfsactiviteiten op het betreffende industrieterrein niet meer dan 50 dB(A) bedragen.

Grenswaarden voor nieuwe gevoelige functies

Voor nieuwe geluidsgevoelige functies, zoals woningen, geldt een wettelijke voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Voor nieuwe woningen die binnen de geluidszone liggen, is in het algemeen de vaststelling van een hogere waarde tot 55 dB(A) mogelijk. Op grond van de Wgh kan het college van burgemeester en wethouders de betreffende hogere grenswaarden vaststellen indien blijkt dat maatregelen onvoldoende doeltreffend zijn, dan wel overwegende bezwaren ondervinden van stedenbouwkundige, landschappelijke of financiële aard.

Saneringsprogramma industrielawaai

Voor diverse gezoneerde bedrijventerrein zijn in het verleden saneringsprogramma's voor industrielawaai uitgevoerd. Dat is ook het geval voor de bedrijventerreinen IJsseldijk en Stormpolder. Met het saneringsprogramma zijn bij diverse bedrijven maatregelen doorgevoerd om de geluidsemissie te beperken. Doel van deze sanering was om de geluidsbelasting ter plaatse van woningen die binnen de geluidszone zijn gelegen, te beperken. De uitkomsten van de sanering zijn vastgelegd door de vaststelling van Maximaal Toelaatbare Geluidsniveaus (MTG) ter plaatse van woningen binnen de geluidszone. Deze MTG-waarden bepalen de feitelijke geluidsruimte binnen de geluidszone. De zonegrens en de MTG-waarden zijn bepalend voor de toetsing van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen. Zowel voor de bedrijventerreinen binnen de geluidszone Stormpolder als het gezoneerde terrein IJsseldijk zijn in 1998 en 1997 geluidssaneringsprogramma's vastgesteld.

Onderzoek

Het plangebied is gelegen binnen de industriële geluidszones van een viertal gezoneerde bedrijventerreinen. Het gaat om de geluidszones Stormpolder, IJsselmonde Noordrand, De Zaag/De Noord en IJsseldijk.

IJsseldijk

Het gezoneerde bedrijventerrein IJsseldijk is het enige gezoneerde bedrijventerrein dat in het plangebied is gelegen. In lijn met het vigerende bestemmingsplan zijn alleen Wgh-inrichtingen toegestaan in het oosten en westen van het gezoneerde terrein. Ter plaatse van de aanduiding 'sbt-6' is de vestiging van Wgh-inrichtingen niet toegestaan. Ter plaatse van deze aanduiding zijn in de huidige situatie ook geen Wgh-inrichtingen aanwezig, op grond van het vigerend bestemmingsplan was de vestiging van Wgh-inrichtingen alleen toegestaan buiten het aanduidingsvlak.

De geluidszone reikt tot over een deel van het bestaande woongebied. Met de vaststelling van de MTG-waarden is het maximale geluidsniveau ter plaatse van woningen binnen de geluidszone reeds gemaximeerd. De MTG-waarden zijn voor diverse woningen vastgesteld, onder meer langs de IJsseldijk. De MTG-waarden bedragen 55 dB(A). Binnen de zone worden geen nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen mogelijk gemaakt. De uitvoering van het bestemmingsplan levert daarom geen beperking op voor de bedrijven op het bedrijventerrein IJsseldijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01_0010.png"Figuur 4.2 Ligging geluidszone IJsseldijk

Stormpolder

De geluidszone van Stormpolder reikt tot over de westrand van het plangebied. Het gebied tussen de Lekdijk en Tuinstraat is binnen de geluidszone gelegen. Tussen de woonbebouwing en het gezoneerde terrein is een strook met lichtere bedrijvigheid gelegen. In het woongebied dat is gelegen binnen de geluidszone zijn twee MTG-waarden van 55 dB(A) vastgesteld voor de adressen Lekdijk 43 en 45. Dat betekent dat de gecumuleerde geluidsbelasting vanwege bedrijfsactiviteiten op het gezoneerde terrein Stormpolder, ook bij toekomstige ontwikkelingen, ter plaatse van deze beide woningen niet meer dan 55 dB(A) mag bedragen.

De Zaag/De Noord

Voor de geluidszone De Zaag/De Noord geldt dat de zone enkel reikt tot het bedrijventerrein Parallelweg/De Krom. Omdat binnen het deel van de geluidszone dat reikt tot het plangebied geen geluidsgevoelige bestemmingen zijn gelegen, wordt niet nader op deze geluidszone ingegaan.

IJsselmonde Noordrand

De geluidszone IJsselmonde Noordrand is gelegen rond enkele gezoneerde terreinen op de zuidoever van de Maas in de gemeente Ridderkerk. De zonegrens reikt juist tot enkele woningen in Krimpen aan den IJssel, gelegen aan de Waalsingel ter hoogte van De Waal en enkele woningen aan de Lekdijk. Voor de bedrijventerreinen binnen de geluidszone IJsselmonde-Noordrand geldt echter dat de geluidsrelevante bedrijfsactiviteiten sterk zijn afgenomen door transformatie van delen van het gezoneerde terrein naar woningbouw. Deze transformatie is tevens aanleiding geweest voor de uitvoering van een saneringsprogramma. Het resultaat is dat de contouren na sanering, die op termijn worden vastgelegd in bestemmingsplannen, op veel kortere afstand van het gezoneerde terrein zijn gelegen dan de huidige geluidszone. De saneringscontouren reiken niet tot in het plangebied zodat de geluidszone IJsselmonde Noordrand niet relevant is voor het voorliggend bestemmingsplan.

 

afbeelding "i_NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01_0011.png"

Figuur 4.3 Ligging geluidszone Stormpolder, De Zaag/De Noord en IJsselmonde Noordrand

Conclusie

De industriële geluidszone Stormpolder, die is vastgesteld voor bedrijventerreinen die buiten het plangebied zijn gelegen, en de industriële geluidszone IJsseldijk voor bedrijventerrein IJsseldijk, gelegen binnen het plangebied, zijn relevant voor het voorliggende bestemmingsplan. Voor beide zones geldt dat binnen de geluidszone geluidsgevoelige bestemmingen zoals woningen aanwezig zijn. Om ontoelaatbare geluidsbelastingen ter plaatse van deze woningen te voorkomen, is in het verleden reeds een geluidssaneringsprogramma uitgevoerd en zijn bijbehorende MTG-waarden vastgesteld voor de Maximaal Toelaatbare Geluidbelasting. Deze MTG-waarden bedragen 55 dB(A). Deze waarde komt overeen met de uiterste grenswaarde voor industrielawaai. Ter plaatse van het woongebied binnen de geluidszone is vanuit het oogpunt van industrielawaai sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De wet geluidhinder, onderdeel industrielawaai, staat de vaststelling van het bestemmingsplan niet in de weg. Voor overige bedrijventerreinen, die geen deel uitmaken van een gezoneerd terrein, geldt dat afstemming met de omgeving voor het onderdeel geluid, heeft plaatsgevonden door het toepassen van milieuzonering (zie 4.6 Bedrijven en milieuhinder).