direct naar inhoud van 4.7 Horeca
Plan: Kortland
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01

4.7 Horeca

Algemeen

Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd en dat horecavoorzieningen op een gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten wordt daarbij gebruikgemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten (SvH). De SvH bestaat uit een lijst van horeca-activiteiten die is gerangschikt naar mate van hinderlijkheid waarbij vooral is gekeken naar het aspect geluidshinder en de verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per gebied wordt vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht. De Staat is opgenomen in Bijlage 3 van de regels. Voor een toelichting op de regeling van Horecavoorzieningen met de SvH wordt verwezen naar Bijlage 4 van de toelichting.

Algemene toelaatbaarheid en beoordeling

In de huidige situatie zijn op een drietal locaties horecabedrijven aanwezig waarvoor een bestemming 'horeca' is opgenomen met een algemene toelaatbaarheid voor horeca-activiteiten tot en met categorie 2. De bestaande horeca-activiteiten vallen binnen deze algemene toelaatbaarheid.

Verder biedt het plan de mogelijkheid tot de ontwikkeling van horeca-activiteiten ter plaatse van de aanduiding horeca (h) binnen de bestemming 'woongebied'. In die gevallen is de algemene toelaatbaarheid, vanwege de kenmerken van het gebied, beperkt tot maximale categorie 1b. Dit zijn horecabedrijven die over het algemeen slechts beperkt hinder veroorzaken voor omwonenden. Voor activiteiten die niet passen binnen de algemene toelaatbaarheid, maar die wel wenselijk zijn en kunnen worden ingepast in de omgeving, is een specifieke horecabestemming opgenomen (sh). Ter plaatse zijn alleen activiteiten toegestaan die zijn omschreven in de specifieke bestemming of activiteiten die passen binnen de algemeen toegelaten categorieën 1a en 1b. Hiermee wordt het ontstaan van nieuwe hinder voorkomen. In Bijlage 5 is een lijst met horecalocaties opgenomen waarvoor een specifieke horecabestemming is opgenomen.