direct naar inhoud van 4.4 Bedrijvigheid
Plan: Hoek de Rover
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpRBGhoekrover-va01

4.4 Bedrijvigheid

4.4.1 Beoogde ontwikkeling in relatie tot milieu

Bij realisering van nieuwe hindergevoelige functies (woningen) dient rekening te worden gehouden met eventuele milieuhinder van bedrijfsactiviteiten in de omgeving. Uitgangspunt daarbij is dat er ter plaatse van de woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat en dat bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en de gebruiksmogelijkheden van de bestemming behouden blijven.

4.4.2 Toetsingskader

Om het begrip milieuzonering hanteerbaar te maken is gebruik gemaakt van de publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' (2009) van de VNG. Bedrijven zijn opgenomen in een tabel met bedrijven, die is ingedeeld in milieucategorieën, waarbij per bedrijf is aangegeven wat de afstand tot een rustige woonwijk dient te zijn (de zogenaamde afstandentabel). Deze afstanden kunnen als basis worden gehanteerd, maar zijn indicatief. In het algemeen wordt door middel van het aanbrengen van een zonering tussen bedrijvigheid en woonbebouwing de overlast ten gevolge van de bedrijfsactiviteiten zo laag mogelijk gehouden.

De indeling van de bedrijven is vastgelegd in een afstandentabel, waarin de diverse aspecten van de bedrijven in normatief opzicht zijn weergegeven. Op grond van deze lijst kan een beleidsmatige selectie worden gemaakt van op een terrein toe te laten bedrijfsactiviteiten. Ook bestaande bedrijven kunnen aan deze lijst getoetst worden. Bij deze selectie dienen milieuoverwegingen een belangrijke rol te spelen.

Bedrijven die voorkomen in de categorieën 1 en 2 hebben een relatief geringe milieubelasting en zullen in het algemeen niet conflicteren met de woonbestemming. Bedrijven die als categorie 3 zijn gekwalificeerd dienen van geval tot geval te worden bezien, waarbij met name de afstand tot de woonbestemming in relatie tot de bedrijfsbestemming van belang is. Bedrijven die in categorie 4 of hoger worden gerangschikt dienen van vestiging binnen een woonomgeving te worden uitgesloten.

4.4.3 Onderzoek

Binnen het plangebied zijn geen doeleinden gevestigd als bedrijf of als voorziening.

Buiten het plangebied liggen bedrijven waarvan de invloed zich uitstekt tot in het plangebied. Zuidoostelijk aan de overzijde van het Oegstgeesterkanaal bevinden zich kassen, die bij realisatie van het woongebied “De Horn” zullen verdwijnen. De tot dat moment te handhaven glastuinbouwbedrijven hebben volgens de brochure “Bedrijven en milieuzonering” (VNG, 2009) (hierna de brochure genoemd) een aan te houden afstand tot gevoelige bestemmingen, zoals wonen, van 30 m. De afstand bedraagt tenminste 130 m. Zuidelijk aan de overzijde van het Oegstgeesterkanaal ligt de voormalige gemeentewerf en deze gronden zijn bestemd voor "Wonen-Uit te werken". Deze inrichting zal bij de realisatie van “De Horn” verdwijnen. De aan te houden afstand tot gevoelige bestemmingen is 50 m. De afstand bedraagt tenminste 100 m.

Het vigerende bestemmingsplan “Vinkenwegzone” biedt de mogelijkheid om aan de zuidzijde van de Bankijkerweg binnen de bestemming “Bedrijfsdoeleinden 1” nieuwe bedrijven te vestigen in categorie 1, 2 of 3 licht (50 m) volgens de brochure. De afstand tussen de geplande woningbouw en de grens van de bestemming “Bedrijfsdoeleinden 1” bedraagt 30 m. en tot het daarbinnen gelegen bebouwingsvlak 35 m. De afstand is dan ook kleiner dan op basis van de brochure nodig is. De in het gebied binnen de 50 m. zone gelegen gronden behoren toe aan Horticoop. Dit is een groothandel in materialen en gereedschappen voor de land- en tuinbouw, incl. gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen (SBI-2008-code: 4621, 46751 en 466). Vanwege de gewasbeschermingsmiddelen in deze categorie is het bedrijf in de VNG-tabel ingedeeld in mil.cat. 3.2. Door de gemeente is voor Horticoop een afstand bepaald van 30 m tot woningbouw op basis van de brochure en het feit dat bepaalde gevaarlijke stoffen goed verpakt zijn (geen ompakwerkzaamheden) of goed opgeslagen(PGS-15). Hierdoor is het bedrijf naar aard en omvang gelijk te stellen is met de milieubelasting van een categorie 3.1-bedrijf).

In de noordoosthoek van het plangebied ligt (de opslag van) hoveniersbedrijf van der Burg Hoveniers. Deze inrichting zal bij realisatie van "Hoek de Rover" verdwijnen.

Voor de gronden tussen de Bankijkerweg en het Oegstgeesterkanaal geldt de bestemming “Bedrijfsdoeleinden 3”, waarbinnen categorieën 1 en 2 van de brochure zijn toegestaan. Deze vormen van bedrijvigheid laten zich, mede gelet op de aard van het gebied (werken-wonen), combineren met woningbouw. In het vastgestelde bestemmingsplan “ Kanaalzone Noord-Oost” zijn voor deze gronden bedrijfsactiviteiten toegestaan in categorie A en B1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten genoemd onder “functiemenging”. Daarvoor geldt ook zondermeer dat woningbouw direct daaraan grenzend is toegestaan.

Conclusie

Op basis van het voorgaande wordt geconcludeerd dat de bedrijven in de directe omgeving van de beoogde woonwerkeenheden door het plan niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt. Ter plaatse van de beoogde woningen zal sprake zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.