direct naar inhoud van 4.6 Bedrijven en milieuhinder
Plan: Kortland
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0542.BPKLKortland-oh01

4.6 Bedrijven en milieuhinder

Beleid en normstelling

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:

  • ter plaatse van de woningen een goed woon- en leefmilieu wordt gegarandeerd;
  • rekening gehouden wordt met de bedrijfsvoering en milieuruimte van de betreffende bedrijven.

Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen bedrijvigheid en milieugevoelige functies in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van milieuzonering. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Bedrijfsactiviteiten (SvB). Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De Staat van Bedrijfsactiviteiten is gebaseerd op de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009). In dit bestemmingsplan wordt gebruikgemaakt van de SvB 'bedrijventerrein' die is opgenomen in Bijlage 1 van de regels en van de SvB 'functiemenging', Bijlage 2 van de regels. Een toelichting op beide SvB's is opgenomen in Bijlage 3 bij de toelichting.

De richtafstanden uit de SvB 'bedrijventerrein' gelden ten opzichte van de gebiedstypen 'rustige woonwijk' en 'rustig buitengebied'. Indien sprake is van overige gebiedstypen kan beargumenteerd van de richtafstanden worden afgeweken. Milieuzonering is alleen van toepassing op nieuwe situaties zoals de ontwikkeling van nieuwe milieugevoelige bestemmingen en de vestiging van nieuwe bedrijven/start van nieuwe bedrijfsactiviteiten. De richtafstanden zijn niet van toepassing op bestaande situaties, daarvoor geldt dat afstemming met de omgeving heeft plaatsgevonden in het milieuspoor (milieuvergunning of milieumelding).

Onderzoek

In het plangebied worden de bestaande bedrijfsbestemmingen gehandhaafd. Nieuwe bedrijfslocaties worden niet mogelijk gemaakt. Voor de bestaande bedrijventerreinen en verspreid liggende bedrijfslocaties zijn twee systematieken van milieuzonering toegepast.

Bedrijventerreinen

Voor de bestaande bedrijventerreinen Parellelweg-west (ten noorden en ten zuiden van de Industrieweg) en IJsseldijk is op basis van de systematiek van inwaartse milieuzonering een algemene toelaatbaarheid voor bedrijfsactiviteiten opgesteld. Dit betekent dat de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten, uitgedrukt in milieucategorieën, is afgestemd op de meest nabijgelegen milieugevoelige bestemmingen zoals woningen en bedrijfswoningen.

- Burgerwoningen

De bedrijventerreinen liggen aan de Hollandsche IJssel en de Haven. In de zone langs de bedrijventerreinen zijn naast de woonfunctie plaatselijk ook andere functies aanwezig zoals sportvoorzieningen en verspreid liggende bedrijfslocaties. Bovendien zijn de woningen gelegen langs de wegen Lekdijk/Parallelweg en IJsseldijk die tevens fungeren als ontsluitingsweg voor de genoemde bedrijventerreinen. De aanwezige woonbebouwing in deze zone wordt niet getypeerd als 'rustige woonwijk', ter plaatse is reeds sprake van een verhoogde milieubelasting. De richtafstanden ten opzichte van het gebiedstype 'rustige woonwijk' worden daarom met één afstandsstap verlaagd. In de omgeving van de woningen in deze zone zijn bedrijfsactiviteiten uit categorie 3.1 toegestaan op een afstand van 30 m, categorie 3.2 op 50 m en categorie 4.1 op 100 m. Voor overige woongebieden geldt dat het gebiedstype 'rustige woonwijk' is gehanteerd.

- Bedrijfswoningen

Voor de aanwezige bedrijfswoningen geldt dat er minder hoge eisen worden gesteld aan het woon- en leefklimaat in relatie tot de nabijgelegen bedrijvigheid. Er is vaak sprake van een verhoogde milieubelasting als gevolg van de eigen bedrijfsactiviteiten. Ter plaatse van deze woningen is het daarom onmogelijk dat een leefklimaat kan worden bereikt dat overeenkomt met een rustige woonwijk. Daarnaast levert het toepassen van standaardrichtafstanden een te grote en onnodige beperking op voor de aanwezige bedrijven. Ten opzichte van deze bestaande bedrijfswoningen worden de richtafstanden daarom met twee afstandsstappen verkleind. Dat betekent dat in de directe omgeving van bedrijfswoningen bedrijfsactiviteiten uit categorie 3.1 mogelijk zijn en categorie 3.2-bedrijven op 30 m van bedrijfswoningen zijn toegestaan, tenzij de algemene toelaatbaarheid al wordt beïnvloed door de nabijheid van burgerwoningen. Nieuwe bedrijfswoningen zijn niet toegestaan omdat deze beperkingen opleggen aan de algemene toelaatbaarheid en bedrijfsvoering van bedrijven in de directe omgeving hiervan. Ook zijn nieuwe bedrijfswoningen op grond van het provinciale beleid niet toegestaan.

Verspreid liggende bedrijfslocaties

In het gehele plangebied komen buiten de bedrijventerrein enkele verspreid liggende bedrijfslocaties voor. De locaties grenzen direct aan de woongebieden. Voor deze locaties wordt daarom geen zonering toegepast op basis van richtafstanden. Dit zou een situatie opleveren waarin er nauwelijks bedrijfsactiviteiten mogelijk zijn die algemeen kunnen worden toegelaten. Voor deze locaties wordt daarom gewerkt met een milieuzonering op basis van de systematiek van functiemenging. Daarbij wordt niet gewerkt met een categorie-indeling op basis van richtafstanden maar een categorie-indeling op basis van de toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten direct naast of boven woningen. Deze categorieën zijn weergegeven in de SvB 'functiemenging' die eveneens is opgenomen in de bijlagen bij de regels. Alleen bedrijven met een beperkte milieu-invloed, waarbij omliggende woningen bouwkundig zijn afgescheiden van de bedrijfsactiviteiten, worden algemeen toegelaten (categorie B2).

Uitwerking milieuzonering

Op grond van de bovenstaande uitgangspunten is de milieuzonering nader uitgewerkt. Op het gezoneerde terrein IJsseldijk zijn grotendeels bedrijfsactiviteiten uit categorie 3.1 en 3.2 toegestaan. Op een klein deel is de toelaatbaarheid beperkt tot categorie 2. Op het bedrijventerrein Parallelweg-west zijn grotendeels bedrijfsactiviteiten uit categorie 2 tot en met 3.2 toegestaan. Ten zuiden van de Industrieweg is tevens ruimte voor categorie 4.1-bedrijven. Voor de beide bedrijventerreinen geldt dat de toelaatbaarheid bestaat uit de hoogst mogelijke categorieën op basis van de uitgewerkte milieuzonering. Op enkele locaties is de toelaatbaarheid ingeperkt vanwege de aanwezigheid van bedrijfswoningen op het bedrijventerrein.

Inschaling huidige bedrijven

De in het plangebied aanwezige bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de SvB 'bedrijventerrein' en SvB 'functiemenging'. Enkele bedrijven vallen in een hogere categorie dan ter plaatse algemeen toelaatbaar wordt geacht of voeren bedrijfsactiviteiten uit die niet in de Staat zijn opgenomen. Deze bedrijven hebben een specifieke bedrijfsbestemming (aanduiding sb) gekregen. Daarmee zijn op deze locaties de aangegeven specifieke bedrijfsactiviteiten toegestaan of activiteiten die vallen onder de algemeen toelaatbare categorieën. Gelet op het huidige functioneren van deze bedrijven op het bedrijventerrein acht de gemeente het niet wenselijk de betreffende bedrijven weg te bestemmen/te verplaatsen. Deze bedrijven dienen in hun huidige bedrijfsvoering al rekening te houden met de omliggende (bedrijfs)woningen. In de huidige situatie is geen sprake van knelpuntsituaties, er zijn ook geen klachten van omwonenden of anderen bekend. In Bijlage 5 is een overzicht opgenomen van de bedrijfslocaties waarvoor een specifieke bedrijfsbestemming is opgenomen.

Afwijkingsbevoegdheid

Burgemeester en wethouders kunnen gebruikmaken van een afwijkingsbevoegdheid om ter plaatse van de bestemming 'Bedrijventerrein' bedrijfsactiviteiten uit ten hoogste twee naastgelegen categorieën toe te staan, mits deze bedrijfsactiviteiten (als gevolg van de geringe omvang van hinderlijke (deel)activiteiten of door een milieuvriendelijke werkwijze) naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar zijn met de bedrijfsactiviteiten uit de algemeen toelaatbare milieucategorieën.

Voor de bestemmingen 'Wonen' en 'Woongebied' geldt dat bedrijfsactiviteiten uit ten hoogste één naastgelegen categorie uit de SvB 'functiemenging' en bedrijfsactiviteiten die niet voorkomen in de SvB 'functiemenging' na afwijking zijn toegestaan mits ook hierbij wordt aangetoond dat zij geen onaanvaardbare milieuhinder veroorzaken in de omgeving. Ook bij deze systematiek worden specifieke bedrijfsbestemmingen toegekend aan bedrijfslocaties waar de huidige bedrijfsactiviteiten niet binnen de algemene toelaatbaarheid passen.

Conclusie

In dit bestemmingsplan wordt aan de hand van de gehanteerde milieuzonering, die in de bestemmingsregeling is opgenomen, zorg gedragen voor een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van de woningen. Tevens is daarmee bereikt dat bestaande en toekomstige bedrijven niet in hun functioneren worden belemmerd. Het aspect bedrijven en milieuzonering staat de vaststelling van het bestemmingsplan niet in de weg.